ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Σουηδία: Πώς τα «πήγε» η οικονομία της χώρας που δεν είχε lockdown

0

Για αρκετούς, η Σουηδία αποτέλεσε το κακό και απευκταίο παράδειγμα του πώς να αντιμετωπίσεις την πανδημία του κορωνοϊού. Άλλωστε, η επιλογή αποφυγής ενός lockdown έχει στοιχίσει τη ζωή σε 14.000 ανθρώπους, ενώ έχει οδηγήσει σε σχεδόν 1.000.000 μολύνσεις.

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει και ο οικονομικός παράγοντας, ο οποίος δείχνει να δικαιώνει απόλυτα την επιλογή των ήπιων -και όχι αυστηρών- περιοριστικών μέτρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο α’ τρίμηνο του 2021, ενώ οι χώρες της Ευρώπης βυθίστηκαν και πάλι στην ύφεση (-0,7%), η σκανδιναβική χώρα πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης 1,1%. Επίδοση διπλάσια σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Bloomberg.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ανάκαμψη της σουηδικής οικονομίας πραγματοποιείται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.

Προς επίρρωση, μάλιστα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος εκτινάχθηκε τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών.

Δεν απέφυγε την ύφεση το 2020

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ της Σουηδίας, για το σύνολο του 2020, συρρικνώθηκε κατά 2,8%, ενώ για το φετινό έτος αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,2%.

Την ίδια ώρα, οι χώρες της Ευρωζώνης εμφάνισαν ύφεση 7,1% του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος, ενώ για το 2021 υπάρχουν προσδοκίες για ανάκαμψη της τάξης του 4,8%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Κανένα θετικό κρούσμα στην εξέταση για covid-19 στο Λουτράκι απο τα 110 άτομα που εξετάστηκαν

Previous article

Επανάσταση 1821: Ο Δημήτριος Αινιάν, ένας κοσμοπολίτης επαναστάτης

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.