ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Πόρτα – πόρτα κυκλοφορούν στο Διμηνιό το έγγραφο για να ξαναρχίσει να τρέχει το βρώμικο νερό στις βρύσες

1

Ενώ οι κάτοικοι του Διμηνιού βιώνουν τον δικό τους Γολγοθά, χωρίς νερό, στην καρδιά του καλοκαιριού και με το θερμόμετρο να χτυπάει κόκκινο, τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει από κάποιους η προσπάθεια να επιστρέψει η κοινότητα στις παλιές καλές ημέρες, που από τις βρύσες έτρεχε “βρώμικο” νερό.

Ειδικότερα, στο χωριό διακινείται ένα έγγραφο που απευθύνεται στον δήμο, την ΔΕΥΑΣ και το τμημα υγειονομικού ελέγχου και περιβαλλοντικής υγιεινής της ΠΕ Κορινθίας. Το έγγραφο καλούνται να υπογράψουν κάτοικοι του χωριού και σε αυτό αναφέρεται:

“Έχοντας φτάσει στα όρια της αγανάκτησης αναγκαζόμαστε όλοι εμείς οι υπογράφοντες, μόνιμοι κάτοικοι, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεων στην κοινότητα Άνω Διμηνιού να κοινοποιήσουμε την διαμαρτυρία καταγγελία στην απέλπιδα προσπάθεια να ξαναβρεί η καθημερινότητά μας τους κανονικούς της ρυθμούς…”.

Προ δεκαημέρου μετά από προσφυγη στην Δικαιοσύνη κάποιων ανθρώπων που αμυδρά συνδέονται με την κοινότητα Διμηνιού (…) δημοσιεύτηκε μια προσωρινή δικαστική απόφαση που διέταζε να εξασφαλιστούν υδροφόρες προκειμένου να μεταφερθεί πόσιμο νερό στο Διμηνιό. Κι όντως στο πρώτο άκουσμα αυτό φαίνεται σωστό και δίκαιο, όπως ακούστε την πραγματικότητα απο εμάς που την ζούμε. Μέχρι πρότινος στην δεξαμενή που υδροδοτεί το Διμηνιό έφτανε ανεξάντλητης ποσότητας νερό το οποίο ήταν μικροβιολογικά σωστό, χημικά, όμως, κατά καιρούς εμφάνιζε προβλήματα. Αυτό ήταν γνωστό τοις πάσι η χρήση του νερού ήταν η δέουσα -εχρησιμοποιείτο νερό για πόση και μαγείρεμα από τις βρύσες του χωριού, ενώ οι υπόλοιπες χρήσεις καλύπτονταν απο τις βρύσες των σπιτιών μας- γι αυτό και κανένας δεν έπαθε τίποτα καθ’ όλο αυτό το διάστημα…“.

Στο κείμενο οι συντάκτες αναφέρουν στην συνέχεια ότι η δικαστική απόφαση “παρέβλεψε πως οι υδροφόρες μπορούν να μεταφέρουν μόνο συγκεκριμένες ποσότητες νερού, την στιγμή που από την ίδια δεξαμενή καλύπτονται, όλες οι χρήσεις. Το αποτέλεσμα“, συνεχίζουν οι συντάκτες, “είναι κατά την έναρξη του καλοκαιριού που η κοινότητα βρίθει κόσμου -και δη σε περίοδο covid- φτάσαμε στο σημείο:
1. να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία μας, αφού δεν υπάρχει ικανής ποσότητας νερό για τη στοιχειώδη οικιακή χρήση,
2. να τίθενται σε κίνδυνο οι περιουσίες μας, αφού σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν θα μπορέσει να καλύψει την παραμικρή ανάγκη αντιμετώπισής της και
3. να τίθενται σε κίνδυνο οι επιχειρήσεις μας, αφού μετά την πολύμηνη αναστολή λειτουργίας λόγω των περιοριστικών μέτρων, η ανεπάρκεια του νερού θα μας οδηγήσει σε υπολειτουργία ή οριστική παύση
“.

Και η επιστολή, την οποία καλούνται να υπογράψουν οι κάτοικοι, καταληγει ως εξής:

Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει εδώ, γιατί διαφορετικά τα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι σημαντικότερα από αυτά που υπήρχαν ως τώρα. Κάντε ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει το χωριό στην προτέρα κατάσταση μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της υδροδότησης…”.

Είναι πράγματι αξιοπερίεργο το γεγονός πως αυτοί που διακινούν την επιστολή, ζητώντας από τους κατοίκους του χωριού να την υπογράψουν, δεν κάνουν καμία αναφορά σε τυχόν ευθύνες της δημοτικής αρχής και της ΔΕΥΑΣ, για το γεγονός πως το χωριό εδώ και δεκαετίες -και πάντως σίγουρα τα 11 χρόνια που είναι δήμαρχος ο κ. Σταματόπουλος- στερείται ενός βασικού ανθρώπινου αγαθού, όπως το νερό.
Δεν αναζητούν, επίσης, καμία ευθύνη για το γεγονός πως ακόμα και αυτή η εντολή της δικαιοσύνης υλοποιείται οριακά, με τις υδροφόρες να φέρνουν νερό ίσα ίσα.

Δεν συστήνουν έστω στους συνδημότες τους, στο χωριό, να κάνουν οικονομία στην χρήση του νερού, ώστε και η ποιότητα και η επάρκεια να διασφαλίζονται.

Αντίθετα στρέφονται κατά εκείνων που ανέδειξαν το πρόβλημα και με τις ενέργειές τους υποχρέωσαν την δημοτική αρχή να διασφαλίσει πόσιμο νερό στις βρύσες των σπιτιών όλου του χωριού.

Αναγνωρίζουν άραγε, οι συντάκτες της επιστολής -και όσοι την υπογράψουν- την ευθύνη να ζητούν να επιστρέψει στις βρύσες των σπιτιών νερό το οποίο αποδειδειγμενα είναι ακατάλληλο για την δημόσια υγεία;

Αναλαμβάνουν το βάρος ενός “ατυχήματος”, σαν αυτού που συνέβη πριν έναν χρόνο όταν δυο μικρά παιδιά βρέθηκαν στο νοσοκομείο δηλητηριασμένα από το νερό που ήπιαν κατά λάθος;

Ίσως, βέβαια, δεν είναι τίποτα τυχαίο, με δεδομένο ότι από το ύφος της επιστολής και ειδικά από τα σημεία που γίνεται αναφορά (και μάλιστα δις) στο υπό ολοκλήρωση έργο της υδροδότησης του χωριού (του χρόνου) γίνεται σαφές πως η επιστολή διακινείται από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην δημοτική αρχή και τον Σπύρο Σταματόπουλο.

Είναι άραγε αυτό μια νέα προσπάθεια του δημάρχου και προέδρου της ΔΕΥΑΣ να κερδίσει τις εντυπώσεις; Θα φανεί τις επόμενες ημέρες από την τύχη που θα έχει η επιστολή και από τον αριθμό των υπογφραφών που θα συγκεντρώσει.

14 εκατομμύρια για 11 προγράμματα από τον δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης στο “Αντώνης Τρίτσης”

Previous article

Ο Τζουλιάνι πήρε 5 εκατ. δολάρια για να επηρεάσει άτομα στην κυβέρνηση Τραμπ υπέρ της Τουρκίας

Next article

You may also like

1 Comment

  1. Αγαπητοί κύριοι,
    Το θέμα έχει ως εξής: Η υδροδότηση της περιοχής Πικραγκουριά και Κλημεντέικα, που ανήκουν στην Δημοτική Ενότητα Διμηνιού, γίνεται από την γεώτρηση του Διμηνιού και φτάνει σε δεξαμενή στην παραλία και στην συνέχεια στο δίκτυο της παραλιακής ζώνης. Επειδή το νερό δεν επαρκούσε τους καλοκαιρινούς μήνες, έριχναν στην δεξαμενή της παραλίας νερό και από την γεώτρηση του Ν. Τουμπανάκη από Κ. Διμηνιό. Υπήρχε επάρκεια νερού, όμως και οι 2 γεωτρήσεις έδιναν ακατάλληλο νερό ( όχι μικροβιολογικά, αλλά λόγω των αυξημένων νιτρικών, είναι καρκινογόνο). Αυτό το γνώριζαν όσοι κοίταζαν τις αναλύσεις της ΔΕΥΑΣ. (Δηλαδή κανένας). Στους λογαριασμούς δεν μας είχαν στείλει ΠΟΤΕ ενημέρωση. Μετά τα γνωστά γεγονότα, που έγιναν στα τέλη του 2020, πήραμε κάποιοι κάτοικοι πρωτοβουλία και μαζέψαμε ικανότατο αριθμό υπογραφών, όπου ζητούσαμε από την ΔΕΥΑΣ να συνδεθεί η παραλιακή ζώνη του Διμηνιού με το δίκτυο του Κιάτου, το οποίο απέχει περίπου 100 μέτρα και όπως λέει και ο δήμαρχος να πάρουμε και εμείς λίγο από τον “αγιασμό”. Το καταθέσαμε στις 27-1-2021 στο συμβούλιο του Διμηνιού, ψηφίστηκε ομόφωνα και διαβιβάστηκε στην ΔΕΥΑΣ για να προχωρήσει. Από τότε δεν πήραμε ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, έστω και αρνητική. Φτάσαμε λοιπόν στην οριακή κατάσταση, να ζούμε πλέον με τους κουβάδες σε μιά περιοχή όπου η αντικειμενική αξία των οικοπέδων πήρε μεγαλύτερη αύξηση από αυτήν του Ψυχικού. Τώρα δεν έχουμε ΟΥΤΕ πόσιμο, ΟΥΤΕ επάρκεια. Η ΔΕΥΑΣ με ανακοίνωσή της λέει, ότι το νερό είναι από το Κιάτο και έρχεται με βυτία. Εγώ λόγω της ιδιότητάς μου σαν χημικός, έχω εξετάσει το νερό 2 φορές και βλέπω σημαντική διαφορά από του Κιάτου. Δεν θέλω να σκεφτώ, ότι η ΔΕΥΑΣ μας πληροφορεί για πόσιμο και τελικά μας δίνει ακατάλληλο και μάλιστα με τιμολόγιο, που στο τέλος θα μας συμφέρει να πλενόμαστε με εμφιαλωμένο. Στο διά ταύτα. ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, δεν ξέρω αν υπάρχει θέληση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εύκολη λύση είναι να ξαναρίξουμε για φέτος την γεώτρηση “Τουμπανάκη” με την προϋπόθεση ότι θα ξεκινήσουν την σύνδεση με το δίκτυο του Κιάτου. Μόνο έτσι θα υπογράψω και καλώ όλους τους συμπολίτες να υπογράψουν με αυτήν την προϋπόθεση.
    ΜΙΜΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ (ΧΗΜΙΚΟΣ-ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΙΜΗΝΙΟΥ)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *