ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Οι 1000 και 6 νύχτες της πλατείας Περιβολάκια – Παραδόθηκε σήμερα σε κυκλοφορία (ΦΩΤΌ – ΒΙΝΤΕΟ)

0

Ήταν 20 Ιουνίου 2018 όταν ο τότε δήμαρχος Αλέξανδρος Πνευματικός καλούσε τα Μέσα Ενημέρωσης για να ανακοινώσει την υπογραφή της σύμβασης για την ανάπλαση της πλατείας με την εταιρεία MA Construction. Από τότε πέρασαν 1000 και… έξι νύχτες και μέρες και οι περιπέτειες της πλατείας ήταν περισσότερες και από αυτές της Σεχραζάτ. Να όμως που τελικά, όπως, η ηρωίδα του παραμυθιού, η πλατεία λευτερώθηκε και αυτή από τα δεσμά της και από σήμερα έχει πλέον παραδοθεί και επίσημα στους Κορίνθιους για να την απολαύσουν.

Είναι όμορφη ή άσχημη η πλατεία; Ήθελε περισσότερα δέντρα, ή είναι αρκετά αυτά που έχει; Πρέπει να μπει το μνημείο του Αποστόλου Παύλου, ή όχι; Είναι ωραία τα συντριβάνια ή είναι παλιομοδίτικα; Όλα τα παραπάνω είναι ερωτήματα που είναι υποκειμενικά και ο καθένας μπορεί να έχει την οπτική του. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η πλατεία καθυστέρησε πολύ να γίνει και δεν έχει ολοκληρωθεί –έχει μάλιστα πολύ δρόμο μέχρι να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, θα πρέπει να πιστωθεί στην δημοτική αρχή ότι πήρε ένα έργο που ήταν μπάζα και χώματα και παραδίδει μια αναπλασμένη πλατεία, πάνω στην οποία μπορούμε να συζητήσουμε για τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι πρέπει  να κρατήσουμε από τις δηλώσεις της δημοτικής αρχής;

Πρώτα από όλα ότι η ανάπλαση θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με νέα εργολαβία. Πρώτα όμως θα ολοκληρωθεί η μελέτη για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), τον Μάιο, ύστερα η κυκλοφοριακή μελέτη και πάνω σε αυτήν θα γίνει ο νέος σχεδιασμός για την ανάπλαση της πλατείας.

Δεύτερον,  ότι το αναψυκτήριο που υπήρχε εκεί για χρόνια δεν θα το ξαναδούμε. Όπως είπε ο δήμαρχος υπάρχουν πια τόσες καφετέριες γύρω από την πλατεία που δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει και ένα ακόμα αναψυκτήριο.

Τρίτον, ότι τα καταστήματα εστίασης πέριξ της πλατείας δεν θα μπορούν να βάλουν ό,τι πέργολες και ομπρέλες θέλει ο κάθε επιχειρηματίας. Ο δήμος θα φροντίσει γρήγορα να δημιουργήσει σκίαστρα και υποδομές ενιαίας μορφής και τύπου, ώστε να μην αλλοιωθεί η εικόνα και να διατηρήσει η πλατεία μία ενιαία αισθητική.

Τέταρτον τα δέντρα (παλιά και νέα) είναι πάνω από 100 (πρόχειρα τα μετρήσαμε περίπου στα 110). Τα περισσότερα από τα παλιά, όπως είπε ο αντιδήμαρχος των τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Πούρος ήσαν σάπια και ξερά και έπρεπε να αντικατασταθούν. Σίγουρα η εικόνα θα αλλάξει την άνοιξη όταν ανθίσουν και σε 2-3 χρόνια όταν θα έχουν μεγαλώσει η εικόνα θα είναι καλύτερη. Γιατί δεν μπήκαν μεγαλύτερα; Γιατί η σύμβαση δεν καθόριζε στον εργολάβο ύψος και ηλικία δέντρων με αποτέλεσμα αυτός να πάρει –φυσικά- τα μικρότερα (και φθηνότερα).

Πέμπτον, η παιδική χαρά που δεν προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση απο το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο γέμισε με παιδιά κι αυτό είναι σημαντικό από μόνο του.

Πνευματικός: “Θετικό που άνοιξε η πλατεία, αλλά…”

Θετικό χαρακτήρισε ο Αλέξανδρος Πνευματικός το γεγονός ότι άνοιξε η πλατεία, ωστόσο επέμεινε πως το έργο είναι ανολοκλήρωτο αφού δεν έγιναν οι αναπλάσεις και οι πεζοδρομήσεις στις περιφερειακές οδούς. “Περισσότερο από το 60% του έργου δεν έχει γίνει”, είπε ο τέως δήμαρχος και ανέφερε χαρακτηριστικά τις πέργολες τα σκίαστρα και το αναψυκτήριο. Ενδιαφέρον έχει, πάντως, μία είδηση που προέκυψε από τις δηλώσεις Πνευματικού, και η οποία αφορά τις δημόσιες τουαλέτες επί της Εθνικής Αντίστασης, απέναντι από την πλατεία για τις οποίες υπάρχει σχεδιασμός να γίνουν νηπιαγωγείο.

Σπύρου: “απογοήτευση για το λίγο πράσινο και το μνημείο”

Ικανοποιημένος για το γεγονός ότι άνοιξε η πλατεία και παραδόθηκε στους δημότες δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Σπύρου (peter), ο οποίος, ωστόσο, αναφέρθηκε και αυτός στο ζήτημα των λίγων δέντρων και της απουσίας σκίαστρων και παγκακίων. “Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το ζήτημα του μνημείου του Αποστόλου Παύλου για το οποίο υπάρχει μεγάλη αντίδραση από σημαντική μερίδα της τοπικής κοινωνίας”, είπε χαρακτηριστικά επαναφέροντας το θέμα. Ο Βασίλης Νανόπουλος επανέλαβε πως η πλατεία και τα χαρακτηριστικά της θα αξιολογηθούν όταν η ανάπλαση ολοκληρωθεί, ενώ για το μνημείο παρέπεμψε στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Μαθητές από το Ναύπλιο σε ταινία για τα 200 χρόνια από το 1821

Previous article

Οι δύο αρχηγοί κρατών από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που ζουν μέχρι και σήμερα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.