ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μπορούμε να μετατρέψουμε σε νερό και οξυγόνο το έδαφος της Σελήνης και του Άρη.

0

Για να μπορέσει να επιβιώσει ο άνθρωπος σε άλλους πλανήτες και ειδικά σε αυτούς του ηλιακού μας συστήματος όπου κανένας δεν διαθέτει γεωατμοσφαιρικές συνθήκες παρόμοιες με τις δικές μας πρέπει να ξεπεραστούν μια σειρά από σημαντικά εμπόδια. Ακόμη και αν βρούμε ασφαλείς τρόπους για να φτάνουμε σε άλλους πλανήτες ή δορυφόρους πλανητών για να μπορέσουμε να ζήσουμε εκεί απαιτούνται δύο κρίσιμοι παράγοντες. Νερό και οξυγόνο. Οι πλανήτες και οι δορυφόροι του ηλιακού μας συστήματος δυστυχώς δεν διαθέτουν κανένα από τα δύο στοιχεία στην επιφάνεια και την ατμόσφαιρα τους.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πολυτεχνείου του Μιλάνου παρουσίασαν σε μεγάλο ευρωπαϊκό επιστημονικό συνέδριο την εργασία τους η οποία σχετίζεται με την ανάπτυξη μιας μεθόδου μετατροπής ενός υλικού που υπάρχει στη Σελήνη και τον Άρη σε νερό και οξυγόνο. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές αναφέρουν ότι βρήκαν τρόπο να μετατρέπουν σε νερό και οξυγόνο τον ρεγκόλιθο. Πρόκειται για ένα ενδιάμεσο χαλαρό στρώμα μεταξύ του εδάφους και του μητρικού πετρώματος που ονομάζεται μανδύας αποσάθρωσης ή ρεγκόλιθος και αποτελείται από θραύσματα πετρωμάτων, ορυκτών και γυαλιού. Ρεγκόλιθος υπάρχει στη Γη, στη Σελήνη και τον Άρη.

Τα τελευταία χρόνια διάφορες ερευνητικές ομάδες έχουν προτείνει τον ρεγκόλιθο ως δομικό υλικό για τη δημιουργία κτισμάτων κυρίως στη Σελήνη αλλά και στον Άρη.  Η νέα έρευνα παρουσιάζει ένα νέο τρόπο αξιοποίησης του ρεγκόλιθου και όπως είναι ευνόητο αν η μέθοδος είναι αποτελεσματική θα φέρει επανάσταση στην προσπάθεια του ανθρώπου να ζήσει μακριά από τη Γη.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Οι ερευνητές εξέθεσαν σε θερμοκρασία 982 βαθμών Κελσίου ρεγκόλιθο, υδρογόνο και μεθάνιο. Ο ρεγκόλιθος σε αυτές τις συνθήκες μετατράπηκε αμέσως από στερεό υλικό σε αέριο. Τα αέρια διοχετεύτηκαν σε ένα σύστημα μετασχηματισμού και συμπίεσης όπου με τη χρήση ηλεκτρόλυσης παράγεται νερό και οξυγόνο.

Η διαδικασία αυτή δημιουργεί υποπροϊόντα μεθανίου και υδρογόνου τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν για να χρησιμοποιηθούν εκ νέου σε επόμενη διαδικασίας μετατροπής του ρεγκόλιθου σε νερό και οξυγόνο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα πειράματα που έχουν κάνει δείχνουν ότι η μέθοδος αν και βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια ανάπτυξης της είναι αποτελεσματική και μάλιστα μπορεί να γίνεται αυτοματοποιημένα χωρίς να εμπλέκεται σε αυτή κάποιος άνθρωπος.

BepiColombo: H πρώτη φωτογραφία από τον πλανήτη Ερμή

Previous article

Pandora Papers: Ο κρυφός πλούτος και οι μυστικές συναλλαγές παγκόσμιων ηγετών

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.