ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του πρώτου υπερσύγχρονου ελληνικού drone

0

Το ελληνικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος – καρπός των προσπαθειών των ερευνητών του ΑΠΘ, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- θα κατασκευαστεί από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το τεχνολογικά εξελιγμένο ελληνικό drone (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) μετά την απόφαση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει την έρευνα που διεξάγουν εδώ και χρόνια τρια πανεπιστήμια της χώρας. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Αρχύτας».

Το ελληνικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος – καρπός των προσπαθειών των ερευνητών του ΑΠΘ, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- θα κατασκευαστεί από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. «Θα έχει και συστήματα που θα μπορούν να το κάνουν να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα και στη συνέχεια να μπορεί να πετά σαν κανονικό αεροπλάνο», εξήγησε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής στο ΑΠΘ Υάκινθος Κύρος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

«Τα οχήματα σταθερής πτέρυγας έχουν πιο μεγάλη αυτονομία στον αέρα, μπορούν να πετάνε 3 και 4 ώρες και να κάνουν έτσι επιτηρήσεις, πάνω από σημεία ενδιαφέροντος», συνεχίζει ο καθηγητής.

Το εν λόγω drone θα μπορεί να χρησιμοποιείται για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, για συντονισμό επιχειρήσεων δασοπυρόσβεσης, για έλεγχο θαλασσίων ζωνών αλλά και για επιτήρηση των συνόρων. «Έχουμε βάλει ως στόχο, σε δύο το πολύ 2,5 χρόνια με το ελάχιστο δυνατό κόστος να βγάλουμε κάτι που θα είναι κάτι πολύ καλό».

Ανακάλυψαν αρχαία τετράποδη φάλαινα

Previous article

ΕΟΔΥ: 24 κρούσματα η Κορινθία – 37 θάνατοι, οριακή άνοδος σε διασωληνώσεις και εισαγωγές

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.