ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην «Κωνσταντινούπολη» και όχι στην «Istanbul»

0

Ιστορική είναι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, με τον Τζο Μπάιντεν να γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που χρησιμοποίησε τη λέξη «γενοκτονία» για να περιγράψει τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, το 1915.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ, πριν από το Μπάιντεν, χρησιμοποιούσαν εκφράσεις όπως «καταστροφή» ή «σκοτεινή περίοδος της ιστορίας» αντί για «γενοκτονία των Αρμενίων» για τα γεγονότα του 1915, προκειμένου να μη διαταράξουν τη σχέση με την Τουρκία. Η Ουάσινγκτον ως τώρα επέλεγε να προσπερνά τη συστηματική εξολόθρευση 1,5 εκατ. Αρμενίων από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αντίθετα, η λέξη «γενοκτονία» χρησιμοποιείται δύο φορές από τον Τζο Μπάιντεν, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ηταν μία προεκλογική υπόσχεση του Μπάιντεν, η οποία υλοποιήθηκε μετά την απόφαση της Γερουσίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία και παρά τις αντιδράσεις της Άγκυρας.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι στην ανακοίνωση ξεχωρίζει η χρήση του ελληνικού ονόματος της Κωνσταντινούπολης (Constantinople) αντί της τουρκικής ονομασίας Ιστανμπούλ (Istanbul), η οποία έχει επικρατήσει. Μάλιστα, αναφέρεται στο πώς ξεκίνησε η επιχείρηση εξόντωσης. «Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης», αναφέρει η ανακοίνωση, κάνοντας χρήσης της λέξης «Constantinople» και όχι «Istanbul».

Η προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση οφείλεται στο ότι η Κωνσταντινούπολη
ονομαζόταν έτσι μέχρι το 1923, ενώ μετονομάστηκε επίσημα από την Τουρκική Δημοκρατία ως Ινσταμπούλ στις 28 Μαρτίου του 1930. Bέβαια, και μόνο η αναφορά της, σε σημερινή δήλωση, με την παλαιά της ονομασία έχει πολιτικό ενδιαφέρον. Είναι μια επίσης προσεκτική υποδήλωση ότι το έγκλημα δεν αφορά τη σύγχρονη Τουρκία, αλλά αποκλειστικά την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εξάλλου ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν τονίζει στη δήλωση του: «Το κάνουμε όχι για να ρίξουμε ευθύνη, αλλά για να διασφαλίσουμε πως ό,τι συνέβη ποτέ δεν θα επαναληφθεί».

Δείτε την ανακοίνωση για την Γενοκτονία των Αρμενίων του Λευκού Οίκου:

DNA: 68 χρόνια από τη μεγαλύτερη επιστημονική ανακάλυψη του 20ού αι.

Previous article

Πύργοι Εορδαίας: Ένα χωριό που αφανίστηκε ολόκληρο από τους ναζί και τους συνεργάτες τους

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *