ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το Αστεροσκοπείο Αθηνών συνεργάζεται με την Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων

0

Ένας από τους πυλώνες των υποχρεώσεων ενός σύγχρονου κράτους δικαίου είναι η προστασία του πολίτη, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος από έντονα φυσικά φαινόμενα και φυσικές, τεχνολογικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές. Το χρέος αυτό της πολιτείας πρέπει να μετουσιώνεται σε μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων των παραγόντων που ευθύνονται για τις προαναφερόμενες καταστροφές, όπως η Κλιματική Αλλαγή (ΚΑ), ο πλημμελής σχεδιασμός κρίσιμων υποδομών, η άναρχη δόμηση κλπ.

Είναι επιτακτική ανάγκη η εκπόνηση εθνικής στρατηγικής αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, ευνοώντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και υλοποιώντας άμεσες πολιτικές προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Η στενή συνεργασία της πολιτείας με τους επιστημονικούς φορείς, ειδικά δε με τα δημόσια ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια, για τον καλύτερο συντονισμό των απαραίτητων δράσεων είναι επιβεβλημένη.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), αντιλαμβανόμενο το χρέος του απέναντι στην κοινωνία έχει θέσει ως έναν από τους βασικούς στρατηγικούς άξονες ανάπτυξης του την ενίσχυση της πολιτείας με καινοτόμα εργαλεία και υπηρεσίες, που βασίζονται στην πρωτογενή έρευνα που διεξάγεται στο Κέντρο, και άπτονται της πρόγνωσης, εντοπισμού, παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο και διαχείρισης αποτελεσμάτων έντονων φυσικών φαινομένων και φυσικών, τεχνολογικών ή ανθρωπογενών καταστροφών αλλά και εργαλεία για την εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής καθώς και την προσαρμογή σε αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει το 1ο διαδικτυακό σεμινάριο της δράσης AEGIS – Security, Safety and Societal Resilience με θέμα:

«Η Περιφερειακή Συνεργασία στην Πολιτική Προστασία» την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021 στις 12:00 μ.μ

Πρόκειται για το 1ο από μια σειρά σεμιναρίων στο πλαίσιο της δράσης AEGIS, που άπτονται θεμάτων Πολιτικής Προστασίας, αντιμετώπισης φυσικών, ανθρωπογενών και τεχνολογικών καταστροφών, αποδοτικότερης χρήσης των υφιστάμενων εργαλείων και υπηρεσιών, παροχής εμπειρογνωμοσύνης προς την Πολιτεία, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού. Ομιλητής του σεμιναρίου είναι ο Καθ. Γιώργος Μπούστρας (Έδρα Εκτίμησης Κινδύνου, Ευρωπαϊκο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Επισκέπτης Ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ)

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με μια σύντομη αναφορά στη δράση AEGIS από τον Πρόεδρο του ΕΑΑ, Καθ. Μανώλη Πλειώνη. Την πρωτοβουλία θα χαιρετίσουν ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Χρίστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Καθ. Αθανάσιος Κυριαζής και η βουλευτής της μείζονος αντιπολίτευσης, υπεύθυνη για θέματα Πολιτικής Προστασίας, κ. Χαρά Καφαντάρη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο ζωντανά στο κανάλι Youtube του ΕΑΑυν

Πηγή In.gr

admin

Έφυγε από τη ζωή ο εμπνευστής του PDF και ένας εκ των δυο ιδρυτών της Adobe

Previous article

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ T.1739

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *