ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φθινόπωρο στο Ηρώδειο: 5+2 παραστάσεις για όλα τα γούστα -Από Sting μέχρι Μίκη Θεοδωράκη

0

Από τον συναρπαστικό χορευτή και χορογράφο Ακραμ Καν, μέχρι τον μοναδικό Sting και τις μουσικές του Μίκη, το Ηρώδειο φιλοξενεί μία «παλέτα» παραστάσεων για το φθινόπωρο.

Ο καιρός το επιτρέπει και οι παραστάσεις στο Ηρώδειο καλύπτουν όλα τα γούστα.

5+2 φθινοπωρινές παραστάσεις στο Ηρώδειο


AKRAM KHAN CΟΜPANY
Η Αττική Πολιτιστική Εταιρεία και ο βραβευμένος «Xορογράφος της χρονιάς 2020»
Αkram Khan, παρουσιάζουν την AKRAM KHAN CΟΜPANY στην εμβληματική παραγωγή «Outwitting the Devil» Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021, 21:00

Το Outwitting the Devil είναι ένας μύθος από όλες τις εποχές, για την εποχή μας. Στην ουσία, είναι το πρώτο περιβαλλοντικό ποίημα στον κόσμο.
Είναι συγχρόνως μνήμη και εξομολόγηση, ένα παζλ φτιαγμένο στο σκοτάδι, το οποίο, μεταξύ άλλων, διηγείται ποιοι ήμασταν κάποτε και ποιοι μπορεί να ξαναγίνουμε στο μέλλον.

Αναμιγνύοντας το κλασικό με το σύγχρονο, ο Akram Khan εξερευνά τα αρχαιότερα τελετουργικά της ανθρωπότητας στο πλαίσιο του διαρκώς μεταβαλλόμενου πλανήτη μας. Συναρμόζει ένα υπέροχο σύνολο από διεθνείς καλλιτέχνες με μεγάλες διαφορές στην πρακτική τους.

Εμπνευσμένο από το απόσπασμα του βαβυλωνιακού έπους του Γκιλγκαμές, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, το καινούργιο έργο του Akram είναι ένα συμπυκνωμένο έπος με θέματά του την τελετουργία και τις αναμνήσεις. Μέσα σε ένα τοπίο από σπασμένες πλάκες και πεσμένα είδωλα, οι χαρακτήρες του ανταλλάσσουν τον πλούτο και τις αφηγήσεις που τους απέμειναν, με σκοπό να ξαναενώσουν τα σπαράγματα της αρχαίας γνώσης που χάθηκαν και λησμονήθηκαν μέσα στον χρόνο, σε ένα ενιαίο σύνολο.

Akram Khan: Member of the Order of the British Empire (ΜΒΕ). Τίτλος που του απονεμήθηκε από την Βασίλισσα της Αγγλίας για το έργο του και την προσφορά του στις Τέχνες για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Ωδείο Ηρώδου Αττικού Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021, 21:00


Ο Sting για δύο εμφανίσεις στο Ηρώδειο, 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου
Οι Cherrytree Music Company, Live Nation και High Priority Promotions παρουσιάζουν τον Sting σε δύο μοναδικές συναυλίες στο ιστορικό Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου 2021. Στο πλευρό του Sting και στις δύο συναυλίες θα βρίσκεται ως καλεσμένος ο Joe Sumner. Ο Sting θα συνοδεύεται από ένα ηλεκτρικό, ροκ σχήμα με τους Dominic Miller (κιθάρα), Josh Freese (τύμπανα), Rufus Miller (κιθάρα), Kevon Webster (πλήκτρα), Shane Sager (φυσαρμόνικα), μαζί με τους Melissa Musique και Gene Noble (φωνητικά). Mάλιστα ο Sting επέλεξε το Ηρώδειο για να γιορτάσει και τα γενέθλιά του

Sting, 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου

Ο Ακης Σακελλαρίου στο ρόλο του Διόνυσου
Βάκχες στο Ηρωδειο
Μετά την επιτυχία τους στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, στο πλαίσιο των παραστάσεων του Φεστιβάλ Επιδαύρου, έχοντας αποσπάσει τα ευμενέστερα σχόλια κοινού και κριτικών, οι ΒΑΚΧΕΣ θα δώσουν δύο παραστάσεις στο Ηρώδειο το Σάββατο 2 Οκτωβρίου και την Κυριακή 3 Οκτωβρίου στις 20:30. Στις παραστάσεις αυτές, οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC, ερμηνεύουν ζωντανά, επί σκηνής, την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσαν για τις ανάγκες της παράστασης .

Οι Βάκχες, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, παρουσιάζονται σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη και είναι παραγωγή της Εταιρείας Τέχνης «Αrs Aeterna» και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων

Ο Ακης Σακελλαρίου στο ρόλο του Διόνυσου, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στο ρόλο του Πενθέα και η Ιωάννα Παππά στο ρόλο του Τειρεσία, επικεφαλής ενός πολυπληθούς θιάσου εξαιρετικών ηθοποιών, σε μια παράσταση που κυριαρχεί το πάθος, η σύγκρουση, η τελετουργία. Ο Διόνυσος καταφθάνει  στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του,  έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του Θρησκεία και  να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στο δρόμο του , τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας-γιού, εμφυσώντας τη θεϊκή του Μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με την βίαιη  επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η  ισοπέδωση του Βασιλικού Οίκου της πόλης των Θηβών . Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται  να πάρουν το δρόμο της εξορίας.

Κυριακή 3 Οκτωβρίου στις 20:30


Ορέστης με τον Αρη Σερβετάλη
Μετά από μια sold out πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και μια μεγάλη πανελλαδική περιοδεία, η αρχαία ελληνική τραγωδία του Ευριπίδη «Ορέστης» με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, ολοκληρώνει τον κύκλο της στις 4 και 5 Οκτωβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Ο Γιάννης Κακλέας καταθέτοντας την πρώτη του σκηνοθεσία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, παρουσιάζει ένα έργο γεμάτο σφοδρές συγκρούσεις, ανατροπές, απολογίες και έντονο πολιτικό προβληματισμό. Ένα έργο που δεν σταματά να θέτει συνεχώς ερωτήματα για τις σχέσεις των γενεών και των φύλων, της κοινωνικής συνοχής και της επιβίωσης των νέων σ’ έναν κόσμο που καθορίζεται από παράγοντες έξω από τους ίδιους.

Στο ρόλο του Ορέστη ο εξαιρετικός ‘Αρης Σερβετάλης, ενώ δίπλα του πρωταγωνιστεί ένας λαμπερός θίασος ηθοποιών που ξεχωρίζουν για τις ερμηνευτικές τους ικανότητες μεταξύ των οποίων: η Μαίρη Μηνά ως Ηλέκτρα, ο Πάνος Βλάχος ως Μενέλαος, ο Γιώργος Ψυχογιός ως Τυνδάρεως, ο Αιμιλιανός Σταματάκης ως Πυλάδης, η Νικολέτα Κοτσαηλίδου ως Ωραία Ελένη, ο Ζερόμ Καλουτά ως Φρύγας.

Συμμετέχουν οι Κατερίνα Ζαφειροπούλου, ‘Αλκηστις Ζιρώ, Νίκη Λάμη, Ιωάννα Λέκκα, Δανάη Μουτσοπούλου, Ματίνα Περγιουδάκη, Ελίζα Σκολίδη, Αναστασία Στυλιανίδη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη.

4 και 5 Οκτωβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Τσανακλιδου-Νικολακοπούλου
Τσανακλιδου-Νικολακοπούλου στο Ηρώδειο
Ο θρίαμβος του καλοκαιριού, η συναυλία που άφησε το μουσικό αποτύπωμα στο καλοκαίρι του 2021, ολοκληρώνει τον κύκλο της στο πιο εμβληματικό θέατρο της Αθήνας, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, το Ηρώδειο την Τρίτη 12 Οκτωβρίου στις 21:00.

«ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ» θα λάμψουν στον Αττικό ουρανό, φωτίζοντας την 40χρονη πορεία (1981-2021) της Λίνας Νικολακοπούλου στη δισκογραφία.

Η στιχουργός κάλεσε την Τάνια Τσανακλίδου για να γιορτάσουν μαζί, αυτή τη σημαντική στιγμή της ζωής της. Ήταν το 1988 που συνεργάστηκαν για πρώτη φορά στον μυθικό, πλέον, δίσκο «Μαμά Γερνάω», και φέτος, μετά από 33 χρόνια, η στιγμή έφτασε για να ξανασυναντηθούν και πάλι, αυτή την φορά στην σκηνή. Συγκινήθηκαν, θυμήθηκαν, διαλέγοντας παρέα, η Τάνια με την Λίνα, τα τραγούδια της παράστασης και εμπιστεύτηκαν στον Φωκά Ευαγγελινό, την σκηνοθεσία αυτής της δίωρης, πολύχρωμης, μουσικής αφήγησης.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Τρίτη 12 Οκτωβρίου στις 21:00

«Καπετάν Μιχάλης» του Δημήτρη Μαραμή έρχεται στις 10 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο
«Καπετάν Μιχάλης» στο Ηρώδειο
Η λαϊκή όπερα «Καπετάν Μιχάλης» του Δημήτρη Μαραμή έρχεται στις 10 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο. Βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Πρόκειται για την κορυφαία καλλιτεχνική πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης για τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, την οποία υποδέχθηκε με ενθουσιασμό το κοινό και στις τέσσερις πόλεις που παρουσιάστηκε – στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο και στον Άγιο Νικόλαο – αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Το λιμπρέτο, το οποίο μαζί με τη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Δημήτρης Μαραμής, στηρίζεται στο πρωτότυπο κείμενο του συγγραφέα, ενώ οι στίχοι των χορικών ανήκουν στον ποιητή Σωτήρη Τριβιζά. Τη σκηνοθεσία της λαϊκής όπερας υπογράφει η Έφη Θεοδώρου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Μίλτου Λογιάδη.

Στη σύγχρονη λαϊκή όπερα «Καπετάν Μιχάλης», ο συνθέτης ταυτίζεται με το όραμα της Κρήτης, που είναι ο αγώνας του ανθρώπου για την ελευθερία.

Με αυτό το πρωτότυπο, οικουμενικό έργο που συνθέτει ο Δημήτρης Μαραμής στη φόρμα του μουσικού θεάτρου, επιδεικνύοντας βαθιά γνώση και σεβασμό στην κρητική γραμματεία, ιστορία και παράδοση, με την οποία καταπιάνεται χρόνια τώρα, έρχεται ν’ αναδείξει σημαντικές πτυχές του επικού μυθιστορήματος του Καζαντζάκη: το αιώνιο πάθος των Κρητικών για την ελευθερία, την αγωνία και το μαρτύριο του απαγορευμένου έρωτα, το πάλεμα της ψυχής του ανθρώπου για το δίκαιο, για την τιμή, για τους προγόνους, για την επανάσταση, για τη ζωή και τον θάνατο.

Το έργο αποτελεί ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης και παρουσιάζεται από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης σε συμπαραγωγή με την Artway-Τεχνότροπον.

Ερμηνεύουν: Καπετάν Μιχάλης Τάσος Αποστόλου / Καπετάν Πολυξίγκης Χάρης Ανδριανός / Νουρήμπεης/Κοσμάς Θοδωρής Βουτσικάκης / Εμινέ Fide Koksal / Ρηνιώ/Θοδωρής Χριστίνα Μαξούρη / Κατερίνα/Μαρία Αγγελική Τουμπανάκη / Μανούσακας/Γερο-Σήφακας Βασίλης Δημακόπουλος / Μπερτόδουλος/Γιάνναρος Νίκος Ζιάζιαρης / Εφεντίνα Καβαλίνα/Μουσταφά-Μπαμπάς/Καπετάν-Τριαλώνης Ιωάννης Κοντέλλης / Βεντούζος/Γερο-Δάσκαλος Χρήστος Ραμμόπουλος Φουρόγατος/Σουλειμάνης/Γερο- Καμπανάρος Μαρίνος Ταρνανάς / Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ. Ενορχηστρώσεις Δημήτρης Μαραμής / Θοδωρής Παπαδημητρίου / Σολίστ Στέλιος Πετράκης | λύρα

Ηρώδειο την Κυριακή 10 Οκτωβρίου

Από τη Βυζαντινή Κρητη στο σήμερα και τον Μίκη Θεοδωράκη
Από τη βυζαντινή μουσική στα τραγούδια του Μίκη
Μια μουσική διαδρομή με αφετηρία την αρχέγονη, βυζαντινοπρεπή μουσική της Κρήτης και την αποτύπωση της στο σήμερα θα πραγματοποιηθεί στις 13 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο.

Με αρχή το Ριζίτικο τραγούδι, μνημείο της Κρητικής μουσικής που έχει τις ρίζες του στα βυζαντινά χρόνια, στα Λευκά ‘Oρη και τον Ψηλορείτη, η συναυλία παρουσιάζει ένα αριστουργηματικό ψηφιδωτό ήχων – τραγουδιών και χορών – που θα ενώσει τον χρόνο και τις πηγές της μουσικής ελληνικότητας με το παρών της ελληνικής μουσικής.

Η συναυλία θα μας ταξιδέψει μέσα από μουσικές σύγχρονων συνθετών με επίκεντρο το μεγαλειώδες έργο του Μίκη Θεοδωράκη, εμπνευσμένο από τη βυζαντινή μουσική παράδοση και τη μουσική και πνευματική κληρονομιά της Κρήτης. Είναι άλλωστε ιστορικά τεκμηριωμένη η σύνδεση της βυζαντινής μελοποιίας με την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης, δεδομένου ότι η μεγαλόνησος βρέθηκε υπό βυζαντινή εξουσία για πολλούς αιώνες κατά τον Μεσαίωνα. Επιπλέον υπήρξε ένα σημαντικό κέντρο χριστιανισμού και καλλιέργειας της βυζαντινής ψαλμωδίας η οποία τροφοδότησε την παραδοσιακή μουσική, ειδικά το ριζίτικο τραγούδι.

Την έμπνευση και τον σχεδιασμό της συναυλίας έχει η πιανίστα και μουσικολόγος Τατιάνα Παπαγεωργίου, στενή συνεργάτιδα του Μίκη Θεοδωράκη, γνωστή για την αφοσίωση στο έργο του επί 25 χρόνια, ο άνθρωπος που μαζί με τον Γιώργο Αγοραστάκη και τον Ερατοσθένη Καψωμένο υπογράφουν το βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες με τίτλο «H Κρήτη & ο Μίκης Θεοδωράκης» από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και τον Δήμο Χανίων.

Την βραδιά θα σφραγίσει ο εμβληματικός ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς, ιδιαίτερη μορφή και κορυφαία μουσική φυσιογνωμία, σύμβολο των απανταχού Κρητών. Ο Βασίλης Σκουλάς από τα Ανώγεια της Κρήτης, αυθεντικό μέγεθος σαν τον βράχο του Ψηλορείτη, σεμνός και λαοφιλής, θα ενώσει το νήμα από το ιστορικό Ριζίτικο τραγούδι στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Τη σκυτάλη στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη θα πάρει ο αγαπημένος της νεότερης γενιάς ερμηνευτής και τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης που συνδέεται βιωματικά και καλλιτεχνικά με την Κρήτη και έχει τραγουδήσει έργα του μεγάλου συνθέτη παρουσία του.

Παρουσία έκπληξη η ηθοποιός και Πρέσβειρα Πολιτισμού της Κρήτης Μαρία Τζομπανάκη, η λαμπερή, αυθεντική Κρητικιά, η οποία θα συμπράξει σε αγαπημένα Κρητικά Τραγούδια μαζί με τον Βασίλη Σκουλά. Ειδική συμμετοχή έχει ο ιστορικός Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης.

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, ‘Ωρα έναρξης 8:30 μ.μ.

Βραχάτι | Σύλληψη 57χρονου για καταδικαστικά έγγραφα

Previous article

Aλεξανδρούπολη: Μετανάστες εντοπίστηκαν με μηχάνημα ανίχνευσης καρδιακών παλμών σε φορτηγό ανάμεσα σε εμπορεύματα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.