ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το μεγαλύτερο μουσείο Αστρονομίας στον κόσμο «δεν έχει ευθείες γραμμές ούτε ορθές γωνίες»

0

Η ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΕΣΩΚΛΕΙΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.

Η Ennead Architects ολοκλήρωσε την κατασκευή του μεγαλύτερου μουσείου αστρονομίας στον κόσμο, μέσα στην «πράσινη ζώνη» της Σαγκάης στην Κίνα, όπως μεταδίδουν οι Global Times.

Το εμβληματικό κτηριακό συγκρότημα «χωρίς ευθείες γραμμές ή ορθές γωνίες» θα ανοίξει τις πύλες του στις 18 Ιουλίου, απηχώντας την γεωμετρία του Σύμπαντος και τη δυναμική ενεργειών των ουράνιων κινήσεων. «Δημιουργώντας αυτό το κτήριο, θέλαμε να οικοδομήσουμε έναν χώρο του οποίου η ιδρυματική αποστολή θα ήταν πλήρως ενσωματωμένη στην αρχιτεκτονική του, ακολουθώντας την φόρμα ορισμένων εκ των θεμελιωδών αρχών που διαμορφώνουν το Σύμπαν», λέει ο Thomas J. Wong, της Εnnead Architects

«Η μεγάλη ιδέα του μουσείου αστρονομίας της Σαγκάης ήταν να ενσωματώσει μια δομική εμπειρία του αντικειμένου στο σχεδιασμό, και να την αποδώσει πριν καν μπείτε στο κτίριο. Και στο τέλος της επίσκεψής σας, υπάρχει αυτή η στιγμή κλιμάκωσης απευθείας με τον ουρανό» καθώς πλαισιώνεται από το μουσείο. 

Με συνολική έκταση 39.000 τετραγωνικών μέτρων, το νέο αστρονομικό τμήμα του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας της Σαγκάης είναι το μεγαλύτερο μουσείο παγκοσμίως που είναι απολύτως αφιερωμένο στην σπουδή της αστρονομίας. Μέσα από την κλίμακα, την φόρμα και την διαχείριση του φωτός, το κτήριο ενισχύει την αντίληψη της βασικής σχέσης μας με τον ήλιο και την τροχιακή κίνηση της γης. 

Για τον σχεδιασμό του η Ennead εμπνεύστηκε από το κλασικό πρόβλημα των «τριών σωμάτων» στη Φυσική, εστιάζοντας στις περίπλοκες «χορογραφίες» που προκαλεί η ταυτόχρονη βαρυτική έλξη πολλαπλών σωμάτων στα ηλιακά συστήματα. Ο «οφθαλμός», ο ανεστραμμένος θόλος και η σφαίρα λειτουργούν ως αστρονομικά εργαλεία, ακολουθώντας τις φαινόμενες κινήσεις του Ήλιου, της Σελήνης και των ορατών αστεριών. 

Πάνω από την κεντρική είσοδο του μουσείου, ο «οφθαλμός» επιδεικνύει το πέρασμα του χρόνου, ακολουθώντας τον κύκλο του ηλιακού φωτός στο δάπεδο ως την πισίνα αντανάκλασης. Το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου, ένας ολόκληρος κύκλος συμπίπτει με την κυκλική πλατφόρμα της πλατείας. 

Την ίδια στιγμή, η σφαίρα που στεγάζει το πλανητάριο δημιουργεί την ψευδαίσθηση της έλλειψης βαρύτητας και, γιατί όχι, της άντι-βαρύτητας με την καθαρά σφαιρική δομή του να παραπέμπει στα προαιώνιες δομές οργάνωσης της ύλης στο Σύμπαν. 

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Υποχρεωτικός εμβολιασμός και διασκέδαση μόνο για εμβολιασμένους

Previous article

Οι υπερπυκνωτές επόμενης γενιάς θα τροφοδοτήσουν σύντομα ηλεκτρικά οχήματα

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *