ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο μύθος και η πραγματικότητα του σούπερ στρατιώτη

0

Με βαθιές τσέπες και την επιθυμία να κερδίσουν την πολεμική υπεροχή, οι στρατιωτικοί του κόσμου εγκαινιάζουν τεχνολογικές και καινοτομίες για να δημιουργήσουν έναν σούπερ-στρατιώτη.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θέλουν λοιπόν την Κίνα να προσπαθεί να δημιουργήσει έναν σούπερ-στρατιώτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Μόνο που πίσω από τις αναφορές των ΗΠΑ η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο δυσοίωνη καθώς τέτοιες υπερκατασκευές δεν είναι πια καθόλου εξωφρενικές και η Κίνα δεν είναι η μόνη που ενδιαφέρεται για στρατιώτες νέας γενιάς.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, για παράδειγμα, ανακοίνωσε το 2014 μια νέα τέτοια πρωτοβουλία των ΗΠΑ και είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους: «Βασικά είμαι εδώ για να ανακοινώσω ότι κατασκευάζουμε τον Iron Man».

Για έναν αλεξίσφαιρο εξωσκελετό έκανε λόγο ο πρόεδρος, το Tactical Assault Light Operator Suit (Talos). Πέντε χρόνια αργότερα, το πρόγραμμα έληξε.

Λειτουργικούς εξωσκελετούς που να δίνουν σούπερ δυνάμεις στον στρατιώτη έχουν ονειρευτεί έκτοτε πολλοί. Το 2017 ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει εξάλλου την ανθρωπότητα πως όλο και κάποιος θα φτιάξει κάτι «χειρότερο ακόμα και από πυρηνική βόμβα».

Τι γίνεται με την Κίνα

Ήδη από πέρυσι ένα έγγραφο του 2019 από δύο Αμερικανούς ακαδημαϊκούς ανέφερε ότι ο στρατός της Κίνας «εξερευνά ενεργά» τεχνικές όπως η επεξεργασία γονιδίων, οι εξωσκελετοί και η συνεργασία ανθρώπου-μηχανής. Η έκθεση βασίστηκε κυρίως σε σχόλια από κινέζους στρατιωτικούς. 

Ο πρώην επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ (DNI), John Ratcliffe, είχε κατηγορήσει ανοιχτά την Κίνα:

«Η Κίνα έχει κάνει ακόμα και ανθρώπινα πειράματα σε μέλη του Λαϊκού Στρατού της ελπίζοντας να αναπτύξει στρατιώτες με βιολογικά αυξημένες ικανότητες. Δεν υπάρχουν ηθικοί φραγμοί στο Πεκίνο για την αναζήτηση της απόλυτης δύναμης», είχε γράψει ο ίδιος σε άρθρο του στη Wall Street Journal.

Αυτός ο ελεγχόμενος από το νου εξωσκελετός επέτρεψε σε έναν παράλυτο να περπατήσει ξανά

Η Κίνα απάντησε σημειώνοντας πως το δημοσίευμα «βρίθει από ψέματα». Είναι όμως αλήθεια ή ψέματα;

Έρευνα του 2019 από δύο αμερικανούς ακαδημαϊκούς ισχυρίζεται πως ο στρατός της Κίνας «εξερευνά ανοιχτά» τέτοιες πρακτικές γονιδιακών μεταλλάξεων, εξωσκελετών, ακόμα και συνεργασίας μηχανής και ανθρώπου.

Οι επιστήμονες θεωρούν ωστόσο πως είμαστε ακόμα μακριά από τέτοιες τεχνολογίες. Όχι γιατί δεν μπορούμε, αλλά γιατί δεν θέλουμε.

Η Dr Helen O’Neill, γενετίστρια του University College London, είπε στο BBC πως τέτοιες πρακτικές γονιδιακής μηχανικής είναι πια απτή καθημερινότητα σε τομείς όπως η γεωργία, αλλά η ανθρώπινη χρήση τους απορρίπτεται ως ανήθικη για την ώρα.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι αναλυτές που βλέπουν τις προσπάθειες της Κίνας για τον σούπερ-στρατιώτη ως άμεση απάντηση στις αμερικανικές έρευνες. 

Μια έκθεση του 2017 στο Guardian ανέφερε ότι μια αμερικανική στρατιωτική υπηρεσία επενδύει δεκάδες εκατομμύρια σε γενετική τεχνολογία, κάτι που οι ειδικοί του ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να έχουν στρατιωτικές εφαρμογές.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν είναι οι μόνες χώρες που αναζητούν πολεμική υπεροχή. Οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας έχουν λάβει έγκριση για την ανάπτυξη «ενισχυμένων στρατιωτών» με μια έκθεση που καθορίζει τα ηθικά όρια για την έρευνα.

Ο υπουργός Άμυνας Φλωρεντία Πάρλυ είπε: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα. Όχι όλοι μοιράζονται τα προβλήματα μας και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ό, τι έχει το μέλλον»

Εφαρμογή στην υγεία

Ένας άντρας μπόρεσε να μετακινήσει και τα τέσσερα παράλυτα άκρα του με κοστούμι εξωσκελετού που ελέγχεται από το μυαλό, αναφέρουν Γάλλοι ερευνητές.

admin

14 Φεβρουαρίου 1349 :2.000 Εβραίοι του Στρασβούργου καίγονται ζωντανοί από εξαγριωμένο πλήθος Χριστιανών, που τους θεωρεί υπεύθυνους για την επιδημία βουβωνικής πανώλης

Previous article

Ο Elon Musk θέλει να κάνει το Tesla Roadster να αιωρείται

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *