ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Η περιφέρεια στέλνει τον Σταματόπουλο στον εισαγγελέα – Το αποκαλυπτικό γαϊτανάκι της αδιαφορίας της ΔΕΥΑΣ για το νερό στο Διμηνιό

0

Σε δικαστικές περιπέτειες μπαίνει ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος μετά την ενέργεια δύο υπαλλήλων της Περιφέρειας, των Εποπτών Δημόσιας Υγείας Σοφίας- Βασιλικής Κουτρούλη και Όλγας Κεφαλά να καταθέσουν υγειονομική έκθεση στον εισαγγελέα Κορίνθου με την οποία προτείνουν την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Σπύρου Σταματόπουλου με την ιδιότητα του Δημάρχου και του προέδρου της ΔΕΥΑΣ, ως; υπαίτιος επικίνδυνων καταστάσεων για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Στην έκθεση οι δύο Επόπτριες αναφέρουν όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει από την μεριά της Περιφέρειας και την αλληλογραφία με την ΔΕΥΑΣ από τις 11 Νοεμβρίου 2020 μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Μέριμνας πραγματοποίησε δειγματοληψία στις 24 Νοεμβριου και στις 4 Δεκεμβρίου, η οποία μετά τις αναλύσεις από τον ΕΟΔΥ έδειξε ότι δεν πληρούνται τα όρια σε νιτρώδη και αμμώνιο.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 7.-10-777x1024.jpg

Από εκεί και πέρα ξεκινά το γαϊτανάκι της αλληλογραφίας:

Στις 10 Δεκεμβρίου 2020 η υπηρεσία ενημέρωσε εγγράφως τον δημο και την ΔΕΥΑΣ προκειμένου να προβούν σε διορθωτικές ενέργειες. ΤΟ ίδιο διάστημα και καθώς το θέμα πια είχε πάρει διαστάσεις, ο διευθυντής της υπηρεσίας κλήθηκε από τον εισαγγελέα να δώσει κατάθεση επί τους θέματος.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2020, και καθώς σε αυτές τις 18 ημέρες δεν υπήρξε ανταπόκριση από την ΔΕΥΑΣ, η Περιφέρεια επανήλθε με νέο έγγραφο και ζήτησε να μάθει τι μέτρα έχουν ληφθεί για την αποκατάσταση της ποιότητας του νερού.

Στις 7 Ιανουαρίου 2021 η απάντηση της ΔΕΥΑΣ ήταν πως η αποκατάσταση της ποιότητας του νερού θα γίνει το 2022 (!!!) με την περαίωση του έργου μεταφοράς νερού από την Στυμφαλία και πρότεινε (σε ποιον άραγε; στην περιφέρεια;) το υπάρχον νερό να χρησιμοποιείται για όλες τις άλλες χρήσεις, εκτός από πόση και μαγείρεμα. Γι αυτές τις περιπτώσεις πρότεινε να χρησιμοποιούνται οι κοινόχρηστες βρύσες.
Ενδεικτικό, ωστόσο, της εγκληματικής αμέλειας της δημοτικής αρχής και της ΔΕΥΑΣ είναι ότι αν και σημείωναν πως το νερό δεν είναι κατάλληλο για πόση και μαγείρεμα χρειάστηκε να περάσει όλος ο Ιανουάριος και να φτάσουμε στις 29 Ιανουαρίου, για να βγουν οι περίφημες ανακοινώσεις:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μόνο για το καζανάκι το νερό του Σταματόπουλου στο Διμηνιό

Στις 11 Ιανουαρίου η Περιφέρεια επανέρχεται και απαντά εγγράφως ότι θα πρέπει να διακοπεί η υδροδότηση από την συγκεκριμένη πηγή και να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι υδροδότησης. Μάλιστα προτείνεται η μεταφορά νερού με βυτιοφόρα και η ενημέρωση των δημοτών να μην χρησιμοποιούν το νερό για κατανάλωση και οικιακή χρήση. Η ΔΕΥΑΣ αδιαφορεί.

Στις 22 Ιανουαρίου η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Μέριμνας επανέρχεται με νέο έγγραφο, αφού δεν είχε λάβει καμία απάντηση και υπενθυμίζει στην ΔΕΥΑΣ τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Τελικά στις 26 Ιανουαρίου η ΔΕΥΑΣ απαντά (επιτέλους!) και αναφέρει ότι έχει ενημερώσει τους κατοίκους για την ποιότητα του νερού που φτάνει στις οικίες τους με ανάρτηση εγγράφων όπου αναφέρει ότι είναι ακατάλληλο για πόση και μαγείρεμα. Εδώ η ΔΕΥΑΣ πιάνεται ψευδόμενη, καθώς οι σχετικές αναρτήσεις στο Διμηνιό έγιναν στις 29 Ιανουαρίου, όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως η ΔΕΥΑΣ, μαζί με την απάντησή της, έστειλε στην περιφέρεια και απόσπασμα της συνεδρίασης του τοπικού συμβουλίου που ζητούσε να μην διακοπεί η υδροδότηση του χωριού καθώς, λόγω της πανδημίας, θα δημιουργούνταν περισσότερα προβλήματα. Τώρα, βέβαια, τι προβλήματα θα δημιουργούνταν από την διακοπή μιας υδροδότησης παντελώς ακατάλληλης, για κάθε χρήση, πλην της τουαλέτας, θα πρέπει το τοπικο Συμβούλιο να το εξηγήσει.

Τα αντανακλαστικά της Περιφέρειας και των δύο Εποπτριών είναι άμεσα.

Στις 28 Ιανουαρίου 2021, απαντούν αυτό που επισημαίνουμε παραπάνω: “το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την τουαλέτα“. Παράλληλα ζητούν από την ΔΕΥΑΣ να ενημερώσει τους κατοίκους πως θα γίνουν δειγματοληψίες και στις κοινόχρηστες βρύσες. Πράγματι, στις 2, 11 και 16 Φεβρουαρίου η Υπηρεσία κάνει δειγματοληψία στις κοινόχρηστες βρύσες και βρίσκει το νερό καλό.

Περνάει ένας μήνας (!) και στις 2 Μαρτίου 2021 η Περιφέρεια επανέρχεται και στέλνει έγγραφο στην ΔΕΥΑΣ με το οποίο ζητά να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι υδροδότησης του χωριού. Καμία απάντηση από την ΔΕΥΑΣ.

Στις 26 Μαρτίου γίνεται υπενθύμιση του παραπάνω εγγράφου από την περιφέρεια και τελικά την 1η Απριλίου η ΔΕΥΑΣ απαντά και πάλι πως το πρόβλημα θα λυθεί το καλοκαίρι του 2022 (!!!) και δεν κάνει κουβέντα για εναλλακτικούς τρόπους υδροδότησης μέχρι τότε.

Μη αντέχοντας άλλο, στις 5 Απριλίου οι δύο επόπτριες στέλνουν στο υπουργείο υγείας έγγραφο ερώτημα με το οποίο ρωτούν αν μπορεί να συνεχιστεί η υδροδότηση του χωριού υπό τις συγκεκριμένες συγκεντρώσεις Νιτρικών και Αμμωνίας, ώστε να γίνει μηνυτήρια αναφορά

Στις 23 Απριλίου το τμήμα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος του υπουργείου Υγείας απαντά πως “οι υπεύθυνοι ύδρευσης σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί ότι το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης είναι υγιεινό και καθαρό, απαλλαγμένο από κάθε υγειονομικό κίνδυνο“. Την ίδια κιόλας ημέρα (23 Απριλίου), η υπηρεσία έστειλε στην ΔΕΥΑΣ έγγραφο με το οποίο την καλεί να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες αποκατάστασης της ποιότητας του νερού.

Όπως και τις προηγούμενες φορές, η ΔΕΥΑΣ αδιαφόρησε και η Περιφέρεια επανήλθε 24 μέρες αργότερα (17 Μαΐου) υπενθυμίζοντας το έγγραφο της 23ης Απριλίου. Σε αυτό το δεύτερο έγγραφο προτείνει στην ΔΕΥΑΣ την χρήση των υδροφόρων για την μεταφορά πόσιμου νερού.

Στις 19 Μαΐου η ΔΕΥΑΣ απαντά πως έχει υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης στο υπουργείο Εσωτερικών για να τροφοδοτεί με βυτιοφόρα την Κοινότητα, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση.

Και κάπου εκεί κλείνει ο κύκλος με την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς από τις δύο επόπτριες -που είδαν κι αποείδαν με την αδιαφορία της δημοτικής αρχής και της Επιχείρησης- στον Εισαγγελέα, στις 24 Μαΐου.

Λίγο αργότερα, στις 8 Ιουνίου 2021, οι κάτοικοι κερδίζουν τα ασφαλιστικά μέτρα που υποχρεώνουν την ΔΕΥΑΣ να κάνει χρήση υδροφόρων οχημάτων για να διασφαλίσει την μεταφορά πόσιμου νερού, κατάλληλου για πόση και μαγείρεμα, στη δεξαμενή που διοχετεύει το νερό στις βρύσες των οικιών στο Άνω Διμηνιό Κορινθίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διμηνιό: Οι κάτοικοι κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα και το δικαίωμα στο καθαρό νερό

Στις 12 Ιουνίου 2021, με παρέμβαση του Νίκου Ταγαρά, βρίσκονται τα χρήματα (εγκρίθηκαν άμεσα 500.000 ευρώ) για να ξεκινήσουν τα βυτιοφόρα να φέρνουν νερό στο χωριό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χρηματοδότηση 500 χιλιάδες από τον Ταγαρά για καθαρό νερό στο Διμηνιό!

Βέβαια τα προβλήματα παραμένουν καθώς, όπως έχει καταγγείλει η κυρία Ειρήνη Γαλάνη που έχει πάρει στις πλάτες της την ανάδειξη του σοβαρού αυτού προβλήματος, υπάρχουν μέρες που το χωριό ξεμένει απο νερό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χωρίς νερό παραμένει το Διμηνιό, παρά τις υδροφόρες, καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Ο δε δήμαρχος προχωρά ένα ακόμα βήμα την τιμωρητική του διάθεση απέναντι στους κατοίκους ανακοινώνοντας -μόνο για αυτούς απο όλο τον δήμο- υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 3.000 ευρώ το χρόνο για νερό θα πληρώνουν στο Διμηνιό

Το συμπέρασμα

Αν κάτι προκύπτει αβίαστα από όλη αυτή την παράθεση του χρονολογίου της αλληλογραφίας μεταξύ της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Μέριμνας και της ΔΕΥΑΣ είναι η αδιαφορία (σε …παρεξηγήσιμο βαθμό) της Επιχείρησης, πρόεδρος της οποίας είναι ο Σπύρος Σταματόπουλος, για ένα τόσο σοβαρό θέμα υγείας.

Δεν είναι μόνο ότι καθυστερούσε προκλητικά να απαντήσει στα έγγραφα της περιφέρειας, δείχνοντας θεσμική απρέπεια. Δεν είναι καν ότι έλεγε εξ ίσου προκλητικά ψέματα σε επίσημα έγγραφα, ότι δήθεν έχει κάνει τις αναρτήσεις των ειδοποιήσεων για την ακαταλληλότητα του νερού, ενώ αυτές γίνονταν μερικές μέρες αργότερα.

Είναι ότι αρνιόταν πεισματικά να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια, παραπέμποντας στο 2022 και την οριστική (;) λύση του προβλήματος, αδιαφορώντας για το τι νερό θα έπιναν μέχρι τότε οι κάτοικοι του Διμηνιού. Δεν είχε καν μία εναλλακτική πρόταση να καταθέσει και περίμενε όλες οι ενέργειες να γίνουν από την Περιφέρεια. Και ακόμα και όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι, έριχνε το βάρος των καθυστερήσεων στο υπουργείο Εσωτερικών που -τάχα!- δεν απαντούσε στα αιτήματα χρηματοδότησης. Την ίδια ώρα που ο δήμαρχος επαίρεται για το πανίσχυρο ταμείο και τα μεγάλα αποθεματικά…

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Την Κυριακή η κηδεία της μικρής Αναστασίας -«Βουβή» η Καλαμάτα για δύο ώρες, δεν θα ακούγεται πουθενά μουσική

Previous article

Πελοπόννησος: Απολογισμός Ιουνίου – 38 τροχαία με 49 παθόντες (νεκροί, σοβαρά ή ελαφρά τραυματίες)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.