ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μόνο με πτυχίο ΑΕΙ ή ΣΜΥΚ η χειροτόνηση ιερέων – Τι προβλέπει νομοσχέδιο

0

Οι αλλαγές στην εκκλησιαστική εκπαίδευση – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τους κληρικούς

Αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο και για την εκκλησιαστική εκπαίδευση.

Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο, ιδρύονται τρεις Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών σε Αθήνα (Ριζάρειος Σχολή), Ιωάννινα (Σχολή Βελλάς) και Κρήτη (Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης).

Μόνο οι κληρικοί που είναι απόφοιτοι ΣΜΥΚ ή ΑΕΙ θα μισθοδοτούνται από το κράτος. Η Εκκλησία μπορεί να προσλαμβάνει όποιον θέλει, αλλά θα τον μισθοδοτεί η ίδια.

Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες

Συγχωνεύεται η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία (ΑΕΑ) Θεσσαλονίκης και η ΑΕΑ Ιωαννίνων με την ΑΕΑ Αθηνών με έδρα την Αθήνα (πλην του Προγράμματος Σπουδών Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής της ΑΕΑ Ιωαννίνων που συγχωνεύεται με την ΑΕΑ Κρήτης). Πλέον θα λειτουργούν δύο ΑΕΑ με δύο Προγράμματα Ιερατικών Σπουδών (Αθήνα και Κρήτη).

Λύνεται το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Προγραμμάτων Σπουδών Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων και Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής μέσω δικαιώματος κατατακτηρίων εξετάσεων για τη φοίτησή τους στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΠΑΔΑ και του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Τα εκκλησιαστικά σχολεία

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα εκκλησιαστικά σχολεία εντάσσονται στη γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση και καταργείται ο ειδικός κλάδος εκπαιδευτικών της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης

Οι υπηρετούντες εκπαιδευτικοί των εκκλησιαστικών σχολείων μεταφέρονται στη γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Οι εκπαιδευτικοίτων εκκλησιαστικών σχολείων θα επιλέγονται και θα τοποθετούνται στα εκκλησιαστικά σχολεία με θητεία (η διαδικασία επιλογής ακολουθεί τη λογική των προτύπων σχολείων).

Επίσης, τα εκκλησιαστικά σχολεία γίνονται μεικτά.

Οι μαθητές/μαθήτριες που επιθυμούν να φοιτήσουν στα εκκλησιαστικά σχολεία θα γίνονται δεκτοί κατόπιν εξετάσεων (η διαδικασία ακολουθεί τη λογική των προτύπων σχολείων).

Θετική η Εκκλησία στο νομοσχέδιο

Μία πρώτη τοποθέτηση για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο έκανε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος την Παρασκευή.

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε ανέφερε: «Σχετικά με το προωθούμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση η Εκκλησία της Ελλάδος όρισε συνοδική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Μητροπολίτες: Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, η οποία επισκέφθηκε την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως χθες το μεσημέρι», τονίζεται αρχικά στο ανακοινωθέν, το οποίο συνεχίζει ως εξής: «Η αντιπροσωπεία μετέβη προκειμένου:

Α) Να την ευχαριστήσει επειδή, συμμεριζόμενη την αγωνία της Εκκλησίας της Ελλάδος ως προς την αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και την ίδρυση και λειτουργία των από πολλών ετών αναμενομένων μεταλυκειακών δομών μαθητείας υποψηφίων Κληρικών, των οποίων την ίδρυση είχε αποφασίσει κατά τα έτη 2014 και 2017 η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, προχώρησε στην κατάθεση του εν λόγω Νομοσχεδίου, ύστερα από πολλά χρόνια συζητήσεων και προσπαθειών.

Β) Να επιδώσει προς την κ. Υπουργό επιστολή της Ιεράς Συνόδου διά της οποίας γνωρίζει τις αποφάσεις Της περί: α) τροποποιήσεως της προγενεστέρας από 20ής Απριλίου ε.έ. Αποφάσεώς Της ως προς την συζήτηση του Νομοσχεδίου από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας του μηνός Οκτωβρίου ε.έ. και τούτο λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ήδη γενομένη παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου στο Υπουργικό Συμβούλιο και την εντός των προσεχών ημερών κατάθεσή του σε δημόσια διαβούλευση, καθώς και την εκπεφρασμένη βούληση της Πολιτείας, σε ανώτατο μάλιστα κυβερνητικό επίπεδο, για τον εξορθολογισμό των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Πατρίδος μας, καθώς και την θέσπιση της «ελάχιστης βάσης εισαγωγής», με προφανή συνέπεια τον άμεσο κίνδυνο μη εισαγωγής νέων φοιτητών στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, β) συμφωνίας, επί της αρχής, με το «Σχέδιο Νόμου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση», εφ᾿ όσον ως προς το μεγαλύτερο μέρος του (άρθρα 1-60), το οποίο αφορά στην Δευτεροβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και τις Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, έχει ήδη αποφανθεί το Σώμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τα έτη 2014 και 2017, και γ) καταθέσεως δεκατεσσάρων (14) συγκεκριμένων προτάσεων προς την Κυβέρνηση, οι οποίες αφορούν σε τροποποίηση διατάξεων του εν θέματι Νομοσχεδίου, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της αρμόδιας Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, της Τριμελούς Επιτροπής για τις Α.Ε.Α. και των Υπομνημάτων των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών».

8eCUgvCwsa

Το Heineken B.O.T. σας ακολουθεί αυτόνομα για να σας προσφέρει παγωμένες μπύρες

Previous article

Φωτιά σε δασική έκταση στη Μονεμβασιά

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.