ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν έδωσα προτεραιότητα στο σπίτι μου

0

Παναγιώτης Καπετάνης, πιλότος Μπέριεφ.

Ξεκινάς από το σπίτι σου στις 4.30 η ώρα το πρωί και μπορεί να γυρίσεις στις 12 το βράδυ ● Πετούσα πάνω από την Βαρυμπόμπη στις 6 Αυγούστου και είδα από ψηλά τη φωτιά να πλησιάζει τη γειτονιά μου στους Θρακομακεδόνες ● Τώρα ο τόπος μου είναι ένα σεληνιακό τοπίο με τη μυρωδιά της στάχτης. Χάνεις τον παράδεισό σου

Ενας χειριστής υδροπλάνου έχει να κάνει με όλα τα στοιχεία της φύσης: νερό, θάλασσα, φωτιά, αέρα. Επιχείρησα αυτό το καλοκαίρι σε όλες τις φωτιές. Είμαι συντονιστής, απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας, με 19 χρόνια εμπειρίας στα Καναντέρ και 9 σε αεροσκάφη Πεζετέλ. Στην καριέρα μου έχω κλείσει συνολικά 5.000 ώρες πτήσης. Φέτος, συμμετέχω ως εναέριος συντονιστής.

Στην ομάδα μου είμαστε τρία άτομα με αυτόν τον ρόλο, του εναέριου συντονιστή. Πολλά χρόνια συνάδελφοι, όλοι απόστρατοι από την Πολεμική Αεροπορία και όλοι παλιότερα επιχειρούσαμε με Καναντέρ. Είμαστε φίλοι, αδέρφια, υπάρχει συντροφικότητα. Η υπόλοιπη ομάδα είναι δεκαοχτώ Ρώσοι που είναι το τεχνικό και ιπτάμενο προσωπικό. Οι τεχνικοί ασχολούνται με τη συντήρηση. Χοντρικά κάθε 50 ώρες πρέπει να γίνεται η προγραμματισμένη συντήρηση, σύμφωνα με τον κατασκευαστή. Η συντήρηση κρατά από μιάμιση ώς 3 μέρες. Αυτό συνέβη και πριν μερικές μέρες.

Το Be-200 (Μπέριεφ) έχει αυξημένες δυνατότητες σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά αεροπλάνα. Πετά με διπλή ταχύτητα, μεταφέρει διπλάσιο φορτίο νερού και έχει μεγαλύτερη παραμονή στην περιοχή της φωτιάς. Η ευελιξία σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ισχύ των κινητήρων του το καθιστούν ιδανικό για το ανάγλυφο της χώρας.

Η κόπωση είναι αθροιστική. Ξεκινάς από το σπίτι σου στις 4.30 η ώρα το πρωί και μπορεί να γυρίσεις στις 12 το βράδυ.

Είναι δύσκολο, ένα κουραστικό επάγγελμα και επίπονο. Χτυπήματα που δέχεσαι στη θάλασσα, κραδασμοί. Είναι ένα αεροπλάνο που παίρνει νερό στη θάλασσα με 180 χιλιόμετρα την ώρα στην επιφάνεια της θάλασσας. Οι περισσότεροι χειριστές υδροπλάνων σε αποστολές αεροπυρόσβεσης έχουν προβλήματα με τη μέση τους.

Το πόσες φορές γεμίζει το Μπέριεφ εξαρτάται από το πόσο κοντά είναι η θάλασσα με τη φωτιά. Για παράδειγμα, σε μια φωτιά στη Σάμο έχει κάνει 39-42 «νερά» σε μία πτήση και σε άλλες φωτιές κάνουν 10-12. Εξαρτάται από την απόσταση με το σημείο υδροληψίας. Σε διάστημα 48 ημερών που βρίσκεται το αεροπλάνο στη χώρα, έχει βάλει περίπου 180 ώρες με 630 ρίψεις. Κουβαλά μέχρι 12 τόνους νερού και η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από το ύψος άφεσης. Οσο πιο ψιλά το ρίξεις τόσο μειώνεται η αποτελεσματικότητα. Για παράδειγμα, αν έχει 8-9 Μποφόρ, το νερό μπορείς να το δεις να μένει ακίνητο επάνω και να εξατμίζεται.

Χωρίς ορατότητα

Οι φωτιές ξεκίνησαν άγρια. Οποιαδήποτε φωτιά, μέχρι να μπορέσεις να πεις ότι είναι σε ύφεση, την αντιμετωπίζεις με την ίδια σοβαρότητα, με αντικειμενικό σκοπό σου να τη σταματήσεις.

Στην Εύβοια, λόγω των ακραίων συνθηκών -πολύ υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία- οι ρίψεις νερού που κάναμε δεν ήταν αποτελεσματικές. Ρίχναμε νερό και αυτή δεν έσβηνε. Φωτιά που με μία ρίψη θα έπρεπε να εξαφανιστεί, χρειάστηκε 200 τόνους νερού και πάλι κάπνιζε. Είχες να κάνεις με τα στοιχεία της φύσης που δεν μπορούσες να δαμάσεις και σε αυτή τη συνθήκη νιώθεις τελείως αδύναμος. Πηγαίναμε κάθε μέρα, 9 ώρες τη μέρα ο καθένας από την ομάδα μου. Τις πρώτες μέρες λόγω της άπνοιας στην περιοχή ο καπνός είχε καθίσει χαμηλά μειώνοντας έτσι κατά πολύ μεγάλο ποσοστό την ορατότητα.

Στη Βαρυμπόμπη, πάλι, ο άνεμος δεν ήταν όπως υπολογιζόταν από τις προβλέψεις και υπέστη ζημιές το σπίτι μου. Πετούσα εκείνη την ημέρα. Ηταν 6 Αυγούστου και είδα ότι η φωτιά ήταν πολύ κοντά στην περιοχή που είναι το σπίτι μου, στους Θρακομακεδόνες. Αφού προσγειώθηκα με το τελευταίο φως, πήρα τη μηχανή μου, έφυγα από το αεροδρόμιο και πήγα σπίτι μου. Δεν είχε καεί ακόμα, ήταν όμως κοντά, γύρω στα 500 μέτρα μακριά. Το μέτωπο ήταν πάρα πολύ μεγάλο, άλλαξε ο άνεμος πολλές φορές.

Την κατέβασε από το βουνό και μέσα σε ελάχιστα λεπτά μάς έκαψε. Εφυγα από το σπίτι δύο λεπτά πριν περάσει η φωτιά, όταν είδα πως είναι στα 10 μέτρα έφυγα. Δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι, δεν είχα γεννήτρια, δεν είχα δεξαμενές με νερό, δεν είχα πυροσβεστικό κρουνό. Η οικογένειά μου ήταν ήδη στον Ωρωπό, γιατί με όλη αυτή τη φωτιά δεν θα μπορούσα να τους έχω έγνοια. Είμαι νυμφευμένος και έχω τρία παιδιά, δεκατεσσάρων, δώδεκα και έντεκα. Εχω 8 γάτες και μία έχει εγκαύματα και προσπαθούμε ακόμη να τη σώσουμε.

«Κάηκε το σπίτι μου»

Είναι σε σχετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή. Τα περισσότερα σπίτια γύρω είχαν λιγότερες ζημιές. Στην πίσω μεριά του σπιτιού μου έχω ένα πολύ μεγάλο πεύκο το οποίο δεν ήθελα να κόψω λόγω συναισθηματικής αξίας. Και αυτό ήταν που προξένησε τις περισσότερες ζημιές. Κάηκε και αυτό. Το σπίτι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, έχουν καεί οι σωληνώσεις νερού, ρεύματος, μέρος της σκεπής, τα αλουμίνια, τα συστήματα θέρμανσης, το λεβητοστάσιο. Μέσα δεν έπαθε κάτι αλλά δεν είναι κατοικήσιμο προς το παρόν.

Ομως βρίσκεις τη δύναμη. Παρ’ όλο που πίστευα ότι το σπίτι μου έχει καεί ολοσχερώς, βρήκα τη δύναμη, πήγα με ένα πυροσβεστικό όχημα. Προσέγγισα έναν οδηγό πυροσβεστικού οχήματος και του είπα «σε παρακαλώ, έλα να πάμε να σβήσουμε το σπίτι ενός φίλου» γιατί είχα δει ότι πλησίαζε η φωτιά σε σπίτι ενός φίλου, κι αυτό στους Θρακομακεδόνες.

Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με τη δασοπυρόσβεση γιατί λατρεύω τη φύση. Τώρα ο τόπος μου είναι ένα σεληνιακό τοπίο με τη μυρωδιά της στάχτης. Χάνεις τον παράδεισό σου. Εγώ προσωπικά το βρίσκω δύσκολο να το ξαναδώ στη ζωή μου όπως ήταν πριν.

Παρ’ όλο που έβλεπα ότι η φωτιά κατευθύνεται στο σπίτι μου και ότι θα καεί δεν έδωσα προτεραιότητα σε αυτό. Συνέχισα να κάνω τη δουλειά μου, να σώσω άλλα σπίτια που είχαν την ίδια ανάγκη με το δικό μου. Ολες οι περιουσίες ήταν το ίδιο, στις περιοχές που μου έδιναν, εκεί επιχειρούσα. Εντολές εκτελούμε, όσο δύσκολο και αν είναι συναισθηματικά.

Ν.Κορέα: Κατάσχεση περιουσίας της εταιρείας Mitsubishi, λόγω καταναγκαστικής εργασίας, στον Β’ Παγκόσμιο

Previous article

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος: Οι 120 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία που ανοίγουν για να την απολαύσουμε

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.