ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μειωμένη θητεία με επιλογή: Οι αλλαγές για τους στρατεύσιμους

0

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου το σχέδιο εξίσωσης της στρατιωτικής θητείας και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με την αύξηση της διάρκειάς της στον Στρατό Ξηράς κατά τρεις μήνες. Παράλληλα, το 9μηνο της θητείας στην ακριτική ζώνη θα ισχύει όχι μόνον για τον Στρατό Ξηράς, αλλά και για ναύτες και σμηνίτες, που αποκτούν πλέον κι αυτοί το δικαίωμα της μειωμένης θητείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, πλέον οι στρατεύσιμοι εκτός μεθοριακών μονάδων και στα τρία «όπλα» θα υπηρετούν 12 μήνες και ο στόχος των επιτελών του «Πενταγώνου» είναι με αυτόν τον τρόπο να αυξηθεί η επάνδρωση σε μονάδες και φυλάκια και συνακόλουθα τα σύνορα να θωρακιστούν κι άλλο, σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις.

Οι αλλαγές, όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Αμυνας, ξεκινούν να ισχύουν από τη Γ’ ΕΣΣΟ κατάταξης στον Στρατό Ξηράς, δηλαδή από τον προσεχή Μάιο. Ο σχεδιασμός είναι η κατάταξη στον Στρατό Ξηράς να πραγματοποιηθεί από 17 ως 20 Μαΐου. Μία εβδομάδα νωρίτερα όμως – όπως γίνεται παγίως – θα καταταγούν με τις νέες ρυθμίσεις όσοι είχαν πάρει αναβολή για λόγους υγείας.

Από 9 μήνες που ήταν έως τώρα η θητεία στον Στρατό Ξηράς τώρα διαμορφώνεται στους 12 μήνες, προκειμένου να έχει την ίδια διάρκεια, όπως και στο Ναυτικό και στην Αεροπορία. Εν τούτοις, οι νέοι που έχουν ειδοποιηθεί για να παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες θα έχουν δύο επιλογές: Οσοι δηλώνουν από την αρχή της κατάταξής τους ότι θέλουν να παραμείνουν για το σύνολο της θητείας τους σε μονάδες των συνόρων θα κάνουν στρατιωτικό 9 μήνες.

Η ίδια δυνατότητα, 9μηνης θητείας, θα παρέχεται και στους στρατεύσιμους της Αεροπορίας και του Ναυτικού. Θα ισχύει και γι’ αυτούς, αρχής γενομένης από τις ΕΣΣΟ του Μαΐου.

Συγκεκριμένα, οι νεοσύλλεκτοι και των τριών κλάδων που θα δηλώσουν ότι θα εκπληρώσουν όλη τη θητεία τους σε Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας που εδρεύουν ή αναπτύσσονται για επιχειρησιακούς λόγους στις περιοχές μόνο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Περιφερειακών Ενοτήτων Εβρου, Καλύμνου, Καρπάθου, Κάσου, Κω, Ρόδου και σε πολεμικά πλοία Συγκροτήματος Αρχηγείου Στόλου, Συγκροτήματος Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Υπηρεσίας Φάρων και Υδρογραφικής Υπηρεσίας για το Πολεμικό Ναυτικό θα κάνουν 9 μήνες. Κατ’ ουσίαν, εννέα μήνες θητείας σε πολεμικό πλοίο ολοκληρώνουν στο εξής τη στρατιωτική υποχρέωση.

Στο υπουργείο Αμυνας εκτιμούν ότι η δυνατότητα για 9μηνη θητεία θα λειτουργήσει ως κίνητρο και μεγάλη μερίδα νεοσύλλεκτων θα προτιμήσουν μονάδες των συνόρων. Αντίθετα, όσοι δηλώσουν ότι επιθυμούν να κάνουν μέρος της θητείας του και σε μονάδες αστικών κέντρων θα κάνουν στρατιωτική θητεία 12 μηνών.

Σημειώνεται ότι παγίως οι «σειρές» που κατατάσσονται τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μειωμένες σε σύγκριση με τις φθινοπωρινές. Εκτιμάται δηλαδή ότι το φθινόπωρο σε κάθε σειρά κατατάσσονται περί τους 9.000 – 10.000 και στα τρία Οπλα, ενώ στις καλοκαιρινές περί τις 6.500 -7.000. Επιδίωξη είναι με τις ρυθμίσεις να υπάρξει ισορροπία. Επιπλέον, στο υπουργείο Αμυνας θεώρησαν σκόπιμο να προχωρήσουν στην αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς και για ακόμη έναν λόγο. Είχαν διαπιστώσει ότι κάποιες από τις γεννήσεις αρρένων στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν μειωμένες. «Σύντομα αυτό θα το βρίσκαμε μπροστά μας με μειωμένες ΕΣΣΟ» έλεγαν ανώτατες πηγές στα «ΝΕΑ».

(tomanifesto.gr)

Κυριάρχησε το Nomadland στα φετινά Όσκαρ – Δεύτερο Όσκαρ για τον Sir Άντονι Χόπκινς, τρίτο για την Μακ Ντόρματ (VIDEO)

Previous article

Μπιλ Γκέιτς: «Tέλη του 2022 επιστρέφουμε στην κανονικότητα – να προετοιμαστούμε για μελλοντικές κρίσεις»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *