ΙΣΤΟΡΙΑ

Τόκιο 9-10 Μαρτίου 1945. Ο πιο φονικός βομβαρδισμός του β’ παγκοσμίου πολέμου

0

Ο βομβαρδισμός του Τόκιο, που αναφέρεται ως «βομβαρδισμός της φωτιάς», εκτελέστηκε από την Αεροπορία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του β ‘ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι βομβαρδισμοί των αστικών κέντρων από τους ιμπεριαλιστές στην Ιαπωνία και ενώ ο πόλεμος είχε σχεδόν κριθεί, ξεκίνησαν το 1944 όταν το βομβαρδιστικό μεγάλων αποστάσεων και με μεγαλύτερο φορτίο βομβών B-29 τέθηκε σε λειτουργία. Οι Αεροπορικές επιδρομές με B-29 ξεκίνησαν από τα Νησιά Μαριάννα στις 17 Νοεμβρίου 1944 και διήρκεσαν μέχρι τις 15 Αυγούστου 1945, την ημέρα που η Ιαπωνία συνθηκολόγησε. Ο βομβαρδισμός 9-10 Μαρτίου 1945 ήταν από τις πιο καταστροφικές βομβιστικές επιθέσεις στην ιστορία.

800px-Tokyo_kushu_1945-3

Με την ιαπωνική Αεροπορία εξουδετερωμένη και τις ιαπωνικές πόλεις σχεδόν ανυπεράσπιστες τεράστιοι στόλοι βομβαρδιστικών αεροπλάνων πετούσαν πάνω από την Ιαπωνία από το φθινόπωρο του 1944. Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις της Ιαπωνίας όπως άλλωστε και της Γερμανίας είχαν βομβαρδιστεί αμείλικτα.

Επιχείρηση Meetinghouse.

334 B-29 το βράδυ της 9 και 10 Μαρτίου 1945, πέταξαν σε υψόμετρο 1500-900 μ , με ένα φορτίο βομβών του τύπου M-69, ένα είδος Ναπάλμ. Προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των βομβών είχαν αφαιρέσει τα πολυβόλα τους, την στιγμή που η Ιαπωνία δεν είχε καταδιωκτικά αεροπλάνα νυκτός. 01.00 έπεσε η πρώτη βόμβα. Όταν η επίθεση έληξε τρεις ώρες αργότερα σχεδόν μισό εκατομμύριο εμπρηστικές βόμβες είχαν πέσει σε όλη την πόλη. Το αποτέλεσμα ήταν μια φοβερή θύελλα φωτιάς που καταβρόχθισε τα πάντα στο πέρασμά της, μιας και η πόλη είχε ξύλινα κτίρια. Έπεσαν 1670 τόνοι εμπρηστικές βόμβες. Μόνο δώδεκα αμερικάνικα αεροπλάνα χάθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως λόγω του καυτού αέρα που έβγαινε από την καιόμενη πόλη και τα έκαψε. 42 αεροπλάνα χτυπήθηκαν από αντιαεροπορικά πυρά χωρίς απώλειες, ενώ η μεγαλύτερη ζημιά τους ήταν να μαυρίσει το κάτω μέρος των αεροπλάνων από τους καπνούς της πυρκαγιάς που είχαν προκαλέσει. Πριν από την επίθεση 1,7 εκατομμύρια κάτοικοι είχαν απομακρυνθεί από την πόλη, αλλά παρέμειναν άλλα έξι εκατομμύρια άνθρωποι.

Τα αποτελέσματα της επίθεσης ήταν τουλάχιστον 100 000 νεκροί και γύρω στο ένα εκατομμύριο άστεγοι. Σχεδόν το ένα τέταρτο των σπιτιών του Τόκιο κάηκαν συμπεριλαμβανομένων και 100 από τις 250 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Ο βομβαρδισμός του Τόκιο το βράδυ 9-10 Μαρτίου 1945 ήταν η πιο φονική βομβιστική επίθεση με συμβατικά όπλα σε όλο το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Δεδομένου του αριθμού των νεκρών και των τραυματιών η επίθεση ήταν χειρότερη από τον βομβαρδισμό της Δρέσδης και του Αμβούργου.

Το Τόκιο ξαναχτίστηκε με Αμερικάνικη οικονομική και τεχνική βοήθεια φυσικά.

(atexnos.gr)

Υπέρ διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο ο Τζόνσον σε επικοινωνία με Ερντογάν

Previous article

Η αλλόκοσμη φωτογραφία με τον συγγραφέα από την Τερψιθέα Κυπαρισσίας που συντάραξε την Ελλάδα του 1908

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.