Life

Κυριάρχησε το Nomadland στα φετινά Όσκαρ – Δεύτερο Όσκαρ για τον Sir Άντονι Χόπκινς, τρίτο για την Μακ Ντόρματ (VIDEO)

0

Με το Nomadland να κυριαρχεί, όπως ήταν αναμενόμενο, ολοκληρώθηκε πριν απο λίγο η ιδιαίτερη βραδιά των Οσκαρ 2021. Η ταινία κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη ταινία, την Σκηνοθεσία (Κλόε Ζάο) και τον Α Γυναικείο Ρόλο (Φράνσις Μακ Ντόρματ). Ο συγκλονιστικός “Πατέρας”, Άντονι Χόπκινς κέρδισε, επίσης αναμενόμενα, το Όσκαρ Πρώτους Ανδρικού Ρόλου, το δεύτερο χρυσό αγαλματάκι στην καριέρα του.

Η Κλόε Ζάο έγινε έτσι η δεύτερη γυναίκα που κέρδισε Όσκαρ μετά την Κάθριν Μπιγκελόου και η πρώτη ασιάτισα, ενώ η Μακ Ντόρματ κέρδισε και δεύτερο Όσκαρ, με την ιδιότητα της παραγωγού της ταινίας φτάνοντας έτσι τα (3 συν 1) τέσσερα Όσκαρ.

Δεν τα κατάφεραν οι δύο Έλληνες που διεκδικούσαν ΟΣΚΑΡ. Ο Φαίδωνας Παπαμιχαήλ ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ διεύθυνσης φωτογραφίας για τη “Δίκη των 7 του Σικάγο”, αλλά το πήρε η ταινία «Mank» με νικητή τον Έρικ Μέσερσμιντ, ενώ το Όσκαρ για το καλύτερο μοντάζ, όπου ήταν υποψήφιος για την ταινία The Father ο Γιώργος Λαμπρινός πήρε η ταινία «Sound of Metal» του Μίκελ Νίλσεν.  

Η Κλόι Ζάο κέρδισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία «Nomadland». Η 39χρονη Κινέζα σκηνοθέτις είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει στην κατηγορία σκηνοθεσίας (μετά την Κάθριν Μπίγκελοου με το «Hurt Locker») και η πρώτη ασιατικής καταγωγής. Η Ζάο ήδη απέσπασε με το «Nomadland» Χρυσή Σφαίρα, BAFTA, Indies και 55 ακόμα βραβεία σκηνοθεσίας στις κριτικές ενώσεις της Αμερικής.
Η ίδια δήλωσε παραλαμβάνοντας το Όσκαρ Σκηνοθεσίας: «Ευχαριστώ την Ακαδημία και τους συνυποψήφιους μου. Σκέφτομαι πολύ τελευταία τι να κάνω όταν τα πράγματα δεν θα είναι πια τόσο καλά. Όταν μεγάλωνα στην Κίνα, λέγαμε κάτι ποιηματάκια με τον πατέρα μου. Η πρώτη φράση που θυμάμαι έλεγε ‘οι άνθρωποι είναι εκ γενετής καλοί’. Αυτό έχει επίδραση σ’ εμένα μέχρι και σήμερα. Έβρισκα πάντα καλοσύνη στους ανθρώπους που συναντούσα. Αυτό το βραβείο ανήκει σε όποιον έχει την πίστη και το κουράγιο να παραμένει καλός προς τον εαυτό του και τους άλλους… Το αφιερώνω σε όσους με ενέπνευσαν».

Απο εκεί και πέρα: το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου απονεμήθηκε στην ταινία «Promising Young Woman» της Έμεραλντ Φενέλ, ενώ το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου δόθηκε στους Κρίστοφερ Χάμπτον και Φλοριάν Ζελέρ για την ταινία «Ο Πατέρας». Ο Ζελέρ ανέφερε πως το έγραψε με τον Άντονι Χόπκινς στο μυαλό του, «τον μεγαλύτερο εν ζωή ηθοποιό μας».

Το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας κέρδισε η ταινία «Another Round» («Άσπρο Πάτο») του Τόμας Βίντερμπεργκ (Δανία). Σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο λόγο, ο Τόμας Βίντερμπεργκ ευχαρίστησε την Ακαδημία και αφιέρωσε το βραβείο στην κόρη του, την οποία έχασε πρόσφατα σε δυστύχημα. «Είχα φανταστεί αυτήν τη στιγμή από όταν ήμουν πέντε χρονών κι ετοίμαζα λόγους. Είναι μια ταινία για το πώς μπορείς να χάσεις τον έλεγχο στη ζωή. Θέλω να ευχαριστήσω τη σύζυγό μου μετά τη δύσκολη περίοδο που περάσαμε… Το συνεργείο έκανε τα πάντα για να σώσει την ταινία και να σώσει εμένα. Η ταινία μιλάει για έναν απομονωμένο άνθρωπο που χάνεται στη μάχη του με το αλκοόλ, για τέσσερις λευκούς άνδρες που πίνουν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Μαντς Μίκελσεν, που έδωσε τον καλύτερο του εαυτό. Θέλαμε να φτιάξουμε μια ταινία που να γιορτάζει τη ζωή και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων συνέβη κάτι απίστευτο. Κάποιος κοίταζε το κινητό του ενώ οδηγούσε και μέσα στο αυτοκίνητο ήταν η κόρη μου. Πριν σκοτωθεί μου είχε στείλει ένα γράμμα ότι αγαπούσε το σενάριο αυτό. Νιώθω ότι είναι εδώ και με επευφημεί. Το έκανα για εκείνη, σαν φόρο τιμής. Αυτό το βραβείο είναι για εκείνη.»

Η 74χρονη Γιουν Γιου-τζουνγκ (Youn Yuh-jung) από τη Νότια Κορέα κέρδισε Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο «Minari» του Λι Άιζακ Τσανγκ, μετά την κυριαρχία της στα SAG, το Νational Board of Review, το βραβείο των κριτικών της Νέας Υόρκης, τα BAFTA και τα βραβεία 45 ακόμα κριτικών ενώσεων. Πρόκειται για την πρώτη ηθοποιό από την Ν. Κορέα που κατακτά Όσκαρ ερμηνείας.Το βραβείο της απένειμε ο Μπραντ Πιτ.

Η Γιουν Γιου-τζουνγκ δήλωσε: «Είμαι από την Κορέα. Κανείς (σ.σ. στην τελετή) δεν ξέρει πως να προφέρει το όνομά μου, αλλά απόψε σας συγχωρώ όλους. Πάντα παρακολουθούσα τα Όσκαρ από την τηλεόραση. Το ότι είμαι εδώ και παίρνω βραβείο, απλά δεν το πιστεύω! Ευχαριστώ όσους με ψήφισαν και όλη την οικογένεια της ταινίας, αλλά περισσότερο τον Λι Άιζακ Τσανγκ, γιατί χωρίς εκείνον δεν θα ήμουν εδώ απόψε. Δεν πιστεύω στον ανταγωνισμό – πώς να ανταγωνιστώ την Γκλεν Κλόουζ; Όλες μας είμαστε νικήτριες, απλά σήμερα είχα περισσότερη τύχη. Αφιερώνω αυτό το βραβείο στον πρώτο μου σκηνοθέτη. Πιστεύω θα ήταν πολύ περήφανος αν ήταν ακόμα ζωντανός».

Το Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου δόθηκε στον Ντάνιελ Καλούγια για την ερμηνεία του στην ταινία «Judas and the Black Messiah» του Σάκα Κινγκ. Ο Ντάνιελ Καλούγια δήλωσε παραλαμβάνοντας το βραβείο: «Ευχαριστώ Θεέ μου, χωρίς την προστασία σου και την καθοδήγησή σου δεν θα ήμουν εδώ. Ευχαριστώ την μητέρα μου, που μου έδωσε τα πάντα και την αδερφή μου… Ήταν εκπληκτικό που έγινε αυτή η ταινία για τον Φρεντ Χάμπτον (σ.σ.: ηγέτης του κινήματος των Μαύρων Πανθήρων). Το αφιερώνω και στον Λακίθ (Στάνφιλντ) που παίξαμε μαζί. Έμαθα κι εγώ να αγαπάω τον εαυτό μου μέσα από αυτόν τον ρόλο».

Το Όσκαρ makeup & hairstyling στην ταινία «Ma Rainey’s Black Bottom».

Το Όσκαρ στην Κατηγορία Κουστουμιών κατέκτησε η Αν Ροθ για την ταινία Ma Rainey’s Black Bottom. Είναι το δεύτερο βραβείο που κατακτά η συγκεκριμένη ταινία.

Το Όσκαρ καλύτερου ήχου πήγε στην ταινία «Sound of Metal».

Το Όσκαρ Live Action Μικρού Μήκους πήγε στην ταινία «Two Distant Strangers», μια ταινία του Netflix για τον ρατσισμό στις ΗΠΑ εναντίον των μαύρων.

Το Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους πήγε στην ταινία «If anything happens, I love you», η οποία είναι μια ταινία για την τραγωδία της απώλειας.

Το Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων Μεγάλου Μήκους πήρε η ταινία «Soul »της Pixar, το απόλυτο φαβορί στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Η ταινία «Colette» πήρε το Όσκαρ καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους.

Το ντοκιμαντέρ «My Octopus Teacher» των Τζέιμς Ριντ και Πίπα Έρλιτς, που αφηγείται την ασυνήθιστη φιλία που αναπτύσσει ένας κινηματογραφιστής μ’ ένα χταπόδι σ’ ένα υποθαλάσσιο δάσος της Νότιας Αφρικής, κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

To Όσκαρ οπτικών Εφέ πήγε στην ταινία Tenet. 

Το Όσκαρ Production Design πήρε η ασπρόμαυρη ταινία «Mank».

Το Όσκαρ διεύθυνσης φωτογραφίας πήρε η ταινία «Mank» με νικητή τον Έρικ Μέσερσμιντ. Δεν τα κατάφερε ο Φαίδωνας Παπαμιχαήλ που ήταν υποψήφιος για τη Δίκη των 7 του Σικάγο.

erikme.jpg

Το Όσκαρ για το καλύτερο μοντάζ πήρε η ταινία «Sound of Metal» του Μίκελ Νίλσεν. Δεν τα κατάφερε ο Γιώργος Λαμπρινός που ήταν υποψήφιος για την ταινία The Father. 

To Όσκαρ Μουσικής πήρε η ταινία  «Soul».

Το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού πήρε η  H.E.R. «Fight for you» για το Judas and the Black Messiah.

Το Όσκαρ καλύτερης Ταινίας πήρε η ταινία «Nomadland» της Κλόι Ζάο.

This image has an empty alt attribute; its file name is Ez3mOgVXsAAmGwU.jpg

Η 39χρονη Κινέζα σκηνοθέτις δήλωσε: «Εκ μέρους των παραγωγών μου, ευχαριστούμε την Ακαδημία και τους συνυποψήφιους μας και όσους μας βοήθησαν για να γίνει αυτή η ταινία, τη συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασιστήκαμε, όλους όσους έπαιξαν, όσους βρήκαμε στο δρόμο και μας δίδαξαν τι σημαίνει πραγματική καλοσύνη».

Μια ανατροπή στην εφετινή τελετή ήταν πως το συγκεκριμένο βραβείο δεν ανακοινώθηκε τελευταίο – όπως συμβαίνει πάντα στην ιστορία του θεσμού – αλλά πριν από την απονομή των βραβείων Α’ Γυναικείου και Α΄ Ανδρικού Ρόλου.

This image has an empty alt attribute; its file name is Ez3or2jWQAAQmei.jpg

Self test στο Δημόσιο από Μεγάλη Δευτέρα: Ποιους αφορά – Νέες διευκρινίσεις

Previous article

Μειωμένη θητεία με επιλογή: Οι αλλαγές για τους στρατεύσιμους

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Life