ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Επιστρέφει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους -Σκέψεις για νέα μέτρα σε διασκέδαση και μπαρ

0

«Πονοκέφαλο» στους ειδικούς, οι οποίοι πλέον ζητούν την επαναφορά της χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, προκαλεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η χθεσινή ανακοίνωση των σχεδόν 1.800 κρουσμάτων σήμανε συναγερμό στους επιστήμονες και στην κυβέρνηση, που βλέπουν «πίσω» από την αύξηση των περιστατικών τα φαινόμενα συνωστισμού, κυρίως, σε κέντρα διασκέδασης.

Αυτός ήταν και ο λόγος που οδήγησε στην έκτακτη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος ανακοίνωσε ένα «σφιχτό» πλαίσιο για την εστίαση, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο, 8 Ιουλίου.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν ότι όλοι οι χώροι εστίασης (μπαρ, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης) θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης. «Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πέρα από τους ελέγχους στα καταστήματα, θα λαμβάνονται υπόψιν καταγγελίες για αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ειδικοί: Να επανέλθει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους
Στην τελευταία φάση άρσης μέτρων, οι ειδικοί ανακοίνωσαν ότι παύει η υποχρέωση χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, όταν δεν υπάρχει συνωστισμός. Η μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, που πιθανώς υποκινείται και από τη μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο δεν αφήνει πολλά περιθώρια, ενώ επισπεύδει τη συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένους κλάδους.

Ηδη σήμερα, αρκετοί Έλληνες επιστήμονες απηύθυναν έκκληση στους πολίτες και στην πολιτεία αναφορικά με τις μάσκες. Συγκεκριμένα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ σημείωσε πως θα ήταν χρήσιμη η επαναφορά της χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, επισημαίνοντας ότι αφενός έχει δημιουργηθεί σύγχυση για τη χρήση της και, αφετέρου, το στέλεχος της μετάλλαξης «Δέλτα» που έχει αυξημένη μεταδοτικότητα μπορεί να περιοριστεί με τη χρήση μάσκας.

Στον ίδιο τόνο, ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης επισήμανε ότι ο ιός είναι τρομακτικά μεταδοτικός και «ίσως έχει ξεπεράσει τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και μεταδίδεται και σε εξωτερικούς χώρους με μικρή συνάθροιση. Προτρέπω όλος ο κόσμος να φορά μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους και να τηρεί τις αποστάσεις. Είμαι σίγουρος ότι αντί να έχουμε ένα τέταρτο για να χαρακτηριστεί κανείς στενή επαφή, ίσως αρκούν 3-5 λεπτά», εξήγησε.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν νέα μέτρα για να προληφθεί η κατάσταση προτού βγει εκτός ελέγχου. «Μερικά από αυτά τα μέτρα το ξέρουμε ότι δεν είχαν αποδώσει. Καλό είναι να πάρουμε μέτρα τώρα που είναι αρχή, να επαναφέρουμε τη μάσκα, να κρατάμε τις αποστάσεις, να πηγαίνουν δυο τρεις οικογένειες μαζί διακοπές, να τρώνε στα εστιατόρια την ώρα που δεν έχει πολύ κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιχειρήσεις της αστυνομίας σε καταυλισμούς των Ρομά σε όλη την Κορινθία

Previous article

Μανίλα: εμβολιασμοί κατ’ οίκον

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.