ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υπήρχε ή όχι πυροσβεστική στον Σχίνο, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά;

0

“Ερωτήματα αναφορικά με την ύπαρξη ή μη Πυροσβεστικού οχήματος στον Σχίνο, το βράδυ που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά, προκύπτουν σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr. Αρχικά, όπως περιέγραψε στο ethnos.gr o Διευθυντής Δασών Νομού Κορινθίας, Παναγιώτης Καλλίρης ξέσπασε λίγο μετά την ολοκλήρωση της βάρδιας και όταν το πυροσβεστικό Σώμα είχε απομακρυνθεί από το σημείο.

«Η φωτιά έτυχε πάνω εκείνη την ώρα που τελείωνε την βάρδια το πυροσβεστικό που έχει έδρα στη θέση αυτή στο χωριό Σχίνος και είχε αρχίσει να ανεβαίνει προς την περιοχή της Περαχώρας, επιστρέφοντας στην βάση του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από κάποιον τυχαία ή εσκεμμένα -αυτό δεν το ξέρουμε- εξερράγη η πυρκαγιά την ώρα που είχε αποχωρήσει το πυροσβεστικό και ανέβαινε προς τα Μπίσια και την βάση του στην Περαχώρα. Δεν υπάρχει νυχτερινό πλήρωμα στην περιοχή προκειμένου να μένει μόνιμα το πυροσβεστικό εκεί.

Το Πυροσβεστικό είχε διανύσει 15-20 λεπτά διαδρομή από την στιγμή που ξέσπασε η φωτιά. Και αυτά είναι μεγάλα πυροσβεστικά και δεν μετακινούνται εύκολα. Μέχρι να γυρίσει πίσω και να επιχειρήσουν για την κατάσβεσή της, αυτή ήδη είχε πάρει αρκετά σημαντικές διαστάσεις», δήλωσε ο κ. Καλλίρης. 

Εντούτοις, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, ο δασάρχης Κορινθίας, σε νέα επικοινωνία του με το ethnos.gr, υποστήριξε ότι εκ παραδρομής έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά, σημειώνοντας ότι «όπως πληροφορήθηκα εκ των υστέρων υπήρχε νυκτερινή βάρδια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Σχίνο την νύκτα της πυρκαγιάς…».

Επιχορήγηση 45.000 ευρώ για 650 χλμ δασικών δρόμων στην Κορινθία 

Συνολικά στο Δασαρχείο Κορινθίας πιστώθηκαν φέτος 45.000 ευρώ για την συντήρηση ενός δικτύου δασικών δρόμων συνολικού μήκους 650 χιλιομέτρων. Συνολικά το Δασαρχείο έχει υπό την επίβλεψή του 2,5 εκατ. στρέμματα εκ των οποίων το 1,5 εκατ. έχει δασικό χαρακτήρα και είναι διασπαρμένο σε όλο τον νόμο. Από τα όρια της Αχαΐας μέχρι τα Γεράνεια και την ανατολική Κορινθία. «Με αυτά τα χρήματα αυτό που προλαβαίνω είναι να βάλω γκρέιντερ να ξύσει λίγο το 40-50% του οδικού δασικού δικτύου» πρόσθεσε ο κ. Καλλίρης.

Έβαλαν φωτιά όταν τέλειωσε η βάρδια της πυροσβεστικής
ethnos.gr
Στα Γεράνεια Όρη έγινε μια ατομική έκρηξη – Θα χρειαστούν 70 χρόνια για να επανέλθει το δάσος

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγεί ο Διευθυντής Δασών Νομού Κορινθίας, για να συμβεί ένα ατύχημα ποτέ δεν φταίει μόνο ένας παράγοντας. «Δεν ήταν μόνο το πυροσβεστικό που είχε απομακρυνθεί από το σημείο.  Εκτός από το δυνατό άνεμο, εγκαταλείφθηκε η ρητίνευση στο πευκοδάσος με αποτέλεσμα να το κάνει εύφλεκτο.

«Τα δάση αυτά είναι μια πυριτιδαποθήκη. Και η προχθεσινή πυρκαγιά ήταν καλπάζουσα. Εκδηλώθηκε μια φωτιά και οι πρώτες καύτρες έφτασαν μέχρι 900 μέτρα μακριά. Δημιούργησαν νέες εστίες με αποτέλεσμα να γίνει εκεί μια ατομική έκρηξη». Έχοντας συμπληρώσει 40 χρόνια στην υπηρεσία και περισσότερες από 5.000 ώρες στη δασοπυρόσβεση εκτιμά ότι θα χρειαστούν 60-70 χρόνια για να αποκτήσει ζωή το δάσος και όταν αυτό γίνει θα είναι, θα σε μια πιο υποβαθμισμένη μορφή. «Για 8-9 αιώνες χωρίς δασική υπηρεσία, πυροσβεστική και πτητικά μέσα τα δάση δεν κάηκαν  Πρέπει να σας κάνει εντύπωση γιατί δεν κάηκαν τότε και καίγονται τα τελευταία 20 χρόνια. Και η απάντηση  είναι πάρα πολύ απλή. Δεν υπάρχουν πλέον μέσα οι ρετσινάδες και οι διαχειριστές οι ρητινοκαλλιεργητές αυτών των δασών».

Έβαλαν φωτιά όταν τέλειωσε η βάρδια της πυροσβεστικής
ethnos.gr

Τι έδειξε η αυτοψία του ΑΠΘ-Σε ένα μήνα έτοιμες οι μελέτες του δασαρχείου

Το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ) του ΑΠΘ παρέδωσε την Τετάρτη 26 Μαΐου στο Δασαρχείο Κορινθίας την χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων στα Γεράνεια Όρη προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την κήρυξη της περιοχής που πρέπει να αναδασωθεί, την υλοτόμηση και απομάκρυνση καμένων κορμών καθώς και τη σύνταξη μελετών για τη δημιουργία εγγειοβελτιωτικών έργων. Συνολικά σύμφωνα με το ΑΠΘ στάχτη έγιναν 64.000 στρέμματα. Από αυτά όπως είπε στο ethnos.gr ο δασολόγος Νίκος Γεωργόπουλος το 60% αφορά σε κωνοφόρα βλάστηση (δάσος), το 15% σε χαμηλή βλάστηση και το 25% σε αγροτικές καλλιέργειες. 

«Αυτό που έχει μεγάλη διαφορά με τις άλλες πυρκαγιές που ξεσπούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ότι υπήρχε ακόμη χλωρή βλάστηση. Δεν είχε στεγνώσει πλήρως. Σε κάποιες περιοχές δεν κάηκε το δάσος το υψηλό αλλά η χαμηλή βλάστηση. Υπάρχουν περιοχές που άφησε το δάσος και προχώρησε. Και αυτός ήταν και ένας λόγος που δυσκόλεψε την αποτύπωση της πυρκαγιάς. Είναι μια πρώιμη φωτιά και προηγείται της αντιπυρικής περιόδου» δήλωσε στο ethnos.gr ο Καθηγητής Ιωάννης ΓήταςΔιευθυντής του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ 

Έβαλαν φωτιά όταν τέλειωσε η βάρδια της πυροσβεστικής
ethnos.gr

Πώς λειτουργεί το δορυφορικό μάτι του ΑΠΘ 

Το δορυφορικό μάτι καταγραφής πυρκαγιών λειτουργεί τα τελευταία έξι χρόνια στην Ελλάδα, χαρτογραφώντας με απόλυτη ακρίβεια 766.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων από συνολικά 286  πυρκαγιές. Πρόκειται για την ηλεκτρονική υπηρεσία NOFFi-OBAM η οποία αναδείχτηκε στις 5 καλύτερες εφαρμογές δορυφορικής τηλεπισκόπησης με αντίκτυπο την καθημερινότητα του Ευρωπαίου πολίτη. 

Έβαλαν φωτιά όταν τέλειωσε η βάρδια της πυροσβεστικής
ethnos.gr

Ένα ως τρία 24ωρα μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών  (ΕΠαΔαΠ) του ΑΠΘ συλλέγει πληροφορίες και εικόνες από τους ευρωπαϊκούς δορυφόρους οι οποίοι σκανάρουν την Μεσόγειο και χαρτογραφούν την καμένη έκταση. Αμέσως μετά το πανεπιστήμιο επικοινωνεί με τα κατά τόπους δασαρχεία δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες με απόλυτη ακρίβεια προκειμένου να κριθεί αναδασωτέα το γρηγορότερο δυνατό.

Έβαλαν φωτιά όταν τέλειωσε η βάρδια της πυροσβεστικής
ethnos.gr

«Το πρόγραμμα αυτό βοηθά στην άμεση αποτύπωση των καμένων εκτάσεων. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η καταπάτηση των καμένων, η πολεοδόμηση τους και οι αυθαιρεσίες στα δάση» είπε στο ethnos.gr ο κ. Γήτας.

ΠΗΓΗ ETHNOS.GR

Βραχάτι: Δυο ευχάριστες ειδήσεις κέρασε ο Γκιολής για τα γενέθλιά του

Previous article

Ο τροχονόμος και το βαρέλι του (Κόρινθος 1966)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.