ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΙΣΤΟΡΙΑ

21 Απριλίου 1941: Η βουλγαρική κατοχή της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας

0

Για αιώνες η κατάκτηση της Μακεδονίας και η κάθοδος στα θερμά νερά του Αιγαίου αποτελούσε το όνειρο των Βουλγάρων, ένα όνειρο που αρκετές φορές έφτασε πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Ωστόσο, παρά τις διαρκείς αποτυχίες, η Βουλγαρία δεν φάνηκε να πτοείται. Το 1940, μια νέα ευκαιρία για εδαφική επέκταση διαφαινόταν στον ορίζοντα υπό τη μορφή της ναζιστικής Γερμανίας.

Παρά την έντονη προθυμία των Βουλγάρων για εισβολή στην Ελλάδα προς ενίσχυση των Γερμανών οι τελευταίοι αρνήθηκαν υποστηρίζοντας ότι ο βουλγαρικός στρατός ήταν υποδεέστερος του ελληνικού και δεν είχε καμία ελπίδα να διασπάσει τα οχυρά της Γραμμής Μεταξά. Εντούτοις, η τελική κατάληψη της Ελλάδας αποτέλεσε μια χρυσή ευκαιρία για την Βουλγαρία.

Στις 21 Απριλίου 1941, η περιοχή της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας μέχρι τον Στρυμόνα ποταμό παραδόθηκε στους Βουλγάρους ως ζώνη κατοχής. Αμέσως ξεκίνησε το έργο της βουλγαροποίησης της περιοχής. Σημειώθηκαν διώξεις σε βάρος του κλήρου αλλά και των Ελλήνων εκπαιδευτικών, ονόματα πόλεων και χωριών άλλαξαν από τα ελληνικά στα βουλγάρικα ενώ ακόμη και μνήματα ανασκάφτηκαν προκειμένου να τοποθετηθούν βουλγαρικές επιγραφές. Επιπλέον, σημειώθηκε μετακίνηση Βουλγάρων εντός της ελληνικής επικράτειας σε μια προσπάθεια αλλοίωσης του πληθυσμού.

Παράλληλα, σημειώθηκαν επιτάξεις αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων προς κάλυψη των αναγκών του στρατού κατοχής προκαλώντας έντονο επισιτιστικό πρόβλημα ενώ απαγορευόταν αυστηρά η μετακίνηση ανθρώπων έξω από τη ζώνη κατοχής και όσοι συλλαμβάνονταν εκτελούνταν επί τόπου. Το επαχθέστερο όμως μέτρο αποτελούσε η δια της βίας μεταφορά του ανδρικού πληθυσμού στη Βουλγαρία. Οι άνθρωποι αυτοί, τα καλούμενα «ντουρντουβάκια» στάλθηκαν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας με σκοπό τη διάνοιξη δρόμων και την κατασκευή σιδηροδρόμων υπό απάνθρωπες συνθήκες. Σκοπός ήταν αφενός η βελτίωση των βουλγαρικών υποδομών και αφετέρου η εξόντωση των Ελλήνων. Εκτός από τα προαναφερθέντα, οι βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής προέβησαν σε ακρότητες και εγκλήματα σε βάρος του αμάχου πληθυσμού. Οι Σέρρες, το Δοξάτο της Δράμας, τα Κερδύλια και πολλές άλλες περιοχές της Μακεδονίας καταστράφηκαν ολοσχερώς και χιλιάδες ήταν οι αθώοι που εκτελέστηκαν, συχνά με φρικιαστικό τρόπο.

Η βουλγαρική κατοχή της Ανατολικής Μακεδονίας αποτέλεσε μια από τις πλέον σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της περιοχής και έχει χαραχθεί στη μνήμη των κατοίκων της. Δυστυχώς, οι Βούλγαροι ουδέποτε λογοδότησαν για τα εγκλήματά τους καθώς μεταπήδησαν από το χιτλερικό στο κομμουνιστικό στρατόπεδο και ως εκ τούτου έλαβαν άφεση αμαρτιών.

Πηγή: Chronica Historica Χρήστος Σ.

(Στην εικόνα: Βούλγαροι στρατιώτες παρελαύνουν σε δρόμο ελληνικής πόλης. Για την Ανατολική Μακεδονία οι Βούλγαροι υπήρξαν χειρότεροι των Γερμανών.)

8eCUgvCwsa

Ο εμπορικός σύλλογος Κορίνθου ανακοινώνει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Previous article

Έφυγε από τη ζωή ένας από τους τελευταίους «αετούς» της ερήμου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.