ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων: Το μέλλον τους, αιτία αναστοχασμού και επανεκκίνησης

0

Όπως κάθε χρόνο την 18η Μαϊου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιλέγει ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο των κοινωνικών αναζητήσεων. Έτσι φέτος, για τον εορτασμό έχει επιλεγεί το θέμα  «Το μέλλον των μουσείων: αναστοχασμός και επανεκκίνηση» και η Εφορία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση σχεδίασε και οργάνωσε μια ενδιαφέρουσα ψηφιακή δράση για να συμμετάσχει. Η δράση αφορά φωτογραφικό υλικό που επιλέχτηκε στο πλαίσιο των εκθέσεων φωτογραφίας Rebirth.

Σύμφωνα με το ICOM «Η λειτουργία των μουσείων έχει επηρεαστεί βαθύτατα από την πανδημία, αλλά και γενικότερα ο χώρος του πολιτισμού έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον τομέα, με σοβαρότατες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες”.

Η έκθεση Ρebirth έγινε τον περασμένο μήνα, σε μια εποχή που η ανθρωπότητα δοκιμάζεται από την πανδημία, για την Ελλάδα παράλληλα είναι έτος ορόσημο για την αναγέννησή της. Σε αυτό το πλαίσιο το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας καλεί τους φωτογράφους ανά τον κόσμο να μοιραστούν μαζί μας εικόνες με θέμα την «Αναγέννηση».  
Μετά από κάθε καταστροφή υπάρχει πάντα η δυνατότητα και η ευκαιρία να δημιουργηθεί κάτι νέο, ίσως σε ισχυρότερες βάσεις.

Για παράδειγμα ο Ιταλικός Νεορεαλισμός στον κινηματογράφο αναδύθηκε μέσα από τις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και έφερε μαζί του πολιτιστικές αλλαγές και κοινωνική πρόοδο.

Έτσι καλούμε την παγκόσμια φωτογραφική κοινότητα να ονειρευτεί μαζί μας ένα διαφορετικό, καλύτερο αύριο και να αναδείξει με εργαλείο τον φωτογραφικό φακό πτυχές μιας «Αναγέννησης» που μπορεί και είναι ανάγκη να προκύψει ύστερα από μια καταστροφή.

Ανήκουστο: Εκατομμυριούχοι διαδήλωσαν έξω από σπίτια του Τζεφ Μπέζος: «Φορολογήστε τους πλούσιους!»

Previous article

Άντρας έχασε τη βέρα του σε βουτιά και μετά από μήνες δύτης βρήκε ψάρι να τη φοράει

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.