ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Σκέρτσος: Το 61,1% των ενήλικων έχει εμβολιαστεί πλήρως -Τα ποσοστά ανά ηλικία

0

Στοιχεία για την εξέλιξη της πορείας των εμβολιασμών, αλλά και του τέταρτου κύματος της πανδημίας έδωσε στην δημοσιότητα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, λίγη ώρα μετά την αναβάθμισή του από τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο, από σήμερα υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος το 61,1% των ενήλικων πολιτών έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του πρόγραμμα, ενώ το 65,1% έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση.

Ο κ. Σκέρτσος παράλληλα παρουσίασε δεδομένα που δείχνουν πως η πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας στη διάρκεια του τέταρτου κύματος είναι σημαντικά μικρότερη από την αυτή στα προηγούμενα κύματα, με τον εμβολιασμό και το εκτεταμένο testing να παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη.

Η ανάρτηση του κ. Σκέρτσου έχει ως εξής:

Καθώς βρισκόμαστε ήδη στην 7η εβδομάδα από την έναρξη του 4ου κύματος της πανδημίας, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε την επίδραση του εμβολιασμού στην προστασία της δημόσιας υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τους εξής παράγοντες:

-αντιμετωπίζουμε μια πολύ πιο επιθετική μετάλλαξη του ιού από τις προηγούμενες (έως 100% πιο μεταδοτική από την αρχική εκδοχή του)

-η οικονομία και η κοινωνία λειτουργούν χωρίς lockdown

-5,8 εκ. ενήλικοι πολίτες (δηλαδή 65,1% των ενηλίκων) έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση ή έχουν κλείσει το πρώτο τους ραντεβού και 61,1% των ενηλίκων πολιτών έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Ας δούμε πρώτα τα μεγέθη του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα (με τουλάχιστον μια δόση ή κλεισμένο ραντεβού):

12-17 ετών  52.127 ανήλικοι ή 7,2% επί του ηλικιακού group

 18-29 ετών  618.305 πολίτες ή 44,1% επί του ηλικιακού group

 30-44 ετών  1.196.972 πολίτες ή 56,1% επί του ηλικιακού group

 45-59 ετών  1.608.446 πολίτες ή 69,5% επί του ηλικιακού group

 60+  2.381.499 πολίτες ή 77,6% επί του ηλικιακού group

Με αυτά τα εμβολιαστικά δεδομένα η πίεση στο σύστημα υγείας είναι έως τώρα 3-4 φορές μικρότερη από την πίεση που δεχόταν στα προηγούμενα κύματα όταν είχαμε αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων και ήμασταν υποχρεωμένοι να επιβάλλουμε οριζόντια περιοριστικά μέτρα κινητικότητας των πολιτών ακριβώς επειδή δεν είχαμε τον εμβολιασμό και το εκτεταμένο testing που πραγματοποιείται σήμερα.

Τα βασικά μεγέθη έχουν ως εξής:

24.543 ενεργά κρούσματα

1.807 νοσηλευόμενοι στην επικράτεια

226 διασωληνωμένοι ασθενείς

17 θάνατοι ημερησίως (7ήμερος κυλιόμενος ημερήσιος δείκτης θανάτων)

Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, ο εμβολιασμός προστατεύει σημαντικά από τη βαριά νόσηση και αυτό επιβεβαιώνεται από τα έως τώρα δεδομένα, καθώς βλέπουμε εμβολιασμένους πολίτες να κολλάνε μεν τον ιό αλλά να νοσούν πολύ ελαφρύτερα από τους ανεμβολίαστους και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία να αφορούν πρωτίστως σε ανεμβολίαστους ασθενείς.

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Αν. Γκιολή με επιτροπή μελών του Συλλόγου ΦΑΣΜΑ

Previous article

Εκδήλωση τιμής για τον Παπαφλέσσα στη μονή Ρεκίτσας, στο Δυρράχι την Δευτέρα 16 Αυγούστου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.