ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Στον δρόμο» για την Αφροδίτη: Μετά τις ΗΠΑ και η Ευρώπη στέλνει αποστολή

0

Η μία μετά την άλλη ανακοινώνονται οι αποστολές για τον πλανήτη Αφροδίτη.

Έπειτα από τις ανακοινώσεις της NASA για τη διπλή αποστολή στον κοντινότερο πλανήτη στη Γη, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανακοίνωσε ότι επέλεξε το διαστημικό όχημα Envision για τη μελέτη του αφιλόξενου πλανήτη. Η ESA έκανε την ανακοίνωση μία εβδομάδα αφότου η NASA ανακοίνωσε τις δύο δικές της αποστολές, γνωστές ως Veritas και Davinci+.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα διαστημόπλοια θα ξεκινήσουν από τη Γη προς το τέλος αυτής της δεκαετίας και οι αποστολές παρατήρησης θα διαρκέσουν από τις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Το Envision αναμένεται να φτάσει στον γειτονικό πλανήτη το 2034-35. «Και οι τρεις αποστολές είναι εξαιρετικά συμπληρωματικές», δήλωσε στο BBC η Δρ Φιλίππα Μέισον, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Envision από το Imperial College London.

Η αποστολή Davinci+ θα μελετήσει τη σύνθεση της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης για να κατανοήσει την εξέλιξη της και να προσδιορίσει με βεβαιότητα αν όντως κάποτε ο πλανήτης διέθετε ωκεανό.

Οι νέες αποστολές θα ρίξουν «φως» στο πώς η Αφροδίτη έγινε μια καυτή και πνιγηρή «κόλαση», με θερμοκρασίες που λιώνουν ακόμη και μέταλλα, παρόλο που κατά τα άλλα έχει πολλές ομοιότητες με τη Γη και κάποτε υπήρξε πιθανώς ο πρώτος κατοικήσιμος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, με ωκεανό και «γήινο» κλίμα. Όμως κάτι συνέβη και, σύμφωνα με την κυρίαρχη επιστημονική υπόθεση, η Αφροδίτη έπεσε θύμα ενός εκτός ελέγχου «φαινομένου του θερμοκηπίου», κάτι που μερικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να αποτελεί το μακρινό μέλλον και της ίδια της Γης, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η κλιματική αλλαγή.

Η δεύτερη αποστολή VERITAS θα χαρτογραφήσει την επιφάνεια της Αφροδίτης για να ρίξει «φως» στη γεωλογική ιστορία της Αφροδίτης και γιατί εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά από εκείνη της Γης. Η αποστολή του Envision είναι παρόμοια αλλά πιο επικεντρωμένη στις «ηπείρους» της Αφροδίτης.

«Είναι εκπληκτικό πόσα λίγα πράγματα ξέρουμε για την Αφροδίτη, όμως τα συνδυασμένα αποτελέσματα των αποστολών θα μας πουν πολλά για τον πλανήτη, από τα σύννεφα στον ουρανό μέχρι τα ηφαίστεια στην επιφάνεια του και τον ίδιο τον πυρήνα του. Θα είναι σαν να ανακαλύπτουμε ξανά τον πλανήτη», δήλωσε ο Τομ Βάγκνερ, επιστήμονας του προγράμματος Discovery της NASA.

Δράση Ενημέρωσης από το δήμο Κορινθίων και το ΚΕΘΕΑ 18.6.21

Previous article

Δωρεάν Τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού στο Κιάτο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.