Business

Η απίθανη ιστορία του GameStop: Όταν οι απλοί άνθρωποι έκαναν τους πλούσιους να κλάψουν

0

Η υπόθεση του GameStop, η επιτυχημένη επίθεση των χρηστών του Reddit σε χετζ φαντς, έχει συνταράξει την παγκόσμια κοινή γνώμη και έχει προκαλέσει σοβαρότατες ανησυχίες στην αμερικανική κυβέρνηση και τους οικονομολόγους.

Αντίποινα στο σορτάρισμα

«Σορτάρισμα» λέγεται η πρακτική ορισμένων επενδυτών ουσιαστικά να στοιχηματίζουν στην κατάρρευση της αξίας ορισμένων μετοχών. Για παράδειγμα, αν θεωρούν ότι μια μετοχή που σήμερα κοστίζει 10 δολάρια σε ένα μήνα θα κοστίζει 5 δολάρια, δανείζονται μεγάλους αριθμούς της από επενδυτές, έναντι ενός χαμηλού αντιτίμου και την πωλούν για το πλήρες αντίτιμό της σε άλλους ενδιαφερόμενους. Στη συνέχεια, περιμένουν η αξία της να πέσει στα 5 δολάρια, την αγοράζουν και πάλι και την επιστρέφουν στον αρχικό επενδυτή. Έτσι, έχουν αποκομίσει κέρδος 5 δολαρίων απλώς και μόνο επειδή προέβλεψαν ότι η εταιρεία θα αποτύχει.

Αν, όμως, η μετοχή αντί να πέσει στα 5 δολάρια, σκαρφαλώσει στα 100, εκείνοι που την σόρταραν καταλήγουν να χάνουν 90 δολάρια.

Το τελευταίο στοιχείο αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν χρήστες του Reddit, αφού έμαθαν ότι πολλά χετζ φαντς είχαν σορτάρει τις μετοχές της εταιρείας GameStop. Αγοράζοντας μαζικά τις μετοχές της, εκτίναξαν την αξία τους κατά περισσότερο από 1800% της αρχικής της τιμής, αυξάνοντας δραματικά τις απώλειες εκείνων που είχαν στοιχηματίσει εναντίον της. Μάλιστα, από τη στιγμή που τα χετζ φαντς είναι υποχρεωμένα κατά τη λήξη του στοιχήματος να αγοράσουν και πάλι τις μετοχές για να τις επιστρέψουν στους αρχικούς τους ιδιοκτήτες, η αξία της μετοχής είναι καταδικασμένη να συνεχίσει να ανεβαίνει.

«Ήταν μια ευκαιρία να βγάλω χρήματα»

Ένας 37χρονος υπεύθυνος καταστήματος από το Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, άκουσε για πρώτη φορά για την τρέλα με το GameStop εν ώρα εργασίας. «Μερικοί συνάδελφοι μιλούσαν θετικά για αυτό, όπως και κάποιοι φίλοι μου. Όλοι ήταν millennials, γονείς μικρών παιδιών, τύποι που ήξεραν από τεχνολογία. Έκανα την έρευνά μου και ήξερα αμέσως ότι ήθελα να επενδύσω χρήματα, να βγάλω υψηλά κέρδη και να δω τους πλούσιους να κλαίνε φορώντας κοστούμια των 5.000 δολαρίων».

Αγόρασε μετοχές αξίας $500, οι οποίες μέχρι στιγμής του έχουν αποδώσει κέρδη της τάξης του 23%. «Σκέφτηκα «δε βαριέσαι» και το έκανα. Χθες αγόρασα άλλα $500. Οι γονείς μου θα φρίκαραν αν μάθαιναν ότι έχω αγοράσει αυτές τις μετοχές. Έχω ακούσει ότι κάποιοι πήραν υψηλά δάνεια για να ρίξουν όλα τα χρήματα στο GameStop, όμως εγώ αξιοποίησα ένα ποσό με το οποίο αισθάνομαι ότι μπορώ να παίξω».

Όπως λέει, η αγορά των μετοχών της GameStop δεν στόχευε μόνο στα κέρδη. «Ήταν μια ευκαιρία να βγάλω χρήματα, όμως ο στόχος ήταν πολύ υψηλότερος. Ο σύζυγός μου κι εγώ έχουμε αρκετά καλούς μισθούς, όμως πριν επτά χρόνια αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε την Ουάσινγκτον για το Πίτσμπουργκ. Νοικιάζουμε, δεν είμαστε σε θέση να αγοράσουμε σπίτι. Πιστεύω ότι τα χρήματά μου, εδώ στη μικρή μου γωνιά, καταφέρνουν να στείλουν ένα μήνυμα».

Προσθέτει: «Δεν θα τις πουλήσω. Έχω αγωνία, αλλά συγκρατούμαι. Θα προτιμούσα να χάσω χρήματα παρά να αφήσω τη Wall Street και τις εφαρμογές Fintech να νικήσουν».

«Μου αρέσει που για μια φορά βλέπω τον μέσο άνθρωπο να κερδίζει»

Ένας 33χρονος δικηγόρος από το Γκρέιτ Μάντσεστερ εξηγεί στον Guardian: «Μου αρέσει να βλέπω τα κοράκια των χετζ φαντς που βγάζουν κέρδος προσπαθώντας να μειώσουν την αξία μιας εταιρείας να χάνουν μια φορά, ενώ ο μέσος άνθρωπος κερδίζει».

«Ήρθα σε επαφή με ορισμένες ενδιαφέρουσες σκέψεις για το GameStop μέσω ενός thread στο SubReddit Wallstreetbets. Η κεντρική θέση ήταν ότι υπάρχουν πολλοί που ασχολούνται με το σορτάρισμα και χρωστούν μετοχές της GameStop, οι οποίοι θα χρωστούσαν πολλά χρήματα και θα αναγκάζονταν να τις αγοράσουν ξανά κατά τη λήξη του χρόνου των στοιχημάτων τους.»

«Ένιωσα ότι αυτές οι ιδέες έβγαζαν νόημα και αγόρασα 60 μετοχές, κυρίως για πλάκα. Πούλησα χθες τις 15, περίπου για $300 την καθεμία. Έχω ακόμη 45 μετοχές, το απόγευμα θα αξίζουν περίπου $380 και αν τις είχα πουλήσει θα έβγαζα περίπου $17.000 από μια επένδυση περίπου $2.΄250».

Όπως λέει, έχει αγοράσει μετοχές ξανά στο παρελθόν, όμως δεν έχει τζογάρει ξανά με αυτό τον τρόπο. «Όμως στην περίπτωση του GameStop σκέφτηκα: πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν θα προκύψει ξανά και θα την αδράξω».

Όταν η πλατφόρμα που επέλεξε για τις συναλλαγές του σταμάτησε την πώληση μετοχών της GameStop: «φάνηκε πως το παιχνίδι είναι στημένο για το όφελος των χετζ φαντς. Οι 45 μετοχές μου αυτή τη στιγμή χάνουν αξία, οπότε μένει να δούμε πού θα καταλήξουν σε λίγες μέρες. Δεν θέλω να τις πουλήσω».

«Δεν το κάνω για τα χρήματα. Ήθελα να στείλω ένα μήνυμα»

Ένας 23χρονος φοιτητής σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου εξηγεί στον Guardian ότι είχε επενδύσει 5.000 στερλίνες στη GameStop όταν η κάθε μετοχή άξιζε περίπου $60, «όμως έχω φίλους που αγόρασαν πολλές περισσότερες. Πήραμε όλοι, όχι μόνο για τα χρήματα αλλά και επειδή θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα στη Wall Street και να τους πούμε ότι δεν έχουν το δικαίωμα να βγάζουν χρήματα καταστρέφοντας εταιρείες, θέσεις εργασίας και την οικονομία».

Ο φοιτητής προσθέτει: «Οι φίλοι μου και εγώ έχουμε πλέον καλύψει την αρχική μας θέση και θα συνεχίσουμε μέχρι να πληρώσουν όλοι. Οι οικογένειές μας, οι φίλοι μας, φτωχοί ή πλούσιοι, μας έχουν συγχαρεί για αυτό που κάνουμε. Στην αρχή φοβήθηκαν για τα χρήματα, όμως είδαν τα χετζ φαντς να υποχωρούν και τώρα θέλουν να συμμετέχουν και αυτοί για να διαλύσουν τη Wall Street».

«Οι άνθρωποι δεν έχουν συγχωρήσει ούτε έχουν ξεχάσει τι έγινε το 2008. Δεν είναι για τα λεφτά. Ήθελα να στείλω ένα μήνυμα».

Τo άλμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Φλώρου με αλεξίπτωτο

Previous article

Σύστημα υπόγειων κάδων εγκαθιστά ο δήμος Βέλου Βόχας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Business