ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η “ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΤΙΣΣΑ” στη Ζάχολη

0
default

Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΤΙΣΣΑ βρίσκεται 10 χιλιόμετρα νότια απο του Δερβενι Κορινθίας, στο δρόμο που οδηγεί στο ορεινό Σαραντάπηχο. Η ονομασία της προέρχεται από τα Καταφύγια, στην περιοχή που οικοδομήθηκε. Συγκερκιμένα στην εν λόγω περιοχή “καταφύγια” και μέσα σε δυσπρόσιτες σπηλιές και σε απόκρημνα βράχια, είχαν καταφύγει οι Ζαχολίτες στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, για να κρυφτούν και να αποφύγουν τους διωγμούς των κατακτητών.

Σύμφωνα με την παράδοση η χρονολογία μετάβασης των ανθρώπων στην περιοχή και η κατασκευή της εκκλησίας άρχισε το 1782. Μέχρι το 1880 στο εξωκλήσι διακονούσε μία μοναχή η οποία το εγκατέλειψε λόγω των δυσκολιών πρόσβασης και διαβίωσης σε αυτό.

Αργότερα, οι θρησκευόμενοι κάτοικοι της περιοχής, βλέποντας την ανάγκη που απαιτούσε βελτίωση και ανάδειξη του ιερού αυτού προσκυνήματος, που μαζί με την ιερά μονή Προφήτη Ηλία Κούτου και τον ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ζαχόλης είναι τα θρησκευτικά στολίδια της περιοχής, άρχισαν την βελτίωσή του.

Το 1969 επί εφημερίας του μακαριστού π. Παπανδρεάδη Νικ. που εφημέρευε στη περιοχή, με μεγάλη προσπάθεια λόγω εδάφους, σκάλισαν στους βράχους σκαλοπάτια που συνέδεσαν την εκκλησία με τον δημόσιο δρόμο που οδηγεί από το Δερβένι στη Ζάχολη.

Το 1983 με πρωτοβουλία του μακαριστού π. Χρ. Διαμαντίδη υδροδοτήθηκε η εκκλησία.

Το 2002 ηλεκτροδοτήθηκε.

Από το 1996 και μέχρι σήμερα την ανακαίνιση, επέκταση, βελτίωση και συντήρηση της Παναγίας Καταφυγιώτισσας έχει αναλάβει ο Γεώργιος Ρούσσος, κάτοικος Άνω Αιγιαλού. Με προσωπική εργασία,  με καλαισθησία,  με σεβασμό στο περιβάλλον,  την ιστορία  και την αγιότητα του χώρου ,  έκτισε μία επιβλητική είσοδο, ανακατασκεύασε το παλιό κελί, δημιούργησε κρυφό σχολειό, αποτύπωσε λαογραφικές στιγμές της περιοχής, συνέδεσε με στοές λαξευμένες στους βράχους όλους τους χώρους που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες.

Η Παναγία των Καταφυγίων ανήκει διοικητικά στη Μητρόπολη Κορινθίας. Σήμερα(2007)ιερουργεί σε αυτή ο σεβάσμιος π. Παν. Ν. Μετζελίδης, εφημέριος της Ζάχολης, εορτάζει πανηγυρικά στις 23 Αυγούστου και συγκεντρώνει πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή.

Πηγή derveni.eu

admin

Σάρωσαν την Βόρεια Εύβοια οι πλημμύρες – Κατεστραμμένα σπίτια και δρόμοι που έγιναν ποτάμια (video)

Previous article

Μεγάλη μείωση του πληθυσμού της χώρας – έως και 500.000 λιγότερους κατοίκους θα καταγράψει η απογραφή

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *