ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αλλάζει ο Ολυμπιακός Όρκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες για τρίτη φορά

0

Για τρίτη φορά στην ολυμπιακή ιστορία θα αλλάξει ο Ολυμπιακός Όρκος. Στο Τόκιο, στους όρκους των αθλητών, προπονητών και διαιτητών θα συμπεριληφθούν όροι όπως ισότητα των φύλων, αλληλεγγύη κλπ., μια αλλαγή που θεωρείται θεμελιώδης για τον ολυμπιακό αθλητισμό. Εξάλλου, στο Τόκιο, για πρώτη φορά, θα υπάρχουν και δύο σημαιοφόροι, ένας άνδρας και μία γυναίκα.

Ο Όρκος των Αθλητών καθιερώθηκε στο 1920, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας, γράφτηκε από τον Πιερ Ντε Κουμπερτέν και θύμιζε αυτόν των αρχαίων Ολυμπιακών. Το 1962 υπήρξαν κάποιες μικρές τροποποιήσεις και μέχρι και το 2000 οι αθλητές ορκίζονταν «Στο όνομα όλων των αθλητών, υπόσχομαι να πάρω μέρος σ’ αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σεβόμενος τους κανονισμούς που τους διέπουν, σύμφωνα με το αληθινό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή των ομάδων μας». Παρόμοιοι ήταν οι όρκοι των κριτών και των προπονητών. Το 2000 προστέθηκε η αναφορά στο ντόπινγκ και στο Τόκιο η ισότητα των φύλων και η αλληλεγγύη.

Στη διοργάνωση της Ιαπωνίας, το όρκο θα δώσουν ένας αθλητής και μία αθλήτρια, και θα συνοδεύονται από προπονητές και κριτές, που, επίσης, θα έχουν εκπροσώπους και των δύο φύλων. Οι όρκοι θα αρχίζουν, π.χ., «στο όνομα όλων των αθλητών», «στο όνομα όλων των κριτών» κλπ., ενώ η συνέχεια θα είναι: «Υποσχόμαστε να πάρουμε μέρος σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες σεβόμενος τους κανονισμούς που τους διέπουν, σύμφωνα με το αληθινό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας για τη δόξα του αθλητισμού και την ισότητα. Είμαστε μαζί, με αλληλεγγύη, και δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε χωρίς χρήση απαγορευμένων ουσιών, χωρίς κάποια μορφή εξαπάτησης και χωρίς καμία μορφή διάκρισης».

Τι είναι ο Ολυμπιακός Όρκος

Mια από τις πλέον σημαντικές στιγμές στην τελετή έναρξης των Oλυμπιακών Aγώνων είναι ο όρκος των αθλητών. Mετά την κήρυξη της έναρξης από τον αρχηγό (συνήθως) του κράτους που φιλοξενεί τους Aγώνες και αφού παρελάσουν οι αθλητές κατά εθνικές αποστολές, κάποιος αθλητής της διοργανώτριας χώρας δίνει τον όρκο, κρατώντας με το ένα χέρι του τη μια από τις γωνίες της ολυμπιακής σημαίας. Όπως συνέβη και με την ολυμπιακή σημαία, ο όρκος των αθλητών πρωτοεμφανίστηκε στους Oλυμπιακούς της Aμβέρσας το 1920.

Ο ολυμπιακός όρκος, τον οποίο συνέθεσε ο Pierre de Coubertin, ακούστηκε για πρώτη φορά από το Bέλγο ξιφομάχο και υδατοσφαιριστή Victor Boin στις 14 Aυγούστου 1920 και περιλάμβανε τα εξής:

“Στο όνομα όλων των αγωνιζομένων, υπόσχομαι ότι θα λάβουμε μέρος σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σεβόμενοι και ακολουθώντας τους κανόνες οι οποίοι τους διέπουν, μέσα στο αληθινό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή των ομάδων μας”.

admin

Εκδήλωση του “Λαογραφικού Μουσείου Περαχώρας”

Previous article

14 Ιουλίου: 1789 Πέφτει η Βαστίλη & 1919 ο Ελληνικός Στρατός παρελαύνει στο Παρίσι

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *