ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΗΠΑ : Νέες οδηγίες του CDC επιτρέπουν τα ταξίδια στους εμβολιασμένους – Υποχρεούνται σε τεστ κατά την επιστροφή

0

Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι εμβολιασμένοι διατρέψουν «μικρό κίνδυνο για τον εαυτό τους», όμως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορούν να μεταδώσουν τον ιό

Οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί μπορούν να ταξιδέψουν «με μικρό κίνδυνο για τον εαυτό τους» τόσο εντός των ΗΠΑ όσο και διεθνώς, σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές της χώρας. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα όπως είναι η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, η τήρηση αποστάσεων και το συχνό πλύσιμο των χεριών.

Επιπλέον, οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί δεν υποχρεούνται να κάνουν τεστ πριν την άφιξή τους σε κάποια άλλη χώρα, εκτός αν απαιτείται από τις αρχές του προορισμού, ενώ ούτε η καραντίνα κατά την επιστροφή τους στις ΗΠΑ κρίνεται ως υποχρεωτική, εκτός αν απαιτείται από τις επιμέρους πολιτείες, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Όμως οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να επιδείξουν αρνητικό τεστ κοροναϊού πριν επιβιβαστούν σε πτήση προς τις ΗΠΑ, ενώ θα πρέπει να υποβληθούν εκ νέου σε διαγνωστικές εξετάσεις τρεις με πέντε ημέρες μετά την επιστροφή τους. Η πρόταση στηρίζεται στην ιδέα ότι οι εμβολιασμένοι ενδέχεται να μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, ακόμη και αν οι ίδιοι δεν νοσήσουν.

Πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται εκείνοι που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson&Johnson ή και με τις δύο δόσεις των σχημάτων της Pfizer-BioNTech και της Moderna, τουλάχιστον δυο εβδομάδες πριν την αναχώρησή τους.

Οι νέες οδηγίες προστίθενται σε εκείνες που εκδόθηκαν τη Δευτέρα και οι οποίες προβλέπουν ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως μπορούν να συγκεντρώνονται σε μικρές ομάδες σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς χρήση μάσκας ή τήρησης των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ έχουν δικαίωμα να επισκέπτονται και ανεμβολίαστα άτομα από ένα μόνο νοικοκυριό, με τον όρο ότι δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σε περίπτωση που μολυνθούν από τον ιό.

Οι συστάσεις της Παρασκευής δεν περιλαμβάνουν τροποποιήσεις των οδηγιών για τους ανεμβολίαστους. Η υπηρεσία εξακολουθεί να αποθαρρύνει τα άσκοπα εγχώρια ταξίδια για όσους δεν έχουν αναπτύξει ακόμη ανοσία, αναφέροντας ότι σε περίπτωση που δεν μπορούν να αποφύγουν κάποια μετακίνηση, θα πρέπει να κάνουν τεστ κοροναϊού μία με τρεις ημέρες πριν την αναχώρησή τους και μετά ξανά τρεις με πέντε ημέρες μετά την επιστροφή τους. Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες θα πρέπει επίσης να αυτοαπομονωθούν για επτά έως δέκα ημέρες σε περίπτωση που δεν κάνουν τεστ μετά το τέλος του ταξιδιού.

Οι οδηγίες του CDC, ωστόσο, δεν αλλάζουν το γεγονός ότι πολλαπλές χώρες, πολλές εκ των οποίων ανήκουν στην ΕΕ, εξακολουθούν να απαγορεύουν την είσοδο στους περισσότερους Αμερικανούς. Ορισμένες έχουν αρχίσει να προβλέπουν εξαιρέσεις για τους εμβολιασμένους. Από τις 26 Μαρτίου, για παράδειγμα, οι Αμερικανοί που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να επισκεφθούν την Ισλανδία, χωρίς να κάνουν τεστ κατά την είσοδό τους και χωρίς να μπουν σε καραντίνα, σύμφωνα με την ισλανδική κυβέρνηση.

Ορισμένοι προορισμοί και εταιρείες που διοργανώνουν κρουαζιέρες έχουν ήδη αρχίσει να απαιτούν την απόδειξη εμβολιασμού προκειμένου να δεχθούν κάποιον ταξιδιώτη.

Προς το παρόν, δεν ισχύει το ίδιο και για τις αεροπορικές εταιρείες – όμως και αυτή η βιομηχανία επεξεργάζεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Καθώς οι Αμερικανοί εμβολιάζονται, οι κρατήσεις για αεροπορικά ταξίδια αρχίζουν να αυξάνονται. Όμως τα αεροδρόμια που αναμένεται να δουν τις αφίξεις τους να… απογειώνονται, προς το παρόν είναι κυρίως μικρού μεγέθους και βρίσκονται σε δημοφιλείς προορισμούς διακοπών. Ταυτόχρονα, οι αφίξεις στα μεγάλα κεντρικά αεροδρόμια παραμένουν μηδαμινές, σε σχέση με την ίδια περίοδο της περσινής χρονιάς. Οι νέες οδηγίες του CDC είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση των αεροπορικών ταξιδιών, όμως σύμφωνα με την Airlines for America, μια οργάνωση εντός της βιομηχανίας των αερομεταφορών, θα φτάσουμε στο 2023 αν όχι στο 2024 πριν η κίνηση αγγίξει και πάλι τα επίπεδα του 2019.

Την Πέμπτη, η Υπηρεσία Ασφάλειας Μετακινήσεων ανέφερε ότι περισσότεροι από 1,5 εκατ. ταξιδιώτες πέρασαν από τα σημεία ελέγχου των αεροδρομίων, με τον αριθμό τους να αυξάνεται από τις αρχές Μαρτίου και έπειτα. Αν και πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σχέση με τους 124.000 ταξιδιώτες της περσινής χρονιάς, παραμένουν 35% λιγότεροι σε σχέση με το 2019.

Την Κυριακή, σχεδόν 1,6 εκατ. επιβάτες επιβιβάστηκαν σε εγχώριες πτήσεις. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί σε σχέση σχεδόν με κάθε άλλη ημέρα από την αρχή της πανδημίας.

(in.gr)

Σκηνές τρόμου ξανά στην Ουάσιγκτον καθώς υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμούς κατά αστυνομικών στο Καπιτώλιο.

Previous article

Ενδυναμώνει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ η Ελλάδα – Στη Λιβύη ο πρωθυπουργός

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.