ΙΣΤΟΡΙΑ

500 χρόνια αργότερα, το MIT αποδεικνύει ότι ο σχεδιασμός της γέφυρας του Leonardo Da Vinci λειτουργεί

0

Ερευνητές στο MIT απέδειξαν ότι ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν και πάλι σωστός, αυτή τη φορά σε ό,τι αφορά στο σχέδιό του για αυτό που θα ήταν μια επαναστατική γέφυρα. Αν και οι πελάτες απέρριψαν το σχέδιο (έργο) του Ντα Βίντσι εκείνη την εποχή, πάνω από 500 χρόνια αργότερα, οι ερευνητές απέδειξαν ότι η γέφυρά του θα είχε λειτουργήσει.

Ο φημισμένος αναγεννησιακός έβγαζε τα προς το ζην δουλεύοντας με πλούσιους πελάτες – όπως ο δούκας του Μιλάνου, ο οποίος παρήγγειλε τον πίνακά του “Ο Μυστικός Δείπνος”. Αλλά ο Ντα Βίντσι δεν ήθελε να περιοριστεί στους Ιταλούς πελάτες του. Όταν ο Σουλτάνος ​​Βαγιαζήτ ΄Β της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπέβαλε αίτημα για προτάσεις για μια γέφυρα που θα συνδέει την πρωτεύουσα Κωνσταντινούπολη με τον γειτονικο Γαλατά, ο Ντα Βίντσι ήταν πρόθυμος να κερδίσει.

Η πρόταση του ήταν ριζικά διαφορετική από μία τυπική γέφυρα εκείνη την εποχή. Όπως περιγράφεται από την ομάδα του MIT, είχε μήκος περίπου 918 πόδια (280 μέτρα) και θα αποτελούταν από μια πεπλατυσμένη αψίδα «αρκετά ψηλή ώστε να επιτρέπει σε ένα ιστιοφόρο να περάσει από κάτω με τον ιστό του στη θέση του…». Θα ήταν η μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο εκείνη την εποχή, χρησιμοποιώντας ένα ανήκουστο στυλ σχεδιασμού.

Δεν ήταν μόνο το μήκος ή το στυλ που έκανε την γέφυρα ξεχωριστή. Είχε επίσης πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε σχέδιο γέφυρας είναι ότι πρέπει να υπάρχει στη φύση ανεξάρτητα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του ανέμου.

Οι ισχυροί άνεμοι έχουν αναγκάσει πολλές γέφυρες, ακόμα και σχετικά σύγχρονες γέφυρες του 20ού αιώνα, σε πλευρικές ταλαντώσεις που οδηγούν σε κατάρρευση. Ο Ντα Βίντσι πρόσθεσε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως τοίχοι πτερυγίων, που στηρίζονται στην πλευρά της γέφυρας, σταθεροποιώντας το σε δύσκολες συνθήκες. Στοιχείο πλέον κοινό στον σχεδιασμό των σύγχρονων γεφυρών.

«Είναι απίστευτα φιλόδοξο», λέει η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Karly Bast, η οποία εργάστηκε στο έργο με τον καθηγητή αρχιτεκτονικής και πολιτικών μηχανικών και περιβαλλοντικών μηχανικών John Ochsendorf και την προπτυχιακή Michelle Xie στο έργο. «Ήταν περίπου 10 φορές μακρύτερη από τις τυπικές γέφυρες της εποχής».

H Bast, ο Oschsendorf και ο Xie ανέλυσαν τα διαθέσιμα έγγραφα σχετικά με τη γέφυρα, τα πιθανά υλικά και τις μεθόδους κατασκευής της περιόδου και τις γεωγραφικές συνθήκες των εκβολών του ποταμού που τώρα ονομάζεται Χαλίτς, όπου ο Σουλτάνος ​​ήθελε τη γέφυρα.

Τα σκίτσα και οι επιστολές του Ντα Βίντσι προς τον Σουλτάνο σχετικά με τη γέφυρα βρίσκονται στο αρχείο που είναι γνωστό ως Χειρόγραφο L, που φυλάσσεται στο Institut de France στο Παρίσι. Το έγραψε ο Ντα Βίντσι:

«Εγώ, ο πιστός σου υπηρέτης, καταλαβαίνω ότι ήταν η πρόθεσή σου να ανεγείρεις μια γέφυρα από το Γαλατά (Πέρα) προς τη Σταμπούλη… πέρα ​​από το Χρυσό Κέρας («Haliç»), αλλά αυτό δεν έγινε επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμοι ειδικοί. Εγώ, ο υπήκοος σας, έχω καθορίσει τον τρόπο κατασκευής της γέφυρας. Θα είναι μια τοιχοποιική γέφυρα τόσο ψηλή όσο ένα κτίριο και ακόμη και ψηλά πλοία θα μπορούν να πλέουν κάτω από αυτήν.

Δεν διευκρινίζει τι υλικά θα χρειαζόταν, αλλά η ομάδα υπέθεσε ότι ο Ντα Βίντσι μιλούσε για πέτρα. Δεδομένου ότι η κατασκευή μιας γέφυρας πλήρους κλίμακας θα ήταν δύσκολη, η ομάδα κατέφυγε στην κατασκευή ενός μοντέλου. Χρησιμοποιώντας 126 τετράγωνα, έχτισαν τη γέφυρα σε κλίμακα από 1 έως 500, καθιστώντας την περίπου τρία πόδια μήκος.

«Ήταν χρονοβόρο, αλλά η τρισδιάστατη εκτύπωση μας επέτρεψε να αναδημιουργήσουμε με ακρίβεια αυτήν την πολύπλοκη γεωμετρία», λέει ο Bast. Ο σχεδιασμός του Ντα Βίντσι είναι γνωστός στους ιστορικούς και έχει εμπνεύσει ακόμη και μια σύγχρονη γέφυρα στη Νορβηγία. Αλλά το να εμπνέεσαι είναι διαφορετικό από το να αποδείξεις ότι ο αρχικός σχεδιασμός είναι σωστός.

Ο Bast αναφέρει: «Το μοντέλο συγκρατείται μόνο με συμπίεση. Θέλαμε πραγματικά να δείξουμε ότι όλες οι δυνάμεις μεταφέρονται μέσα στη δομή».

«Είναι η δύναμη της γεωμετρίας» που την κάνει να λειτουργεί, λέει. «Αυτή είναι μια ισχυρή έννοια. Ήταν καλά μελετημένο». Περαιτέρω δοκιμές έδειξαν ότι η γέφυρα θα μπορούσε ακόμη και να αντέξει κατά των σεισμών σε βαθμό πολύ πέρα ​​από άλλες γέφυρες εκείνη την εποχή.

Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους ιερείς – Τα μέτρα που θα ισχύσουν

Previous article

35.200 ευκαιρίες απασχόλησης προσφέρουν 8 προγράμματα του ΟΑΕΔ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.