ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ρολά» κατεβάζει σήμερα η εστίαση για 24 ώρες – Συμπαραστέκονται και οι εμπορικοί σύλλογοι

0

Σε κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης σήμερα καλούν τους επαγγελματίες οι φορείς του κλάδου. Σε όλη την Κορινθία οι τοπικοί σύλλογοι Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ανακοινώνουν ότι προχωρούν σε 24ωρη απεργία με ανακοινώσεις.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης της Νεμέας συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις στις 16/11 προκειμένου να σταματήσουν το θάνατο της μικρομεσαίας επιχείρησης που τα νέα μέτρα με πρόφαση την έξαρση της πανδημίας οδηγούν στην καταδίκη της εστίασης. Είμαστε αντίθετοι στα αστυνομικά μέτρα επιτήρησης και την εξόντωση της μικρομεσαίας επιχείρησης. Ζητάμε η Κυβέρνηση να λάβει εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα αντί να συνεχίζει στην διχαστική λογική πίεσης του ανεμβολίαστου πληθυσμού και την αντίστοιχη πίεση με τη λογική του αστυνόμου που τη μεταθέτει στους επιχειρηματίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο μεταξύ, ευρύτερες διαστάσεις φαίνεται πως παίρνει η αυριανή “απεργία” των επισιτιστών (καφέ, μπαρ, εστιατόρια κ.λπ), οι οποίοι κλείνουν για 24 ώρες τα καταστήματά τους, αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης που έχουν προκαλέσει μεγάλη πτώση στα έσοδά τους αλλά και γενικότερη αναστάτωση στην λειτουργία τους. Βραχάτι και Λουτράκι κλείνουν και τα εμπορικά καταστήματα στις περιοχές αυτές με αποφάσεις των οικείων συλλόγων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κιάτου με ψήφισμα “καλεί την Κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα τα μέτρα που έχει πάρει για τις επιχειρήσεις στα πλαίσια της προστασίας εξάπλωσης της πανδημίας. Η εστίαση και το εμπόριο στην πόλη μας αρνούνται να γίνουν για άλλη μια φορά τα θύματα των αλλοπρόσαλλών μέτρων. Σε όλη την περίοδο της πανδημίας, εμείς οι ίδιοι και όλοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις μας επιδείξαμε απόλυτη πειθαρχία, συνέπεια και σωφροσύνη τηρώντας απαρέγκλιτα τους κανόνες που επιβλήθηκαν. Υποστήκαμε lock down, click away και κάθε άλλη φαεινή ιδέα ανθρώπων ειδικών μεν στα υγειονομικά, ασχέτων δε με την αγορά. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! 

Από κοντά και ο Εμπορικός Σύλλογος Κορίνθου σε κοινή ανακοίνωση με την ΟΕΒΕ Κορινθίας επισημαίνουν ότι “συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις στις 16/11 προκειμένου να σταματήσουν το θάνατο της μικρομεσαίας επιχείρησης που τα νέα μέτρα με πρόφαση την έξαρση της πανδημίας οδηγούν στην καταδίκη της εστίασης και του εμπορίου. Καλούμε  τα μέλη μας ενάντια στα αστυνομικά μέτρα επιτήρησης και την εξόντωση της μικρομεσαίας επιχείρησης. Ζητάμε η Κυβέρνηση να λάβει εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα αντί να συνεχίζει στην διχαστική λογική πίεσης του ανεμβολίαστου πληθυσμού  και την αντίστοιχη πίεση με τη λογική του αστυνόμου που τη μεταθέτει στους επιχειρηματίες. Η στάση της είναι προκλητική και ο δρόμος για κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος.

 Διεκδικούμε την επιβίωση των επιχειρήσεων μας και απαιτούμε:

  1. Απόσυρση του μέτρου των ελέγχων των πιστοποιητικών που υποχρεώνουν τους επιχειρηματίες να έρθουν σε ρήξη με τους πελάτες τους.
  2. Μετατροπή του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.
  3. Επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής απαλλαγής των ενοικίων για τους επόμενους 6 μήνες.
  4.  Χορήγηση επιδόματος ανεργίας για 12 μήνες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όσους συναδέλφους δεν τα κατάφεραν και έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.
  5.  Επίδομα ειδικού σκοπού για τους αυτοαπασχολούμενους που νοσούν από κορωνοϊό ή χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα.
  6. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος...”.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ τα αιτήματα του Κλάδου είναι:

Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
Διαρθρωτικά μέτρα

Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Βραχάτι και Λουτράκι κλείνουν και τα εμπορικά καταστήματα

Previous article

Νέος συντονιστής στον ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας μετά την παραίτηση Κασίμη

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.