ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κομισιόν ενέκρινε τις γεωγραφικές ενδείξεις για ούζο, τσίπουρο και τσικουδιά

0

Ικανοποιημένοι αμπελουργοί και εκπρόσωποι οινοποιητικών συνεταιρισμών – Η απόφαση θα επιφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε παραγωγούς και μεταποιητές του κλάδου

Ως προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης ενέκρινε η Κομισιόν το ούζο, το τσίπουρο και την τσικουδιά, με τους παραγωγούς και μεταποιητές του κλάδου να κάνουν λόγο για μια απόφαση που θα επιφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον τομέα των εξαγωγών.

Ικανοποιημένοι δηλώνουν αμπελουργοί και εκπρόσωποι οινοποιητικών συνεταιρισμών του Τυρνάβου που μίλησαν στην ΕΡΤ3.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταμάτων & Αλκοολούχων Ποτών, η έγκριση επετεύχθη έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες του ΣΕΑΟΠ, της ΕΝΑΠΑΠΕ και των Υπηρεσιών του Γενικού Χημείου του Κράτους.

«Τα προϊόντα μας “Ούζο” και “Τσίπουρο/Τσικουδιά”, ισχυροποιούνται πλέον ακόμη περισσότερο στις διεθνείς αγορές και αυτό διότι θα μπορούν να απολαμβάνουν προστασίας στα συμβαλλόμενα κράτη στη Διεθνή Συμφωνία της Λισαβόνας, ακριβώς όπως προστατεύονται στην ΕΕ. Επίσης, αποκτούν σημαντικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα σε συνομιλίες της ΕΕ με τρίτα κράτη, για διμερείς αναγνωρίσεις Γεωγραφικών Ενδείξεων».

Σημαντικό επίσης, είναι ότι αναγνωρίζεται άμεσο έννομο συμφέρον στην προστασία του «Ούζου» & του «Τσίπουρου/Τσικουδιάς» των κλαδικών φορέων, γεγονός που διευκολύνει την παράστασή τους ενώπιον κάθε αρμόδιας Αρχής για ζητήματα που άπτονται των ενδείξεων αυτών.

Στην Ελλάδα πάντως, η κατανάλωση βαίνει μειούμενη, γεγονός που αποδίδεται τόσο στις αυξήσεις στη φορολογία, όσο και στην παράνομη διακίνηση αποσταγμάτων αλλά και στην στροφή των εγχώριων καταναλωτών στην “οικονομικότερη” επιλογή του χύμα τσίπουρου έναντι του ούζου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ξένες αγορές θεωρούνται σχεδόν μονόδρομος για αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου, με γνώμονα ότι το ούζο αποτελεί το 70% σχεδόν των εξαγωγών αποσταγμάτων.

8eCUgvCwsa

Συνεχίζεται η μείωση των πουλιών στα χωράφια

Previous article

Η απάντηση του υπουργείου Τουρισμού στον Οίκο Dior για φωτογράφιση στην Ακρόπολη

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.