ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Παραδόθηκε μελέτη για τις επιπτώσεις της φωτιάς στον Σχίνο Κορινθίας

0

Παραδόθηκε η μελέτη για τις επιπτώσεις της φωτιάς του Σχίνου Κορινθίας, που το Μάιο του 2021 έκαψε το 80% της περιοχής. Πρόκειται για την πρώτη από τις έξι μελέτες που εκπονεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο και αφορά στην υδρολογική λεκάνη ΑλεποχωρίουΣημειώνεται, πως θα ακολουθήσουν άλλες 5 αντίστοιχες μελέτες και για τις υπόλοιπες υδρολογικές λεκάνες που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές ανάντη στις περιοχές Ν. Πέραμος, Μάνδρα, Ελευσίνα, Μαραθώνας και στην ΒΑ Αττική και θα παραδοθούν στην Περιφέρεια Αττικής μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, στο πλαίσιο σχετικής προγραμματικής σύμβασης που έχουν συνυπογράψει.

Ο διευθυντής Ερευνών ΕΑΑ και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου BEYOND Ερευνών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του ΕΑΑ δρ. Χ. Κοντοές παρουσίασε τη μελέτη για τη φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας στον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοντοές, η μελέτη περιλαμβάνει μοντέλα πρόγνωσης πλημμύρας, κατολίσθησης και εδαφικής διάβρωσης και φωτογραφική τεκμηρίωση της κατάστασης των ρεμάτων στην περιοχή (ανάντη και κατάντη), προτεραιοποίηση των σημείων παρεμβάσεων για αντιμετώπιση εκδήλωσης των πιθανών κινδύνων πλημμυρικών φαινομένων ή και κατολισθήσεων εξαιτίας των επιπτώσεων της πυρκαγιάς, αλλά και προτάσεις μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων και διενέργειας μελετών, με στόχο την καλύτερη προστασία των όμορων, στη υδρολογική λεκάνη, οικισμών.

Πέντε ακόμα μελέτες

Σημειώνεται πως θα ακολουθήσουν άλλες 5 αντίστοιχες μελέτες και για τις υπόλοιπες υδρολογικές λεκάνες που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές ανάντη στις περιοχές Ν. Πέραμος, Μάνδρα, Ελευσίνα, Μαραθώνας και στην ΒΑ Αττική και θα παραδοθούν στην Περιφέρεια Αττικής μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, στο πλαίσιο σχετικής προγραμματικής σύμβασης που έχουν συνυπογράψει.

Στην παρουσίαση της μελέτης συμμετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος και αρμόδιοι επί των Τεχνικών Έργων, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν την μελέτη για τη δρομολόγηση στοχευμένων παρεμβάσεων όπου απαιτείται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της περιφέρειας, όπως επισήμανε ο κ. Πατούλης, προσθέτοντας πως «η περιφέρεια, παράλληλα με τις τοπικές παρεμβάσεις στα ρέματα τις οποίες συνεχίζει σε καθημερινή βάση, με εντατικούς ρυθμούς, θα προχωρήσει και σε μελέτες για στοχευμένα έργα στα σημεία υψηλού κινδύνου, που υποδεικνύονται από τις επιστημονικές μελέτες».

Τέλος υπογράμμισε ότι η περιφέρεια αναλαμβάνει και πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών σε ζητήματα αντιμετώπισης και προστασίας τους από πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα.

8eCUgvCwsa

Η «διαθήκη» του Μίκη: Τα πνευματικά δικαιώματα και η ακίνητη περιουσία του

Previous article

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ στις περιοχές Αρχαίας Κορίνθου και Σολομού

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.