ΙΣΤΟΡΙΑΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

14 Ιουλίου: 1789 Πέφτει η Βαστίλη & 1919 ο Ελληνικός Στρατός παρελαύνει στο Παρίσι

0

Η 14η Ιουλίου – ημέρα της πτώσης της Βαστίλλης το 1789– είναι η εθνική γιορτή της Γαλλίας αλλά κι ένα παγκόσμιο σύμβολο της αντικατάστασης της απολυταρχικής δημοκρατίας με ένα σύστημα το οποίο στον πυρήνα του έχει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις αρχές της ελευθερίας και της ισότητας.

Στα μέσα του 1789 η Γαλλία δονείται από επαναστατικό ενθουσιασμό. Το αριστοκρατικό και φεουδαρχικό καθεστώς της χώρας βρίσκεται υπό κατάρρευση και η λεγόμενη Τρίτη Τάξη (αστοί, αγρότες και λαϊκές τάξεις των πόλεων) διεκδικεί μερίδιο στην εξουσία.

Στις 9 Ιουλίου του 1789 η τρίτη τάξη που είχε αυτοανακηρυχθεί σε Εθνοσυνέλευση, στην οποία πλειοψηφούν οι αστοί και οι φιλελεύθεροι ευγενείς, μετατρέπεται σε Συνταγματική Εθνοσυνέλευση και απαιτεί Σύνταγμα από τον βασιλιά.

Η απόλυτη μοναρχία του Λουδοβίκου ΙΣΤ’ (16ος) έχει καταργηθεί. Ο μονάρχης αντιδρά και συγκεντρώνει στρατό στο Παρίσι για να χτυπήσει τους επαναστάτες. H ανερχόμενη αστική τάξη, με σύνθημα «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη» κατέληξε σε λαϊκή εξέγερση.

Για τον εξοπλισμό της πολιτοφυλακής, οι εξεγερμένοι Παριζιάνοι αρπάζουν χιλιάδες τουφέκια από το Μέγαρο των Απομάχων το πρωί της 14ης Ιουλίου. Την ίδια ημέρα πολιορκούν τη Βαστίλη, το φρούριο στην ανατολική πλευρά του Παρισιού, που χρησίμευε ως φυλακή των αντιφρονούντων του παλαιού καθεστώτος.

Ο λαός επιτέθηκε στις φυλακές της Βαστίλλης που στα κελιά του φρουρίου δεν βρίσκουν παρά μόνο επτά ποινικοί κρατούμενοί και αμέτρητοι πολιτικοί κρατούμενοι.

Το εξεγερμένο πλήθος ζητάει από τον διοικητή της Βαστίλης μαρκήσιο Ντε Λονέ να παραδώσει το φρούριο. Αυτός αρνείται και διατάσσει τους λιγοστούς άνδρες του να ανοίξουν πυρ εναντίον τους. Αυτοί δεν διστάζουν και πραγματοποιήσουν έφοδο κατά του φρουρίου, με βαρύ φόρο αίματος και άνευ αποτελέσματος. Όταν, όμως, οι πολιτοφύλακες, με επικεφαλής τον λοχαγό Ελί, μεταφέρουν κανόνια για να παραβιάσουν τις πύλες της Βαστίλης, ο Ντε Λονέ παραδίδεται, αλλά εκτελείται επί τόπου, μαζί με τρεις αξιωματικούς του.

Η κατάληψη της Βαστίλης γιορτάζεται ξέφρενα από τους Παριζιάνους, καθώς συμβολίζει τη μοναρχική καταπίεση αιώνων. Μπροστά στη διογκούμενη λαϊκή πίεση, ο Λουδοβίκος υποχωρεί. Επαναφέρει τον δημοφιλή Νέκερ στο Υπουργείο Οικονομικών και διατάσσει την αποχώρηση των στρατευμάτων του από το Παρίσι.

Η τύχη του Λουδοβίκου και της Μαρίας Αντουανέτας

Οι αντιθέσεις αυτές θα φέρουν τα πάνω κάτω, αφού μέσα στους κόλπους της αστικής επανάστασης, οι πιο ισχυροί θα επιβληθούν σε βάρος του λαού. Αρχικά η αριστερή πτέρυγα φάνηκε να επιβάλλει τη θέλησή της, διώχνοντας το Λαφαγιέτ που αναζητούσε συμβιβασμό, καταργώντας τη μοναρχίακαι οικοδομώντας πραγματικά μια επαναστατική κυβέρνηση Κοινής Σωτηρίας. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ’ και η γυναίκα του βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα αποκεφαλίστηκαν το 1793 στην γκιλοτίνα. .

Οι επαναστατικές αυτές ιδέες που κυοφορήθηκαν χρόνια πριν την πολιτική επανάσταση, μετά από αυτή σάρωσαν ολόκληρη τη Γαλλία. Οι επαναστάτες απέδωσαν όλα τα κακά εκτός από τους φεουδάρχες και στους ιερείς, για τους οποίους έλεγαν ότι είχαν μοναδικό τους στόχο το συμφέρον.

Σημαδιακή η 14η Ιουλίου…

14 Ιουλίου 1919: Ελληνικό στρατιωτικό τμήμα στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων

1919: Ελληνικό στρατιωτικό τμήμα παρελαύνει τιμητικά στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, κατά τον λαμπρό εορτασμό της νίκης των συμμάχων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

14 Ιουλίου 2002: Απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Ημέρας της Βαστίλης. Ένας άνδρας που παρακολουθούσε ανάμεσα στο πλήθος την παρέλαση στο Παρίσι, έβγαλε από τη θήκη της κιθάρας που κρατούσε μία καραμπίνα διαμετρήματος 22 χιλιοστών και πυροβόλησε προς την κατεύθυνση του Σιράκ. Αστόχησε. Αμέσως μετά, επιχείρησε να αυτοκτονήσει. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, όμως, ακινητοποιήθηκε και απομακρύνθηκε, δεμένος με χειροπέδες, από την αστυνομία.

14 Ιουλίου 2016: Στη Νίκαια στη Γαλλία ένας τρομοκράτης σκοτώνει 84 ανθρώπους

Ήταν η επέτειος της άλωσης της Βαστίλης, όταν ένα φορτηγό με ταχύτητα 70 χλμ/ώρα, γεμάτο με όπλα και χειροβομβίδες, έπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ για να παρακολουθήσει τη ρίψη πυροτεχνημάτων, σκοτώνοντας 84 άτομα και τραυματίζοντας 65.

admin

Αλλάζει ο Ολυμπιακός Όρκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες για τρίτη φορά

Previous article

Αμφιλεγόμενο πείραμα οδήγησε στα πρώτα έγκυα αρσενικά θηλαστικά

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *