ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Ποιοι και γιατί κρύβουν τα πιθανά προβλήματα των εμβολίων; H παραίτηση μέλους του ΕΟΦ και η επιστολή στον Κικίλια

0

Μία ηχηρή παραίτηση μέλους της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ χθες φώτισε τον τρόπο που παρακολουθούνται οι ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούν τα εμβόλια στη χώρα. Ή που δεν παρακολουθούνται.

Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος

Με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας (που αποκαλύπτει η ΕΦΣΥΝ) ο Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κάνει λόγο για «έλλειψη διαφάνειας και ειλικρίνειας» από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και τονίζει ότι «η επιτροπή δεν έχει το θάρρος να αναδείξει πιθανά προβλήματα των εμβολίων (ειδικά δε του εμβολίου της AstraZeneca) και είχε γνωματεύσει πάντοτε αρνητικά για τη συσχέτιση ποικίλων φαινομένων θρομβώσεων με το εν λόγω εμβόλιο».

Συνήθης τακτική της Επιτροπής ήταν «σε κάθε τέτοιο φαινόμενο που της αναφερόταν μέσω κίτρινης κάρτας, να αναζητά όλους τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση και να αποδίδει σε αυτούς (αν υπήρχαν) τη θρόμβωση, αγνοώντας έναν σημαντικό παράγοντα, ήτοι τη χρονική συνάφεια του γεγονότος με τη λήψη του εμβολίου», επισημαίνει. Αν δεν υπήρχαν εμφανείς παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση, η επιτροπή «συνήθιζε να αναβάλλει μια τελεσίδικη απόφαση με το αιτιολογικό ότι η περίπτωση μελετάται», προσθέτει και διερωτάται πώς στη συνέχεια αποφασίζει η Επιτροπή Εμβολιασμών επί θεμάτων που αναφύονται όπως αυτά των πιθανών επιπλοκών των εμβολίων.

Αποκάλυψη: η περίπτωση του πρώτου δημοσιοποιημένου θρομβοεμβολικού επεισοδίου στη χώρα

Στις 12 Μαρτίου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, απαντώντας σε ερώτηση, αναφέρθηκε σε «ένα περιστατικό με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, το οποίο διερευνάται από την ειδική Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση με το εμβόλιο».

Ο καθηγητής αποκαλύπτει τι συνέβη στην περίπτωση της 60χρονης γυναίκας που κατέληξε έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία στο Γενικό Κρατικό Αθηνών. «Η απροθυμία της επιτροπής να γνωματεύσει ήταν εξοργιστική». Η ασθενής την 7η ημέρα μετά τον εμβολιασμό με εμβόλιο AstraZeneca ανέπτυξε έντονο πονοκέφαλο και την 9η ημέρα εγκεφαλικό επεισόδιο θρομβωτικής αιτιολογίας, στη συνέχεια θρομβοπενία που ανάγκασε τους γιατρούς να διακόψουν παροδικά την ηπαρίνη και τότε ανέπτυξε θρόμβωση σε κεντρική αρτηρία τού ενός κάτω άκρου και υπεβλήθη σε ακρωτηριασμό του.

Η μετέπειτα νοσηλεία της γυναίκας υπήρξε εργώδης και επιπεπλεγμένη και τελικώς η ασθενής κατέληξε. Με δική του προτροπή, αναφέρει, η επιτροπή αποφάσισε τελικώς να πιθανολογήσει συσχέτιση του εμβολίου με τις θρομβώσεις με τη λέξη «possible», ζήτησε δε να καταγραφεί η απόφαση και να ενημερωθεί το υπουργείο και η Επιτροπή Εμβολιασμών. «Αντ’ αυτού, την επομένη εσείς [σ.σ. ο υπουργός Υγείας] ανακοινώνετε ότι κανένα περιστατικό θρομβώσεων σχετικών με τον εμβολιασμό δεν έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας, ένα ήταν υπό συζήτηση αλλά δεν απεδείχθη συσχέτισή του με το εμβόλιο», καταδεικνύει.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ

Ταϊβάν: Τρένο εκτροχιάστηκε σε τούνελ – Τουλάχιστον 36 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Previous article

Έφυγε από τη ζωή η μητέρα του Πελοπίδα Καλλίρη

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.