ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος: Ο διακεκριμένος ιστορικός Ρόντρικ Μπίτον μιλά για το 1821 -Πώς μπορούμε να τον παρακολουθήσουμε

0

Μετά από μακρά διακοπή λόγω πανδημίας ξεκινά στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ο κύκλος εκδηλώσεων «Λόγος 9», με τον διακεκριμένο ιστορικό και λάτρη της Ελλάδας Ρόντρικ Μπίτον

Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 19:30, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του διακεκριμένου ακαδημαϊκού Roderick Beaton, με τίτλο «Το ’21 και ο Ευρωπαϊκός Φιλελληνισμός». Η διάλεξη θα γίνει στο ισόγειο του Πύργου Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η διάλεξη εντάσσεται στις δράσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση.

Ο Ρόντρικ Μπήτον, oμότιμος καθηγητής στο King’s College London, ο οποίος τιμήθηκε τo 2019 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, «για την εμβληματική συμβολή [του] στην έρευνα της Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας», πραγματεύεται τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι φιλέλληνες στην έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης.

Η πολύτιμη οικονομική βοήθεια που παρείχαν στους επαναστατημένους Έλληνες και η κινητοποίησή τους μέσω εφημερίδων σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης για την ανάδειξη του Αγώνα, λειτούργησαν καταλυτικά για την πραγματοποίηση της ναυμαχίας του Ναυαρίνου και την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου, στις 3 Φεβρουαρίου 1830, που εγγυήθηκε τελικά την πλήρη ανεξαρτησία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Ο Μπίτον διετέλεσε καθηγητής Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας της έδρας «Κοραής» (Koraes), στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου (King’s College London) από το 1988 έως το 2018

Ο Μπίτον θήτευσε τρία χρόνια ως μέλος του Ιδρύματος Ouranis (Ουράνης) στα Νέα Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ (1977 – 80) προτού ενταχθεί στο King’s College London το 1981 ως λέκτορας .

Διορίστηκε καθηγητής Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας (έδρα: Κοραής) στο King’s College το 1988, και ήταν επικεφαλής του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών από το 1988 έως το 1994 και από το 1995 έως το 1998 και διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών από το 2012 έως το 2016. Κατείχε επίσης την Υποτροφία Major Leverhulme από το 2009 έως το 2012. Αποσύρθηκε από την προεδρία του King’s College το 2018.

Τις εκδηλώσεις επιμελείται ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Αντίο Μώρφια, αντίο ομορφιά μας

Previous article

Νορβηγία: Ο 37χρονος Δανός ο τοξοβόλος που σκότωσε 5 άτομα σε 34’ – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες (Φώτο Βιντεο)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.