ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Σκέψεις για ολικό lockdown σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη, νέα μέτρα στην Αττική -Σήμερα οι αποφάσεις

0

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή σύσκεψη των ειδικών μετά τη νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα τα τελευταία 24ωρα. Οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ιδιαίτερα για ένα νέο τρίτο κύμα και ετοιμάζονται να προτείνουν σήμερα πιο αυστηρά μέτρα. Στο τραπέζι έχει τεθεί το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη, μέτρο που, όπως φαίνεται, δεν προκρίνεται για το Λεκανοπέδιο επί του παρόντος.

Η χθεσινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων πρότεινε μάλιστα οι δύο περιοχές, μαζί με την Αττική, να χαρακτηριστούν με ένα νέο χρώμα: το βαθύ κόκκινο, το οποίο θα αποτυπώνει τις περιοχές που υφίστανται το βαρύτερο πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν η εισήγηση για ένταξη και της Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας στις «κόκκινες» περιοχές επιβεβαιωθεί, τότε αναμένεται να επιβληθούν αυξημένα μέτρα, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00.

Οι σκέψεις για την Αττική
Στην περίπτωση της Αττικής οι λοιμωξιολόγοι σκέφτονται το ενδεχόμενο να προτείνουν το ίδιο μέτρο για τα Σαββατοκύριακα, μέτρο που είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί αυτό το διήμερο καθώς τα σχολεία είναι κλειστά. Αντίθετα, λόγω της πολυπλοκότητας του πληθυσμού και της πόλης, δεν φαίνεται να προκρίνεται το ίδιο μέτρο για τις καθημερινές. Στις σκέψεις τους φέρεται να είναι και η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο, μέτρο που ωστόσο παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες για να υλοποιηθεί στο Λεκανοπέδιο και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί.

Ενα άλλο μέτρο που εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι και φαίνεται πως θα προτείνουν στην κυβέρνηση είναι το κλείσιμο του λιανεμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές. Ενα μέτρο που αναμένεται να πλήξει σημαντικά τον κλάδο, ωστόσο, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, «προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη υγεία. Η οικονομία φτιάχνει στην πορεία».

Γι’ αυτό και προτείνουν να κλείσει εντελώς το λιανεμπόριο και να μη δουλέψει ούτε με click away ή click in shop το επόμενο διάστημα στις «κόκκινες» περιοχές. Την ίδια στιγμή, από την πλευρά της κυβέρνησης δίνεται έμφαση στο να υπάρξει το μικρότερο δυνατό κόστος για την οικονομία, στο μέτρο πάντα που επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Προβληματισμός για τα σχολεία
Ενα κεφάλαιο που εξακολουθεί να προβληματίζει τους ειδικούς είναι το ζήτημα των σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, οι ειδικοί διαπιστώνουν για πρώτη φορά μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού σε παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείων, και μάλιστα σε μεγάλες σχολικές μονάδες ανά την Ελλάδα. Υπάρχουν σκέψεις για να προτείνουν κλείσιμο των σχολείων και επιστροφή στην τηλεκπαίδευση, μέτρο που ήδη ορισμένοι επιστήμονες -όπως ο καθηγητής Αθ. Εξαδάκτυλος- έχουν τονίσει πως είναι υποστηρικτές του.

4 νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο Κορίνθου

Previous article

Πάνω από 1.000 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών!

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.