ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Αδιέξοδο στο Επιμελητήριο: τι έγινε στην συνάντηση Γεωργιάδη με τις παρατάξεις

0

Μία σειρά από ενδιαφέροντες παρατηρήσεις προέκυψαν από την δήλωση που έκανε το μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Κορινθίας Δημήτρης Ραψωματιώτης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που προκάλεσε η Τροπολογία Γεωργιάδη (ν. 4801/2021, άρθρο 38).

Όπως είναι γνωστό, στο Επιμελητήριο Κορινθίας δεν έχουν εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο ο Προϋπολογισμός 2021 και ο Ισολογισμός – Απολογισμός 2020. Αν αυτό δεν γίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου θα έχει ως συνέπεια να κλείσει το Επιμελητήριο. Για τον λόγο αυτό, με τροπολογία που κατέθεσε, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης άλλαξε το νόμο έτσι ώστε με απλή πλειοψηφία (50% συν ένα), αντί πλειοψηφία 4/5 να μπορεί να αλλάξει η σύνθεση της Διοικούσας Επιτροπής και κατ επέκταση του προέδρου. Έτσι για να αλλάξει η διοικούσα επιτροπή απαιτούνται πλέον 11 ψήφοι, αντί 17 (με την “πλειοψηφούσα μειοψηφία” να έχει ήδη 13).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ! Τροπολογία Πλεύρη-Γεωργιάδη αλλάζει την Διοικούσα Επιτροπή στο Επιμελητήριο Κορινθίας!

Στην δήλωσή του ο κ. Ραψωματιώτης αποκαλύπτει ότι πριν συμπεριλάβει την τροπολογία στο νόμο ο υπουργός κάλεσε στο γραφείο του τους επικεφαλής των παρατάξεων σε μία προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου. Κάτι που δεν επιτεύχθηκε. Λέει ο κ. Ραψωματιώτης: «Καλέστηκα στην συνάντηση των αρχηγών των συνδυασμών με τον Υπουργό Ανάπτυξης, στο Υπουργείο. Στο ερώτημα του για την γνώμη μου, είπα ότι δεν ανήκω σε καμιά από τις ομάδες συζητώντας και με τις δύο πλευρές προσπαθώντας να βοηθήσω σε λύση, αυτό όμως δεν φαίνεται εφικτό, οπότε πρέπει ένα τρίτο πρόσωπο “να επιβάλει” την λύση για να αποφύγουμε την σφράγιση του Επιμελητηρίου».  

Ο κ. Ραψωματιώτης αιτιολογώντας την απόφασή του να συνυπογράψει το αίτημα της πλειοψηφούσας αντιπολίτευσης για τη σύγκληση έκτακτου διοικητικού συμβουλίου αναφέρει πως «το κείμενο που ετοιμάστηκε δεν έχει τον όρο “μομφή” και δεν βάζει ως προτεραιότητα την εκλογή νέας Διοικητικής Επιτροπής, αλλά την προώθηση της διαδικασίας ψήφισης απολογισμού και λοιπών υποχρεώσεων για να κερδηθεί ο χρόνος. Προφανώς υπέγραψα με σθένος, προφανώς και θα συμμετέχω σε όλες τις διαδικασίες για την διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας του Επιμελητηρίου και καλώ όλες τις πλευρές, και τους άλλους 20 να λειτουργήσουν με αυτή την φιλοσοφία, “πρώτα το Επιμελητήριο”. Μετά θα έρθουν όλες οι άλλες διαδικασίες».

Ειδικότερα, η δήλωση του Δημήτρη Ραψωματιώτη αναφέρει:    

«Η γνωστή σε όλους δυσλειτουργία του Επιμελητηρίου έφτασε στα όρια της, με το τέλος Ιουνίου το Επιμελητήριο να κλειδώνει αν δεν προωθηθούν γρήγορα εξελίξεις. Όντας στο Δ.Σ. από τις εκλογές του 1997, με διακοπή μιας θητείας, έχω υποχρέωση να είμαι ο θεματοφύλακας της ύπαρξης του.

Ονειρεύτηκα να ηγηθώ για να δώσω το στίγμα μου στην αναπτυξιακή πορεία της Κορινθίας. Οι Κορίνθιοι επιχειρηματίες με απέρριψαν, γιατί δεν ήξερα ή δεν ήθελα τα πολιτικά παιχνίδια στο Επιμελητήριο. Όμως κέρδισα την 21η τιμητική για μένα θέση. Ήμουν αυτός που έδωσε την προεδρία στον Πιτσάκη, γιατί δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα με βάση τους συσχετισμούς εκείνης της εποχής. Δεν εντάχθηκα και δεν πήρα θέση. Στήριξα στα σωστά, διαφώνησα στα λάθη. Επισήμανα στον πρόεδρο την λάθος πορεία πολύ νωρίς, δεν εισακούστηκα. Τα πράγματα πήραν την μορφή έντονης αντιπαράθεσης, έμεινα απέξω, αναζητώντας προσπάθειες σύγκλισης και ομαλής λειτουργίας του Επιμελητηρίου. Δεν τα κατάφερα.

Καλέστηκα στην συνάντηση των αρχηγών των συνδυασμών με τον Υπουργό Ανάπτυξης, στο Υπουργείο. Στο ερώτημα του για την γνώμη μου, είπα ότι δεν ανήκω σε καμιά από τις ομάδες συζητώντας και με τις δύο πλευρές προσπαθώντας να βοηθήσω σε λύση, αυτό όμως δεν φαίνεται εφικτό, οπότε πρέπει ένα τρίτο πρόσωπο “να επιβάλει” την λύση για να αποφύγουμε την σφράγιση του Επιμελητηρίου.

Ο Υπουργός αποφάσισε και νομοθέτησε. Με αυτό το δεδομένο είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε, σήμερα. Χαίρομαι που το κείμενο που ετοιμάστηκε δεν έχει τον όρο “μομφή” και δεν βάζει ως προτεραιότητα την εκλογή νέας Διοικητικής Επιτροπής, αλλά την προώθηση της διαδικασίας ψήφισης απολογισμού και λοιπών υποχρεώσεων για να κερδηθεί ο χρόνος. Προφανώς υπέγραψα με σθένος, προφανώς και θα συμμετέχω σε όλες τις διαδικασίες για την διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας του Επιμελητηρίου και καλώ όλες τις πλευρές, και τους άλλους 20 να λειτουργήσουν με αυτή την φιλοσοφία, “πρώτα το Επιμελητήριο”.

Μετά θα έρθουν όλες οι άλλες διαδικασίες. Η δική μου δήλωση για την 21η τιμητική για μένα θέση, φυσικά και ισχύει και δεν θα συμμετέχω ως υποψήφιος σε οποιαδήποτε διαδικασία ανάδειξης θέσεων ή ρόλων».

Κρήτη: Ομολόγησε ληστεία 25 χρόνια μετά και επέστρεψε τα χρήματα

Previous article

Αντίδραση της Επιμελητηριακής Κοινότητας στην “φωτογραφική” τροπολογία Γεωργιάδη

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.