ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Ρωσία θα θέσει νέο διαστημικό σταθμό σε τροχιά και θα αποχωρήσει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

0

Η Ρωσία σχεδιάζει να θέσει νέο διαστημικό σταθμό σε τροχιά μέχρι το 2030, εφόσον ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εγκρίνει το σχέδιο.

Εφόσον η υλοποίηση του σχεδίου προχωρήσει θα σημάνει το τέλος της συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η μακροχρόνια διαστημική συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ δεν έχει διακοπεί παρά τις διαδοχικές κρίσεις στις σχέσεις δύο χωρών στο πεδίο της πολιτικής. Οι Ρώσοι κοσμοναύτες ταξιδεύουν στον ISS -μαζί με συναδέλφους τους από άλλες 17 χώρες- από το 1998.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιούρι Μπορίσοφ δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από τον ISS το 2025.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ότι «αν το 2030, σύμφωνα με τα σχέδια μας, μπορέσουμε να θέσουμε σε τροχιά το νέο σταθμό, θα είναι ένα κολοσσιαίο επίτευγμα».

Διευκρίνισε πάντως ότι, αντίθετα με ό,τι ισχύει στον ISS, ο νέος ρωσικός σταθμός δεν θα έχει μόνιμη παρουσία κοσμοναυτών, ώστε μην εκτίθενται σε αυξημένη κοσμική ακτινοβολία.

Τον ρωσικό σταθμό -που θα είναι διάδοχος των προηγούμενων ρωσικών σταθμών Salyut και Mir των δεκαετιών 1970 και 1980- θα επισκέπτονται κοσμοναύτες κατά περιόδους, ενώ θα γίνεται επίσης χρήση ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Ρογκόζιν είπε ότι η Ρωσία θα εξετάσει την πιθανότητα να επιτρέψει επισκέψεις σε ξένους αστροναύτες, πρωτίστως όμως «ο σταθμός πρέπει να είναι εθνικός. Αν θέλεις να κάνεις κάτι καλά, πρέπει να το κάνεις μόνος σου».

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλέστηκε το Interfax, η Ρωσία σχεδιάζει να επενδύσει έως έξι δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του σταθμού, με το πρώτο τμήμα να είναι έτοιμο έως το 2025.

Οι Ρώσοι θεωρούν ότι ο ISS είναι προβληματικός και η κατάσταση του χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο. «Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε τις ζωές των κοσμοναυτών μας» δήλωσε ο Μπορίσοφ, σύμφωνα με το BBC, προβλέποντας ότι, λόγω της γήρανσης του ISS, είναι θέμα χρόνου «να συμβεί μια καταστροφή».

Στο μεταξύ, στις 21 Απριλίου 2021 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) γιόρτασε την επέτειο 20 ετών παρουσίας των Ευρωπαίων αστροναυτών στον ISS. H πρώτη άφιξη Ευρωπαίου ήταν του Ουμπέρτο Γκουιντόνι -ο οποίος αργότερα έγινε ευρωβουλευτής- στις 21 Απριλίου 2001, με πτήση αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

8eCUgvCwsa

Οι πολικές αρκούδες διασταυρώνονται με τις καφέ αρκούδες λόγω κλιματικής αλλαγής

Previous article

ΕΕ: Οι βιομετρικές κάμερες πρέπει να απαγορευτούν, «αντιδημοκρατική» αδιακρισία στην ζωές των πολιτών

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.