ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Πάνω από ένα δισ. ευρώ οι ζημιές στην σταφίδα – Με παρέμβαση Νανόπουλου, παράταση για αιτήσεις αποζημίωσης στον ΕΛΓΑ

0

Στο αστρονομικό ποσό του ενός (και πλέον) δισεκατομμυρίου ευρώ ανέρχεται ο αρνητικός κύκλος εργασιών (ζημίες) που προκάλεσε ο καύσωνας του καλοκαιριού, μόνο στην καλλιέργεια της σουλτανίνας και μόνο για τον νομό Κορινθίας. Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άσσου Χρήστος Μερκούρης, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που προκάλεσε ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος και με αφορμή στην θετική ανταπόκριση του ΕΛΓΑ στο αίτημα του κ. Νανόπουλου για την παράταση της υποβολής δηλώσεων ζημιάς από τις πρόσφατες καταστροφές για τους παραγωγούς Άσσου – Λεχαίου και Περιγιαλίου.

Όπως είχε ενημερώσει τον Δήμαρχο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της περιοχής και ο πρόεδρός του Χρήστος Μερκούρης, πολλοί παραγωγοί είτε δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν δήλωση ζημιάς είτε δεν εκτίμησαν το μέγεθος της από την αρχή, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μείνουν εκτός της διαδικασίας εκτίμησης και αποζημίωσης.

Η ζημιά φέτος στην σταφίδα ξεπερνά το 70%, δηλαδή μόνο ένα 30% θα φτάσει τελικά στην αγορά, ενώ επιπτώσεις υπάρχουν και στις εξαγωγές. Για τον λόγο αυτό οι παραγωγοί ζητούν από την κυβέρνηση ανακουφιστικά μέτρα τα οποία μπορεί να είναι:

  • Αναστολή δανειακών υποχρεώσεων, άτοκα, για 2 έτη
  • Ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών του 2020 και
  • Εισροή ευρωπαϊκών κονδυλίων για την στήριξη των παραγωγών

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για παράταση, ο δήμαρχος Κορινθίων το απέστειλε άμεσα περιγράφοντας το μέγεθος της ζημιάς. Σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο κατόρθωσε την αποδοχή της παράτασης κι έτσι η πλατφόρμα δηλώσεων θα είναι ανοιχτή από σήμερα Παρασκευή 27 Αυγούστου έως την ερχόμενη Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου αποκλειστικά για τους παραγωγούς των περιοχών Άσσου – Λεχαίου και Περιγιαλίου.

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

Previous article

Προσοχή με νέα απάτη: «Εισβάλουν» στο email σας και σας κλέβουν τα χρήματα

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *