ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Ο Δήμος Κορινθίων τίμησε την 25η Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση!

0

Σε μια βαθιά συμβολική κίνηση οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου 1821 στον δήμο Κορινθίων ξεκίνησαν από την Αρχαία Κόρινθο, την πρώτη πρωτεύουσα της Νεότερης Ελλάδας σύμφωνα με την Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Έτσι, το πρωί της παραμονής στον Ακροκόρινθο, το πρώτο κάστρο που ελευθερώθηκε, τοποθετήθηκε σημαία 200 τ.μ. όσα και τα χρόνια που συμπληρώνονται φέτος, ενώ το βράδυ φωταγωγήθηκε το κάστρο και η σημαία. Παράλληλα, στο κέντρο της πόλης, φωταγωγήθηκαν στα χρώματα της γαλανόλευκης το Δημαρχείο Κορίνθου και η Κεντρική πλατεία Παναγή Τσαλδάρη.

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε έπαρση σημαίας στην πλατεία Παναγή Τσαλδάρη και συμβολική παρέλαση στην πόλη από φουστανελοφόρους συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου. Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου, τελέσθηκε πανηγυρική Δοξολογία και Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος στο μήνυμα του ανέφερε:

Η 25η Μαρτίου είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεότερης Ελλάδας. Διπλή γιορτή για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Τιμούμε την Ορθόδοξη πίστη μας ,την αναγγελία της γέννησης του Ιησού με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Τιμούμε την Ανάσταση του Γένους και την εγκαθίδρυση του νεότερου Ελληνικού κράτους.

Η Κόρινθος στέκεται υπερήφανα ενώπιον της ιστορίας ως η πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας, γεγονός ιστορικό και αδιαπραγμάτευτο. ««Διορίζεται κατοικία προσωρινή της Διοικήσεως η Κόρινθος» αναφέρεται στην σελίδα 11 του Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδας, στα Παραρτήματα και στην παράγραφο ρ. β , με απόφαση της Α’ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου

Εδώ αποφασίστηκε η καθιέρωση της Εθνικής Σημαίας «Ξηράς και Θαλάσσης» με το Διάταγμα 540 της 15.03.1822

Εδώ αποφασίστηκε η σύσταση της 1ης Ιεράς Συνόδου, η ίδρυση του 1ου Κρατικού Νοσοκομείου στην Κόρινθο, η σύσταση του 1ου Νομισματοκοπείου, η σύσταση και η Οργάνωση Τακτικού Στρατού και Τάγματος Φιλελλήνων.

Εδώ κόπηκαν τα πρώτα μετάλλια του Αγώνα.

Εδώ τυπώθηκαν οι πρώτες προκηρύξεις προς το λαό και τον στρατό, οι πρώτοι Νόμοι αλλά και η «Διακήρυξη της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Ελλάδας».

Διεκδικεί η Κόρινθος την θέση της στην ιστορία! Και το 2021, την αναδεικνύει! Τώρα που η πίστη στο Θεό αλλά και στις δυνάμεις μας είναι ο δρόμος που 200 χρόνια μετά την Επανάσταση οδηγεί και πάλι σε νέες καθημερινές νίκες .

Συμπολίτες μου,

Τιμούμε τους αγώνες των προγόνων μας για ακόμα μια φορά υπό καθεστώς πανδημίας. Όμως δεν ξεχνάμε!

Ως Δήμαρχος Κορινθίων σας καλώ, έχοντας βαθιά στην σκέψη και την ψυχή μας τα μηνύματα των αγωνιστών του ΄21, να υψώσουμε ψηλά τη σημαία μας! Να στηρίξουμε την κληρονομιά μας. Με ομόνοια και συνεργασία να διατηρήσουμε την Ελλάδα ισχυρή και περήφανη!”

Το μεσημέρι της 25ης Μαρτίου, στα πλαίσια συμμετοχής του δήμου στις εκδηλώσεις «ΕΛΛΑΔΑ 2021», μεταδόθηκε διαδικτυακά η πρώτη εκδήλωση «Από την κλασσική στην δημοτική μουσική». Η δημοτική και η κλασική μουσική της όπερας και του κλασικού τραγουδιού, συναντήθηκαν μέσα από κείμενα και περιγραφές δια στόματος αφηγητή. Στο πρώτο μέρος αποδόθηκαν έργα υπό την Μουσική διεύθυνση και ενορχήστρωση του Θεόδωρου Λεμπέση από την Λυρική τραγουδίστρια Άννα Στυλιανάκη, με την συνοδεία Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου και αφήγηση από τους Θεοδώρα Σιάγκου και Θανάση Κουρλαμπά ενώ στο δεύτερο πρωταγωνίστησε η παραδοσιακή μουσική με τον Παναγιώτη Λάλεζα.

Ξεκίνησαν να κατασκευάζονται τα εργοτάξια για την ΣΔΙΤ των απορριμμάτων

Previous article

Σε Κολιάτσου και Αποστόλου Παύλου οι λαϊκές αγορές της Κορίνθου από αύριο 27 Μαρτίου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.