ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Διάσταση απόψεων Νανόπουλου – Μενδώνη για νέο Μουσείο στην Αρχαία Κόρινθο

0

Προβληματισμό -το λιγότερο- προκαλεί η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη πως το υπουργείο Πολιτισμού αναζητά «τον κατάλληλο χώρο για την ίδρυση ενός νέου μεγάλου μουσείου, το οποίο να ανταποκρίνεται στην ιστορία και την αρχαιολογία της Κορίνθου, στους θησαυρούς που όλα αυτά τα χρόνια έχουν αποκαλυφθεί από τις ελληνικές και τις αμερικανικές ανασκαφές και ιδιαιτέρως στην ανάδειξη των τοιχογραφιών, απόδειξη της μεγάλης τέχνης της ζωγραφικής, που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα».

Ο προβληματισμός δεν έγκειται μόνο στο γεγονός πως η κυρία Μενδώνη ήρθε εν κρυπτώ στην Κόρινθο (για να επιθεωρήσει τις εργασίες ανάδειξης του Αρχαίου Διόλκου), αλλά και πως η δήλωσή της γίνεται εν προφανή αγνοία της δημοτικής αρχής, ο επικεφαλής της οποίας, Βασίλης Νανόπουλος, δεν είχε ενημερωθεί για την επίσκεψή της.

Το Korinthia.net.gr απευθύνθηκε στον κ. Νανόπουλο για να τον ρωτήσει αν υπάρχει πράγματι σχεδιασμός για Νέο Μουσείο στην Αρχαία Κόρινθο, με τον δήμαρχο Κορινθίων να είναι σαφής: “Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση ούτε έχω κάποια επαφή με την κυρία Μενδώνη. Θεωρώ απίθανο να μπορέσει να γίνει νέο μουσείο στην Αρχαία Κόρινθο ή θα πάρει πολλά χρόνια, αν τελικά γίνει”.

Ο κ. Νανόπουλος επανέλαβε πως ο μόνος ρεαλιστικός σχεδιασμός για την Αρχαία Κόρινθο είναι αυτός που προκύπτει από την πρόθεση του δήμου να προχωρήσει με ίδιους πόρους (περίπου 400.000 ευρώ) στην ανάπλαση του Ξενία και του περιβάλλοντος χώρου.

Απο εκεί και πέρα σε ενημέρωση του ίδιου του υπουργείου για την επίσκεψη Μενδώνη έγινε γνωστό πως η υπουργός επισκέφτηκε το χώρο των αποθηκών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (ΑΣΚΣ), όπου συντελείται ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο. Πρόκειται για την αποκατάσταση μεγάλου αριθμού ρωμαϊκών τοιχογραφιών, οι οποίες εντοπίστηκαν στις ανασκαφές που άρχισε το 1982 ο Δρ Williams, στην ανατολική περιοχή του θεάτρου της Αρχαίας Κορίνθου. Οι ανασκαφές, που διήρκεσαν μέχρι το 2011, παρήγαγαν, μεταξύ άλλων ευρημάτων, περίπου 120.000 θραύσματα τοιχογραφιών προερχόμενα από διάφορα κτήρια της ρωμαϊκής περιόδου.

Λινα Μενδωνη
H Λίνα Μενδώνη με τον Δρ Williams (δεξιά)

τοιχογραφιες
Στον χώρο των αποθηκών συντελείται ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο: Η αποκατάσταση μεγάλου αριθμού ρωμαϊκών τοιχογραφιών,
οι οποίες εντοπίστηκαν στις ανασκαφές που άρχισε το 1982 ο Δρ Williams, στην ανατολική περιοχή του θεάτρου της Αρχαίας Κορίνθου

Οι ανασκαφές της ΑΣΚΣ στην αρχαία Κόρινθο

Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών διενεργεί ανασκαφές στην Αρχαία Κόρινθο από το 1896 ως σήμερα. Από το 1925 έως το 1940 πραγματοποιήθηκε συνεχής και πιο συστηματικός καθαρισμός του Θεάτρου και της Ρωμαϊκής Αγοράς. Με την ανάληψη της διεύθυνσης των ανασκαφών από τον Charles K. Williams II στα μέσα της δεκαετίας του 1960 (1966-1997), η προσέγγιση της Αρχαίας Κορίνθου από τους αρχαιολόγους εξελίχθηκε σε εντυπωσιακό βαθμό. Το 2020, ανατέθηκε από τον Δρ Charles Williams στο Centro di Conservazione Archaeologica της Ρώμης, υπό τη διεύθυνση των Roberto Nardi και Andreina Costanzi Cobau, να αποκαταστήσουν τις τοιχογραφίες που εντοπίστηκαν στην ανασκαφή.

Το απαιτητικό έργο της σύνθεσης των τοιχογραφιών

Στο πλαίσιο προγράμματος συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο, το Αρχείο των Ανασκαφών της Κορίνθου ψηφιοποιήθηκε το 2007 και τώρα αποτελείται από όγκο μεγαλύτερο του μισού εκατομμυρίου αρχείων, που περιλαμβάνουν ανασκαφικά ημερολόγια (περισσότερα από 1000), ανασκαφικές φωτογραφίες και φωτογραφίες τεχνέργων και μνημείων, καταγραφές αντικειμένων (γύρω στα 100.000) και νομισμάτων (30.000 από περισσότερα από 90.000 καταγεγραμμένα).

Αυτό το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις ανασκαφές, τα ημερολόγια των ανασκαφών και σχέδια μπορεί κανείς να βρει στο ascsa.net.

Ενημέρωση σχετικά με τα βασικά σημεία της Απόφασης για την υποχρέωση διενέργειας self tests για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

Previous article

Γιατί αντιδρούν οι γονείς των παιδιών της Αλμυρής να γίνει το σχολείο τους Πειραματικό

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *