ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ταξίδι μνήμης στα Δερβενάκια

0

Μια ιδέα της φίλης Ιωάννας Λαυκιώτη, που πήρε σάρκα και οστά με διοργανωτή τη φιλόλογο Σοφία Δασκαλοπούλου, ξεναγό τον Γιώργο Κωστούρο και επίτιμους προσκεκλημένους τον Κολοκοτρώνη, τον Νικηταρά, τον παπα-Φλέσσα και φυσικά όλους εκείνους και εκείνες που στέριωσαν τη λευτεριά στα στενά των Δερβενακίων, του Αη – Σώστη και του Αγιονορίου….

Συνταξιδιώτες, καμιά τριανταριά  όλοι κι όλοι, Νεμεάτες, Παλιοκορθιώτες, Αγιοβασιλειώτες, Χιλιομοδιώτες, Κορίνθιοι και Αθηναίοι φιλίστορες, μια ετερόκλητη παρέα, που τους ένωνε  η επιθυμία να μάθουν, να θυμηθούν, αλλά πάνω απ’ όλα να προσκυνήσουν τον τόπο που θριάμβευσαν όχι μόνον οι επαναστάτες εναντίον των τυράννων αλλά και η ανιδιοτέλεια εναντίον της μικρότητας κι ο αληθινός πατριωτισμός εναντίον της πατριδοκαπηλείας.

Το ταξίδι ξεκίνησε από τον αδριάντα του Θ. Κολοκοτρώνη, όπου ο Γιώργος ο Κωστούρος, ακούραστος μελετητής της τοπικής -και όχι μόνο- ιστορίας κατέθεσε στεφάνι (καμωμένο από τη συνταξιδιώτισσα Αγγελική Τόγια) και στη συνέχεια ανέλυσε διεξοδικά τα περιστατικά της μάχης, με βάση τις ιστορικές πηγές της εποχής. Παρεμβάσεις  έκαναν η Σοφία Δασκαλοπούλου,  με την ανάγνωση αποσπασμάτων από τα Απομνημονεύματα του Θ. Κολοκοτρώνη, ο Γιάννης  Μπάρτζης, λογοτέχνης και πρόεδρος της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων», με την ανάγνωση αποσπάσματος από το μυθιστόρημά του «Φεύγω Ξένη», η Μίκα Κλάρου – Δελλή με την απαγγελία τοπικού κλέφτικου τραγουδιού «των Κολοκοτρωναίων» , ενώ στο  γενικότερο ιστορικό πλαίσιο αναφέρθηκε με καίριες και σημαντικές επισημάνσεις ο φιλόλογος Αριστοκλής  Χαρμπίλας.  

Στο εκκλησάκι του Αη – Σώστη και το μνημείο του παπα-Αρσένη Κρέστα, όπου παρίστατο και ο Νεμεάτης παπα-Βαγγέλης Μπακασέτας, ο Γιώργος Κωστούρος αναφέρθηκε στα ιστορικά του ναού και τον ηρωικό θάνατο του Κρανιδιώτη αρχιμανδρίτη, και στη συνέχεια  οδήγησε τους συνταξιδιώτες στα βήματα του Νικηταρά, στο πέρασμα που διαδραματίστηκε η δεύτερη πράξη της μάχης των Δερβενακίων. 

Το  τέρμα αυτής της βιωματικής ματιάς στο παρελθόν του τόπου μας ήταν η ευωχία στο ιστορικό «Χάνι του Ανέστη», όπου ο ηθοποιός  Γιάννης Κατσάμπας διάβασε ένα από τα συγκλονιστικότερα κείμενα του Αγώνα, την απάντηση του Θ. Κολοκοτρώνη στον Ιμπραήμ. Ήταν πραγματικά μια όμορφη Κυριακή ……

«Αυτό που μας φοβερίζεις να μας κόψεις και να μας κάψεις τα καρποφόρα δέντρα μας, δεν είναι της πολεμικής έργον, διότι τα άψυχα δέντρα δεν εναντιώνονται σε κανέναν, μόνον οι άνθρωποι όπου εναντιώνονται έχουνε στρατεύματα και σκλαβώνεις κι έτσι είναι το δίκαιο του πολέμου. Με τους ανθρώπους κι όχι με τ’ άψυχα δέντρα να τα βάλεις˙ όχι τα κλαριά να μας κόψεις, όχι τα δέντρα, όχι τα σπίτια που μας έκαψες, μόνο πέτρα πάνω στην πέτρα να μη μείνει, ημείς δεν προσκυνούμε. Τι τα δέντρα μας αν τα κόψεις και τα κάψεις, την γη δεν θέλει την σηκώσεις και η ίδια η γης οπού τα έθρεψε μένει δική μας και τα ματακάνει. Μόνον ένας Έλληνας να μείνει, πάντα θα πολεμούμε και μην ελπίζεις πως την γη μας θα την κάνεις δική σου».

                                                                             Δεβενάκια 30-5-2021

admin

VIDEO: Απέναντι στο νόμο Κεραμέως το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου μαζί με άλλα 40 σε όλη την Ελλάδα

Previous article

Εθνικό Θέατρο: Τι θα δούμε το καλοκαίρι και την χειμερινή σεζόν – Αναλυτικά το πρόγραμμα

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *