ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι υπερπυκνωτές επόμενης γενιάς θα τροφοδοτήσουν σύντομα ηλεκτρικά οχήματα

0

Ο στόχος της ηλεκτροκίνησης δεν μπορεί να επιτευχθεί στο έπακρο έως ότου εφευρεθούν καλύτερες λύσεις για την ενεργειακή πυκνότητα και την ταχύτητα φόρτισης των μπαταριών.

Πριν από αρκετά χρόνια η ηλεκτροκίνηση δεν θεωρούνταν μια σοβαρή εναλλακτική λύση μετακίνησης κάτι που είχε να κάνει με τις μπαταρίες και τις κυψέλες καυσίμου, με την πάροδο του χρόνου όμως οι συνθήκες αλλάζουν.

Στη συνέχεια, καθώς αυξήθηκε η ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας, θεωρήθηκαν μια λογική εναλλακτική λύση, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι πολύ δαπανηρές και εξαρτώνται από υλικά όπως το λίθιο.

Εκεί που επικεντρώνονται πλέον οι ερευνητές είναι να εξελίξουν ένα καινοτόμο υλικό ηλεκτροδίου για υπεραισθητήρες, το οποίο θα ήταν ενεργειακά πυκνό, αλλά και βιώσιμο καθώς και φθηνότερο.

Τα καλά νέα είναι ότι οι υπερπυκνωτές επόμενης γενιάς έρχονται οσονούπο. Ερευνητές από το Imperial College London και το University College London (UCL) δημιούργησαν ηλεκτρόδια με μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας, με βάση τον λιγνίτη, ένα βιοπροϊόν της βιομηχανίας χαρτιού.

Το νέο υλικό είναι πιο αποτελεσματικό από τις τρέχουσες ακριβές εναλλακτικές λύσεις, δεν βασίζεται στο λίθιο, το οποίο έχει χαμηλό κόστος παραγωγής.

Αυτό το νέο υλικό είναι μικρότερο και ελαφρύτερο από αυτό που διατίθεται επί του παρόντος, χωρίς απώλεια χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας, καθιστώντας τις μπαταρίες ιδανικές για ηλεκτρικά οχήματα μικρών αποστάσεων, όπως λεωφορεία και ταξί, τα οποία μπορούν να φορτιστούν γρήγορα.

Με αυτή τη νέα εξέλιξη, η δυνατότητα δημιουργίας μιας βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού για ενεργειακές τεχνολογίες πλησιάζει περισσότερο στην πραγματικότητα. Αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει τη χρήση ηλεκτρικών μεταφορών.

Η ομάδα στο Imperial College London και UCL εργάζεται εντατικά προκειμένου να καταστήσει την καινοτόμο τεχνολογία εμπορικά βιώσιμη, έτσι ώστε οι υπερπυκνωτές νέας γενιάς να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύντομα και σε εφαρμογές της πραγματικής ζωής.

Το μεγαλύτερο μουσείο Αστρονομίας στον κόσμο «δεν έχει ευθείες γραμμές ούτε ορθές γωνίες»

Previous article

Eνημερωτική εκδήλωση «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων γυμναστηρίων, παιδοτόπων»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *