ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηνωμένα Έθνη: Πάνω από 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα πασχίζουν για νερό μέχρι το 2050

0

Μία νέα έκθεση από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποιεί πως πάνω από 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε νερό μέχρι το 2050, παροτρύνοντας τους ηγέτες χωρών να αναλάβουν δράση στην επερχόμενη διάσκεψη COP26 στη Γλασκώβη. Η αναφορά τονίζει πως μέσα στην τελευταία 20ετία, τα επίπεδα νερού που είναι αποθηκευμένα στην ξηρά – είτε στην επιφάνεια είναι στο υπέδαφος σε μορφή νερού, χιονιού και πάγου – έπεσαν με ρυθμό ένα εκατοστό κάθε χρονιά.

Οι μεγαλύτερες απώλειες είναι στην Ανταρκτική και στη Γροιλανδία, αλλά και πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές χαμηλού υψομέτρου σημειώνουν σημαντικές απώλειες, ενώ τονίζεται πως μόλις το 0.5% του νερού της Γης είναι πόσιμο.

Ταυτόχρονα οι κίνδυνοι από τις πλημμύρες έχουν αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Από το 2000, οι πλημμύρες έχουν αυξηθεί κατά 134% σε σχέση με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες. Οι περισσότεροι θάνατοι και οικονομικές απώλειες από πλημμύρες συνέβησαν στην Ασία.

Επιπλέον, έχει αυξηθεί κατά 30% η περίοδος ξηρασίας σε σχέση με το 2000, με την Αφρική να έχει επηρεαστεί περισσότερο από αυτό.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε δεκαετίες για να ξεκινήσουμε να δρούμε. Αυτό είναι και ένα μήνυμα για χώρες όπως η Κίνα, η οποία έχει πει πως θα ήθελε να έχει μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2060, αλλά δεν έχει ένα σχέδιο για την επόμενη δεκαετία.

8eCUgvCwsa

1904, οι New York Times

Previous article

Στην Κορινθία βρέθηκε ο Λοβέρδος (φωτό)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.